(Avisa Oslo) – Det er fremdeles tørt en del steder, så vi sliter litt. Etter et par-tre dager uten regn, vil det bli tørt igjen, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.

I år har våren vært usedvanlig tørr. Mellom 25. februar og 21. april var det rekordlite nedbør.

Og til tross for mye regn i mai, var det fremdeles for lite til å fylle vannmagasinene i Maridalsvassdraget. Tidlig i juni er det fremdeles aktuelt for Oslos innbyggere å spare på vannet.

– Nå går vi inn i enda en tørr periode, sier Moxnes.

– Forsiktig med åpne flammer

Etter regnskyllet fredag, ble det strålende sol dagen etter. Søndag kom også med sol og litt overskyet vær.

– Vi er fremdeles på den tørre siden. Man skal være obs på at det er så tørt, og dermed være forsiktig med åpne flammer. Det er muligheter for at vi kommer med et farevarsel om skogbrann til uka, sa Moxnes til Avisa Oslo i helgen.

Les også

Her skulle det vært vann til skogkanten: – Hadde gått ut på dato

Ellers ser starten på denne uka stort sett ut til å bli ganske grå, med gradestokken liggende på rundt 20 grader. Og ifølge meteorologen er det liten sjanse for at vi bikker 25 grader.

Neste helg kan det derimot komme noen byger, med muligheter for frontnedbør. Det innebærer en jevn, kontinuerlig strøm av nedbør over en lengre tidsperiode.

Men det vil ikke være nok for at vannet i magasinene skal ligge på et normalt nivå.

– Det må regne veldig mye over tid

Normalt er vannmagasinene fylt opp til 90 prosent. Men på grunn av den tørre vinteren har de kun vært fylt opp til 69 prosent.

– Når vi når 80 prosent, setter vi inn tiltak. Det har vi gjort i form av å senke vannføringen i Akerselva fra 1500 til 1000 liter i sekundet. I tillegg har vi fått vann fra naboene våre i Bærum og Romerike, sier Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten.

Og ifølge Hult kommer vi til å være i den samme situasjonen en stund framover.

– Det må regne veldig mye over tid før vi når normalen, så vi må fremdeles være obs på vannbruken vår.

Han sier det ikke er umiddelbar fare for at det vil komme vannrestriksjoner. Men hvis det skulle bli veldig tørt over lengre tid, kan vi komme dit. Blir det en varm og tørr sommer, vil det bli desto mer krevende for vannforsyningen.

– Som storsamfunn har vi vært veldig flinke med vannbruken. Mai og juni er måneder der det vanligvis går ned i vannmagasinene i marka, så at vannstanden er såpass stabil er positivt, sier Hult.