NORDRE AKER: Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp tirsdag morgen, er det fortsatt uvisst hvem som ender med byrådsmakten i Oslo.

Miljøpartiet De Grønne har gjort en brakvalg, og havner på vippen med fem representanter på Rådhuset. Dermed er det valgets kometer (opp 5,7 prosentpoeng fra 2011-valget) som sitter med nøkkelen for maktfordelingen i Oslo de neste fire årene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Høyre overlegent størst

Vi har sett på hvordan velgerne har stemt i Nordre Aker. Også her gjør MDG et knallvalg. Opp hele 6,1 prosentpoeng fra 2011, til 8,5 prosent oppslutning i bydelen.

Det er imidlertid borgerlig side som beholder flertallet. 55,3 prosent av stemmene har gått til Høyre, Venstre, Frp og KrF. Likevel er det en total nedgang for den blå blokka på nesten 2,2 prosentpoeng.

Høyre holder stand som det overlegent største partiet, går tilbake «kun» 1,9 prosentpoeng, og havner på 36,3 prosent i Nordre Aker.

Venstre står på stedet hvil som bydelens tredje største parti (10,3 prosent), mens Frp faller 0,9 prosentpoeng, til 5,2 prosent. KrF går fram 0,3 prosentpoeng, til 3,7 prosent i bydelen.

Arbeiderpartiet taper mest

Valgtaperen i Nordre Aker er Arbeiderpartiet. Til tross for at partiet ser ut til å bli størst i Oslo (32 prosent) selv med en svak nedgang fra 2011-valget, faller oppslutningen i Nordre Aker med 3,4 prosentpoeng. Arbeiderpartiet lander på 25,2 prosent av stemmene.

Også SV faller, fra et godt resultat på 7 prosent i 2011 er de nå nede i 5,4 prosent i Nordre Aker. Som i Oslo for øvrig vokser også Rødt i Nordre Aker, og går opp 0,4 prosentpoeng til 3,7 prosent oppslutning.

Grønn vekst

Nordre Aker-velgerne har omfavnet MDG. Partiet som i 2011 var bydelens minste (av partiene som fikk over én prosent oppslutning i Nordre Aker), har klatret til å bli det fjerde største.

De tre selvutnevnte miljøpartiene, MDG, Venstre og SV, utgjør til sammen 24,2 prosent av stemmene i Nordre Aker. Det er en samlet oppgang på 4,5 prosentpoeng på fire år.

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Resultater i Bydel Nordre Aker


Kommunevalget 2015, valg til bystyret.
(endring fra 2011-valget)

  • H – 36,3% (-1,9)
  • AP – 25,2% (-3,4)
  • V – 10,3% (-)
  • MDG – 8,5% (+6,1)
  • SV – 5,4% (-1,6)
  • Frp – 5,2% (-0,9)
  • R – 3,7% (+0,4)
  • KrF – 3,5% (+0,3)

«Blokkfordeling»:
* Borgerlig: 55,3%
* Sosialistisk: 34,7%
* (MDG: 8,5%)
("Grønt" - totalt (MDG, V, SV): 24,2%)

NB! Det er verd å merke seg at dette er resultatet av kommunevalget, altså stemmene som avgjør sammensetningen av bystyret. Stemmene til bydelsutvalget telles først onsdag 16. september. Resultatet av dette valget vil bli klart først en gang mellom fredag og mandag, melder valgstyret i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Slik ble resultatene i de elleve valgkretsene i Nordre Aker: I hvilken valgkrets får Høyre over 40 prosent av stemmene? Hvilken krets mister Arbeiderpartiet? Hvor er Frp tredje største parti? Og hvor får De Grønne over 12 prosent oppslutning?

Tror eiendomsskatten var utslagsgivende


– Disse resultatene er vi godt fornøyde med, sier Per H. Christiansen, Høyres BU-lederkandidat i Nordre Aker.

– Jeg vil takke alle i Nordre Aker som har stått på i valgkampen, stått på stand og delt ut brosjyrer. Vi har banket på 8000 dører, hatt morgenaksjoner og tre større Sognsvannsaksjoner, sier Christiansen.

