Noen av dem hevder seg i sære sporter.

Selv er jeg nå på farta til Iditarod i Alaska, der en flott, sterk kvinnelig forsker har benyttet et to årig postdoktor stipend i nordlys-fysikk til også å dra med seg et STORT hundespann for å kjøre verdens lengste hundeløp, Iditarod. Hun står på startstreken lørdag. Yvonne Dåbakk. Før hun dro, bodde hun i blokk på Kjelsås, så man kan si hun utvider sine horisonter.

Jeg har tatt meg fri en uke og tatt på meg pressekort og skal ledsage løpet. Anchorage er et sted for menn: The ooods are good (but the goods are odd, som de sier).

Hundeløp er også en slags åttende-mars tog

Marte Heilemann, også en Maridalsboer – arrangerer et hundeløp I Norge, på Lenningen og Beitostølen. Hun er småbarnsmor, verdensmester i Hundekjøring mellomdistanse, og likevel tar hun seg tid til å lage et stort og spennende arrangement i høyfjellet i Norge.

I Alta i Finnmark koker, det, dagene før starten av det kjente Finnmarksløpet. Hunder fra Maridalen (Inni Granskauen) står på startstreken til tross for Norwegianstreik som gjør det vanskelig å komme dit, og ei ung nyutdannet dama fra Sørbråten, utdannet fotojournalist, står på startstreken lørdag.

Marte Stensland Jørgensen kjemper ikke om topp-plassering, men skal kjøre gjennom og fullføre.

Dette er kvinner med erfaring fra å ville noe og evne til å gjennomføre det. De setter seg mål, og står på. På hundeløp er «skjønnhetstyranniet» fjernt fra det som er i sentrum, her er det mestring av vær, føre og kalde netter. Selv kjører jeg løp med sanitietforeningesn fastelavensris på sleden, i solidaritet med kvinners helse. Kvinners helse styrkes gjennom aktivitet. Hundeløp er også en slags åttende-mars tog.

Johanne Sundby
Hundekjører, Maridalen

LES OGSÅ: Johanne ble holdt igjen i løypa av sint skiløper

LES FLERE 8. MARS-KOMMENTARER HER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!