(Akersposten) – Den nye brosjyren viser 60 steder det kan være interessant å besøke, sier Mari Bilben, seniorveileder i Bydel Ullern og bretter ut brosjyren Ruter har laget.

– Du kan kalle det en opplevelsesbrosjyre, sier Cecilie Blekastad Håland, seniorveileder i Bydel Vestre Aker. Ruter-brosjyren har blinket ut plasser det kan være av interesse å besøke - både for nytte og hygge.

I min bydel?

– Ligger dette i bydelen min, har jeg hørt folk si forbauset, sier Kirsten Belck-Olsen, seniorveileder i Nordre Aker. Mange er ikke godt nok kjent i sitt eget nærområde. Belck-Olsen har møtt flere som forbløffet har oppdaget at det er interessante reisemål innen egen bydel.

– Eller innenfor de seks bydelene hvor de rosa bussene kjører, sier Belck-Olsen. Det er bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker, Sagene, Bjerke, Alna samt områdene Sørkedalen og Maridalen. I tillegg kan en ta bussen til og fra Majorstukrysset og Ullevål sykehus, selv om det er utenfor bydelene.

På Ruter-listen finner en steder som for eksempel Frognerparken, Frognerseteren, Bogstad gård, Teknisk Museum, Hønse Lovisas Hus, Arbeidermuseet, Årvoll gård og Verdensparken.

– Eller kanskje er det Sørkedalen landhandleri som frister, skyter Blekastad Håland inn.

Sommeropplevelser nært deg

De tre seniorveilederne sier at det er bare å velge og vrake. De ser mer enn gjerne at folk kommer seg ut og opplever omverdenen. Det er ingen tvil om at en del sliter med å bli sosiale igjen etter at den intense korona-frykten slapp taket.

– Lag deg en sommeropplevelse nært deg, sier Bilben og legger til at folk på en måte må lære seg å være sosial igjen. Opplevelsesturer rundt i byen er med på å gjøre dagen annerledes. Andre inntrykk enn kun husets fire vegger, gjør godt.

– Eller kanskje en bare trenger en tur til IKEA, fortsetter Bilben. I juli i 2021 ble det arrangert en fellestur til IKEA på Furuset - transportmiddelet var rosa buss, som offisielt heter Ruter Aldersvennlig transport.

– Jeg har fått spørsmål om vi ikke skal gjenta den vellykkede turen, sier Belck-Olsen.

På ferieturer i byen

– Nå kan du reise på ferieturer i byen. En kan organisere gruppeturer om en ønsker, sier Blekastad Håland. En må ha felles oppmøtested, men en kan bestille bussen, som tar inntil 16 personer - inkludert sjåføren.

Frivillig Wenche Wangen i Bydel Vestre Aker, forteller at hun nylig var på tur til Finnerud gård med 15 deltakere. Hun trives godt med å arrangere turer og har arrangert «ut i det blå»-turer et par år. Hun synes det er både spennende og givende så det blir flere utflukter.

– Tilbudet Ruter kommer med nå, er fantastisk. Nå kan en arrangere sine egne gruppeturer og skape sine egne opplevelser og hyggelige samvær, fortsetter Wangen, som legger til at det å beregne nøyaktig tid kan være litt vanskelig. Derfor er det bare å legge inn litt slingringsmonn.

– Nå er det bare å gripe mulighetene og lage seg spennende sommerutflukter i egen by, sier Wangen og legger til at dette Rurer-opplegget er en god måte å bli kjent i eget nærområde på - samtidig som en får sosialt påfyll. Wangen er sterkt opptatt av at kulturelle opplevelser gir noe ekstra i hverdagen.

Den andre kanten av byen

Bussene kjører både i øst og vest. Mange har aldri vært «over grensa» til den andre kanten av byen. Nå kan en bli kjent på helt nye steder på en enkel og grei måte - hvis en våger seg utenfor de faste rammene. Oslo-folk holder seg gjerne til «sin» side av Tigerstaden.

– Mange får – ved å bruke de rosa bussene - nå muligheten til å besøke nye steder, sier Wenche Wangen og oppfordrer folk til å nyttiggjøre seg bussene til både kortreiste turer i egen bydel, men også til lengre turer - kanskje helt til den andre siden av hovedstaden.

Bilben følger opp med å fortelle at bydelene Vestre Aker og Ullern for ikke lenge siden arrangerte en elvevandring lange Hoffselven.

– Da benyttet vi oss av bussen til å frakte oss til der turen begynte. Helt supert, sier Bilben.

Vær med å utvikle

– Jeg oppfordrer innbyggerne til å komme med tips, slik at en kan videreutvikle et godt tilbud, sier Cecilie Blekastad Håland. [email protected] eller mobiltelefon 992 04 810.

– Det er brukerne som høster erfaringer ved å reise både hit og dit. Vi hører gjerne om de erfaringene de gjør seg, sier Mari Bilben. [email protected] eller mobiltelefon 917 41 425.

– Kom med innspill. Vær med på å utvikle den aldersvennlige transporten, sier Kirsten Belck-Olsen. [email protected] eller mobiltelefon 417 72 425.