Dersom disse resultatene gjenspeiles også i bydelsvalget, vil BU-lederen i Nordre Aker trolig hete Per H. Christiansen de neste fire årene.

– Vi får vente til vi får de endelige resultatene for bydelsvalget, men dette er hyggelige tall for oss, sier han.

Det borgerlige flertallet i Nordre Aker taper seg bare med 2,2 prosentpoeng fra 2011-valget. Hva er årsaken til at disse partiene holder stand i Nordre Aker?

– Det er vanskelig å svare på her og nå, men skal vi prøve å analysere litt, kan det ha med eiendomsskatten å gjøre, tror Christiansen.

Halvparten av alle boliger i Nordre Aker får eiendomsskatt

– Jeg har stått på stand flere steder i bydelen og mange har tatt opp det temaet. Det er ikke umulig at det det har spilt inn, sier han.

At MDG gjør et brakvalg i Nordre Aker vil ikke BU-lederkandidaten kommentere.

– Men også Høyre er opptatt av miljøet i aller høyeste grad, og vi ønsker også mer og bedre kollektivtransport og færre biler i byen, avslutter han.

– Folk i Nordre Aker liker grønn politikk


– Det er kjempegøy! Det blir veldig spennende å se hva vi får til, sier MDGs førstekandidat til bydelsutvalget, Liv Derås Bjørnstad.

Hun forteller om svært god stemning hos MDG i går. Partiet fikk 8,1 prosent av stemmene i Oslo. I Nordre Aker endte kometpartiet på 8,5 prosent.

– Det er tydelig at folk i Nordre Aker liker grønn politikk. Hvorfor de bosetter seg akkurat i Nordre Aker er vanskelig å si. Venstre har jo gjort det bra i Nordre Aker lenge, sier Bjørnstad.

Hun er like spent som alle andre på om partifellene som nå kommer inn i bystyret vil tippe makten i blå eller rød retning.

– Det blir spennende å se. Nå gleder vi oss til bydelsresultatene i Nordre Aker. Vi håper å få inn to representanter, og samarbeider gjerne med alle partier. Det blir veldig lærerikt i komme inn i BU og påvirke Nordre Aker i grønn retning, sier Bjørnstad.

Håper på Nordre Aker-representasjon i bystyret


Hos Arbeiderpartiet er BU-lederkandidat Bente M. Larsen strålende fornøyd med at Ap er størst i byen, og gjør sitt beste lokalvalg nasjonalt på 30 år. Da er det bittert at partiet likevel går mest tilbake i Nordre Aker.

Nå håper jeg at Nordre Aker som bydel får flest mulig lokale representanter inn i bystyret, og at folk har fulgt oppfordringen fra Nordre Aker Budstikke. Vi ser jo at det i flere tilfeller ikke har vært god nok lokalkunnskap om Nordre Aker i bystyret, sier Larsen.

– De fleste vil merke svært lite til eiendomsskatten

– Det kan være. Men jeg har ikke hatt inntrykk av det fra de jeg har snakket med på stand, sier Larsen, som er usikker på om velgerne har skilt mellom Arbeiderpartiet i bydelsutvalget og Arbeiderpartiet til bystyret.

Hun vil derfor ikke avskrive muligheten for å komme posisjon i bydelsutvalget, når resultatet og mandatfordelingen blir klart senere i uken. Hun ser ikke bort fra at den store fremgangen til MDG lokalt kan bidra til et maktskifte i BU.

– MDG kan få betydning hos oss, og Ap ønsker å komme i posisjon. Når bydelsutvalgsresultatene foreligger vil vi jobbe for et skifte i bydelen, og vektlegge grønn politikk. Valgresultatet viser helt klart at byen og bydelens befolkning ønsker seg en grønn by og en grønn bydel. Det må vi ta på alvor.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* Her er kandidatene til bydelsutvalget
* Klar tale fra barna: Disse partiene vant overlegent da aktivitetsskole-elevene på Grefsen skole stemte på mandag
* De to skolene ligger ett t-banestopp fra hverandre, men elevene har totalt ulike politiske preferanser

LES MER OM VALGET PÅ NORDRE AKER BUDSTIKKES VALGSIDER!

#Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!