Stolpejakten er en nasjonalt populær utendørsaktivitet som oppfordrer folk til å utforske sitt nærområde ved å lete etter "stolper" eller poster som er plassert rundt i området.

Disse stolpene har vanligvis et nummer eller en kode, og målet er å finne så mange av dem som mulig ved hjelp av et kart eller en app. Aktiviteten oppfordrer til fysisk aktivitet, frisk luft, og gir folk muligheten til å oppdage nye steder og kanskje lære litt om bl.a. lokalhistorie underveis. Stolpejakten er en sosial og morsom måte å utforske nærmiljøet på, og den kan være egnet for både enkeltpersoner og familier.

Maks antall deltagere under koronatiden

– Toppen i antall deltagere nådde vi under koronaperioden, da nesten ingen andre alternative folkehelsetilbud fantes. Da hadde vi over 30.000 unike brukere. Så når vi i september 2023 nærmer oss 26.000 brukere og har over tre måneder igjen av Stolpejaktsåret, er vi godt fornøyd med det, sier Nydalens stolpejaktgeneral Nils Bergan.

En typisk Stolpejeger

Vi treffer Mari Kindsbekken på rød stolpe nr. 24 ved utløpet av Maridalsvannet. Rød farge betyr at den er litt krevende å ta, og i prinsipp umulig å ta med rullestol eller barnevogn. 2941 stykker har besøkt denne stolpen før henne hittil i år.

– Jeg bruker stolpejakten som en liten gulrot for å komme meg ut. Dørstokkmila er jo som kjent det største hinderet for å komme seg ut på tur, og når da Stolpejakten lokker med variasjon i turmål, og også tilbyr lokalhistorie og -kunnskap, synes jeg det er et godt tilbud, smiler en tilfreds Kindsbakken.

677 har tatt alle stolper i Stolpejakten Oslo Nord

Mariell Arntzen er ansvarlig i Nydalens Skiklub for søknader om støtte til og rapportering av Stolpejakten til de mange bydeler som støtter Stolpejakten Oslo Nord økonomisk. Også hun er tilfreds med interessen for stolpejakten lokalt i de områdene som Nydalens Skiklub arrangerer det.

– I år har vi totalt 169 stolper ute, fra Huk på Bygdøy i sørvest til nettopp stolpe 24 i nordvest. Hittil er det 677 stykker som har tatt alle 169, det er imponerende mye folkehelse som kommer ut av dette.

Kjendiser – men mest vanlig folk

Ser man på hvem det er som deltar, ja så er alle mulige. Bergan og klubbkameraten i Nydalens Skiklub kan konstatere at årets Stolpejaktsdronning, Marita Hernandez, som totalt har tatt utrolige 11111 stolper rundt om i Norge, har våre 169 blant disse.

En annen som i forrige uke rykket opp som A-kjendis, Sindre Finnes, tidligere statsminister Erna Solbergs mann, har også tatt alle stolpene i Oslo Nord. Men ikke alle har tatt alle. Gjennomsnittsstolpejegeren i Oslo Nord blant de nesten 26.000 hittil har tatt ca. 30 stolper.

Mulig å prøve på under Elvelangs

Selv om ikke Nydalens Skiklub har noen stand under Elvelangs på torsdag denne uka, vil likevel Stolpejaktsgeneral Nils Bergan oppfordre de som ikke er stolpejegere å prøve det ut.

– Langsmed Akerselva har vi nesten 20 stolper på tre ulike kart, noen av de et steinkast unna gangveien langs Akerselva, men likevel så nære at det går å kombinere, sier han.

Stolpejakten Oslo Nord pågår helt til 31. desember, så det er ingen umulighet å klare alle i Oslo Nord, men å ta flere enn Marita Hernandez er nok umulig