Det er Tåsen-oppvokste Krügers første VM-gull. Han hadde fra før tre pallplasser fra Oberstdorf i 2021 (to sølv og én bronse).

– Det å bli verdensmester er noe jeg har drømt om i hele min aktive karriere, og det har jeg aldri klart før. Det er ikke noe flaks eller tilfeldigheter … Jeg gjør store deler av løpet selv. Å klare dette i dag er utrolig stort, sier Krüger til NRK.

– Jeg måtte ha noen sekunder for å la det synke inn, og det har vel egentlig ikke sunket inn enda, fortsetter han.

Johannes Høsflot Klæbo sikret sølvet foran Sjur Røthe, som endte på bronseplass. Kjelsås-bosatte Pål Golberg endte på den sure 4.-plassen.

– Det smaker godt. Det var et tøft løp med store avstander. Jeg rotet det til på skibyttet og tapte mye tid. Det kostet mye krefter å ta igjen Simen og Sjur, men jeg er godt fornøyd med å ta medalje på distanse, sier Klæbo.

– Brutalt

Røthe beskrev løpet som «brutalt».

– Jeg våknet opp til meldingen om at det ikke kom til å bli saltet, så jeg var forberedt på at det kom til å bli kjempetøft, sier Røthe til rettighetshaveren.

Landslagstrener Eirik Nossum var også godt fornøyd med å ha alle sine fire løpere på tippen av resultatlisten.

– Det er helt «outstanding». Det er fantastisk laginnsats i dag og det er het rått skirenn som vi bidrar til å skape den underholdningen, sier Nossum til NRK.

– Han har vært litt opp og ned, så det er ingen bedre måte å slå tilbake på enn dette her, fortsatte han.

Rykket fra gullfavoritten

Det var en samlet gruppe på sju løpere som gikk sammen de første 15 kilometerne, før Krüger og Røthe satte inn et ekstra gir etter skibytte.

– Når Sjur satte i gang etter skibyttet og jeg så at vi har noen meter, så var det egentlig bare å ikke se seg tilbake og bare håpe at det skulle gå hele veien inn, forteller Krüger.

Det ga gullfavoritt Klæbo og Golberg store problemer, som plutselig var nesten ti sekunder bak duoen, etter bare én knapp kilometer.

Klæbo klarte likevel med et skikkelig magedrag å gå igjen duoen i tet og dannet en helnorsk tettrio. Nossum avkreftet overfor NRK at det var en planlagt lagtaktikk for å riste av konkurrentene.

Første VM-gull

Det holdt imidlertid ikke lenge da Krüger og Røthe igjen dro fra lagkompisen, som denne gangen ikke klarte å ta igjen lagkompisene.

På vei ut på den nest siste runden satte Krüger opp farten nok en gang, og da klarte heller ikke Røthe å henge med på 29-åringens marsjfart.

– Jeg hadde planlagt å vente litt på skøytinga for å komme meg inn i det, men når vi allerede hadde noen meter forsto jeg at dette var muligheten vår og at vi bare måtte forvalte det forspranget, sier Krüger og fortsetter:

– Jeg merket at Sjur var litt sliten og følte at jeg gikk litt over egen evne når jeg fikk noen meter. Jeg fryktet at jeg skulle stoppe for det begynte å krampe seg litt til i leggene. Jeg bare lengtet etter målstreken. Det er vanvittig kult å klare det på denne måten her.

Krüger holdt en jevn og fin fart inn mot mål og sikret med det sitt første VM-gull.

Mot slutten av løpet tok Klæbo et nytt magedrag, som sikret han sjansen til å kjempe om sølvet mot Røthe.

Det spurtoppgjøret vant han rimelig enkelt og sikret med det sin niende VM-medalje. Trønderen står med seks gull, ett sølv og én bronse.

(©NTB)