Se link til alle 8. mars-kommentarene nederst på siden!

Sannheten er at Kvinnedagen, 8. mars er klin forbanna lik alle andre dager i året. Man står opp, lager frokost og niste til seg selv og evt. familie og PANG presser dagens krav og forpliktelser seg nedover panna som en altfor trang pologenser.

Det er egentlig litt trist å tenke på at etterhvert som årene går, forsvinner mange av tradisjonene i en eim av tidspress og «gidder ikke»-holdning.

I min barndom var det full halloi med 8. mars-tog, paroler i alle regnbuens farger,
engasjerte mennesker som kjempet for lokalsykehuset eller hjørnesteinsbedriften, full
tut og blæs fra skolekorpset og god stemning.

I dag har vi ikke «tid» til å møte opp i et fellesskap og «fight for our rights». Det er ikke det at vi ikke engasjerer oss, men engasjementet vårt går bare så langt som til å opprette facebookgrupper med støtte til ett eller annet som engasjerer der og da. Et engasjement som høyst sannsynligvis dør ut, uten å ha fått gjennomslag eller blitt synlig for de som faktisk kan ta tak i det.

Hvorfor er vi ikke villig til å gå i tog for barnefamilier som blir kastet ut av landet fordi de ikke har fått oppholdstillatelse? Eller for fattigdoms-Norge? Eller for våre besteforeldre som bor på sykehjem som sist fikk dusje forrige uke og med bæsjebleia fra i går?

Det er ikke det at vi ikke engasjerer oss, men engasjementet vårt går bare så langt som til å opprette facebookgrupper med støtte til ett eller annet

Fattigdom engasjerer meg og jeg prøver å gjøre det jeg kan for å hjelpe med de midlene jeg har. Jeg samler inn klær, arrangerer innsamlingsaksjoner og bruktsalg, men jeg må jo innrømme at det er ganske trøstesløst. Det føles som om det bare blir flere og flere som trenger hjelp.

Å høre folk uttale at de må bli flinkere til å prioritere! Hva skal de prioritere bedre? De har jo ingenting å prioritere med!!

Å være alene med 3 barn uten avlastning og med meget anstrengt økonomi, det er ingen
dans på roser. Det å måtte si nei til alt som er utenom den dagligdagse, er et sant helvete for en forelder. En bursdagsgave som velter hele budsjettet, eller et tannlegebesøk som ikke er mulig å betale og går til inkasso fordi man ikke har 4500 kroner til å dekke regningen.

Mitt kvinnedagsønske nr. 1 er at alle som faller inn under fattigdomsgrensa skal få gratis lege- og tannlege og at stønadene de mottar skal stå i forhold til de faktiske utgiftene en husholdning har.

En annen kjepphest jeg har, er frivillighet. Det sies så flott at «uten frivillighet, dør idrett- og kultur-Norge» – og yes, sir det er alldeles korrekt!

Mitt kvinnedagsønske nr. 1 er at alle som faller inn under fattigdomsgrensa skal få gratis lege- og tannlege

Vi vil så gjerne ha aktiviteter for oss selv og for barna våre, vi vil helst at det skal koste minimalt og i tillegg ha profesjonelle trenere/instruktører.

Beklager folkens, det er ikke mulig – det er som om å pante en pose med flasker og
forvente at en skal gå ut av butikken med indrefilet i handleposen!

Enhver idrett- og kulturorganisasjon er fullstendig avhengig av frivillige for å gå rundt.

Mødre og fedre, kom på banen – meld dere til styreverv eller trener/oppmann etc. Jeg kan med hånden på hjerte si at blant mine beste opplevelser har jeg fra arrangement hvor jeg er en av mange frivillige. Idrettsglede, musikkglede, å se mestring på nært hold, det sosiale nettverket– det er bare helt fantastisk. Jeg syns nesten synd på folk som går glipp av det.

Jeg kan med hånden på hjerte si at blant mine beste opplevelser har jeg fra arrangement hvor jeg er en av mange frivillige

Mitt kvinnedagsønske nr. 2 er at flere melder seg til frivillige verv og får oppleve gleden og fellesskapet en opplever i frivillig-Norge.

Og dere, kan vi gjøre en avtale helt på tampen? Kan vi kvitte oss med ordet ”sliten” fra det norske vokabular?

Ærlig talt, vi har vel aldri hatt det så bra som vi har det nå? Biler til både mor og far, tørketrommel, mobiltelefoner til alle i husholdningen, hytter både til fjords og fjells, aupair og full barnehagedekning.

Man må yte, for å nyte!!

Gratulere med dagen, damer i alle aldre!

Christel Stub
Frivillig, Kjelsås

LES FLERE 8. MARS-KOMMENTARER HER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!