– Rødt er ikke bare opptatt av at barn og unge skal ha det bra øst i byen, men barn og unge er viktige for oss uavhengig av hvor de bor, sier Siavash Mobasheri, Rødts gruppeleder i bystyret. Tidligere denne uka kunne byrådspartiene og Rødt fortelle at de var enige om Oslos 2023-budsjett.

I budsjettforliket mellom byrådspartiene og Rødt er det nemlig satt av 8,65 millioner kroner til reparasjon av toppdekket på Lyns hovedbane på Kringsjå – KB1.

– Det er en slags julepresang, ja, sier Mobasheri.

– Jeg kan love deg at dette er helt avgjørende for oss, sier Benedikte Stiff, som i sin rolle som styreleder i SFK Lyn er ansvarlig for driften og utviklingen av anlegget.

Hun anslår at styret i SFK Lyn det siste året har brukt 80 prosent av tiden til å jobbe mot politikere og kommunen for å få gjennomslag for kravet om rehabilitering av hovedbanen, som har vært hjemsøkt av problemer i mange år.

Problembane

I 2016 fikk hovedbanen på Kringsjå, KB1, nytt underlag, men tre år senere startet problemene. Da banen skulle bli fikset i 2019 ble det gamle gresset rullet av og lagt på igjen, noe som resulterte i dobbelt så mange skjøter som tidligere, og "knekt" gress, ifølge Stiff. Siden har banen måtte stenge i flere omganger. I dag er den ikke godkjent for toppseriespill, og Lyn Damer har denne sesongen vært i eksil på Grorud.

Banen har inntil videre blitt benyttet av barn og unge, men med et utall skjøter og synlige sår i underlaget, har ikke det vært risikofritt.

– Vi har ikke kunnet planlegge for cup eller treninger for barnefotballen fordi anlegget ikke har vært i stand. Én ting er like muligheter for kvinnefotballen, men dette har gått på bekostning av all aktiviteten vår. Vi har avlyst cuper, vi har nedskalert tilbudet, og vi har syv korsbåndskader i ungdomsfotballen og oppover, som har utelukkende med dekket på banen å gjøre, sier Line Fiskerstrand Blekeli, styreleder i Lyn Fotball. Hun kaller banen livsfarlig.

Og det stopper ikke med problemene på KB1. Kunstgressbane 2, rett nedenfor klubbhuset, er nylig rehabilitert, men der er arbeidene gjort så dårlig, mener Bymiljøetaten, at kommunen ikke vil overta den fra entreprenør. Den siste kunstgressbanen, KB3, har ikke undervarme, og kan heller ikke måkes om vinteren på grunn av fare for gummigranulat på avveie.

Flere år til spillemidler og full rehabilitering

Men nå er det virkelig Lyns tur, mener Rødt-politiker Mobasheri. For likebehandling er viktig, selv for en vestkantklubb, påpeker han. I fjor var det Skeid som fikk avsatt penger til rehabilitering av problembanen sin på Nordre Åsen etter budsjettforliket mellom Rødt og byrådet. I år er det altså Lyn, i tillegg til Bjørndal.

– Vi er helt utrolig takknemlige, sier Stiff.

– Jeg tror aldri jeg har vært så lettet i hele mitt liv, sier Blekeli, om da hun fikk meldingen om Rødts budsjettgjennomslag.

Hun har sittet som styreleder i Lyn Fotball i tre år.

– Det er et før og etter. Min tid som styreleder har utelukkende gått til koronahåndtering og dette, istedenfor klubbutvikling og den viktige samfunnsaktørrollen vi skal ha. Nå kan vi endelig ser fremover.

Kunstgressbaner utløser spillemidler til rehabilitering hvert tiende år. Dermed vil KB1 på Kringsjå fra 2016 først få midler i 2026, men tre sesonger uten brukbar bane hadde ikke gått for Lyn. Det er derfor det har vært prekært å få gjennomslag for rehabilitering av banedekket nå, før den store rehabiliteringen kan komme om tre-fire år.

– Vi har vært opptatt av å få dette til å funke nå, frem til spillemidlene utløses, sier Stiff.

Utskiftningen av toppdekket kan nok ikke starte før til våren, og er derfor neppe ferdig til sesongstart. Klubben skal nå jobbe med Bymiljøetaten for å få lagt det inn som et prosjekt tidligst mulig på året, sier Stiff, mens Blekeli betrygger at arbeidet med å finne erstatningsbaner til damene i Toppserien de første rundene er godt i gang.

– Jeg føler veldig på at vi i dag har et toppserielag for damene som ikke har en hjemmebane, og fasiliteter i nærheten av det andre klubber som vi skal konkurrere med har.

Granulat

De to styrelederne anslår at KB1 utgjør 60 prosent av klubbens kapasitet, nettopp fordi det er begrensninger også på to andre banene. Derfor er det så viktig at den repareres nå.

Et spenningsmoment ved toppdekkeskiftet er innfyllet på banen. Oslo kommunes retningslinjer sier at det ikke skal bygges nye kunstgressbaner med gummigranulat.

– Jeg håper vi får gjennomslag om at man reparerer med gummigranulat. Kanskje det blir styrket av at Skeid nå får bevist at det ikke er noe godt alternativ til gummigranulat per i dag. Og i og med at vi skal rehabilitere banen etter planen i 2026, er det da rehabiliteringen skjer. Det som skjer nå er for alle praktiske formål en mindre reparasjon, sier Stiff.

Lyn er en av klubbene med de høyeste treningsavgiftene for ungdomsfotballen. Ifølge styrelederne er dette tett knyttet til banefasilitetene.

– Kostnadene forsvinner ikke selv om vi ikke kan bruke banene. Vi må ha undervarmen på uansett for ikke å ødelegge anlegget vårt. Det koster 100.000 kroner i uken å drifte på vinterstid når vi har fire grader i bakken. Når man ikke kan bruke banene, men likevel må ha på varmen, er det bare utgifter. Og så må man ut og leie banetid. Det er doble utgifter.

Vinterutgiftene til drift av anlegget må fordeles på treningsavgifter hele året. Blekeli anslår at 2500 til 3000 kroner per medlem er knyttet utelukkende til vinterdriften.

– Men kritikken mot prisnivået i klubben tar vi. Problemet er at vi med baner som ikke kan brukes har så høye utgifter for noe vi ikke får noe igjen for. Og når folk ikke får treningstid går jo betalingsviljen ned. Så nå må vi lage en bedre modell for treningsavgiften, sier Blekeli, og at dette vil komme på plass, i en trappemodell, fra neste år.

– Og disse midlene til KB1, sammen med propanstøtte til idretten (til undervarmeanlegget, journ.anm.), virker direkte inn på treningsavgiftene, sier Stiff.

LES OGSÅ:

Les også

Åpnet om den brutale sannheten i brev til foreldrene. Nå kan det være slutt for Oslos største breddeklubb

Les også

Dette koster det å spille fotball for 12-åringer i Oslo: Over 6000 kroner i forskjell

Les også

14-åringene må betale 12.000 kroner i året. Fotballpappa krever penger tilbake etter at sønnen Aksel sto uten trener