I min egen familiebursdag satt jeg for første gang på voksenbordet. Jeg forventet kjedelige voksensamtaler, men tenkte at jeg kanskje kunne høste diverse livserfaring fra de gamle og vise. Jeg sugde til meg alt av kunnskap som en tørr svamp. Det var jo spennende det, og jeg hadde noen gode samtaler med kloke mennesker, men da jeg var midt i mitt andre stykke bløtkake slo åpenbaringen meg i bakhodet. Vet de egentlig hva de snakker om? Kan fortellingen om at «de voksne vet alt» være kun en myte?

Det min svampehjerne i all hovedsak greide å suge til seg, var at ingen egentlig har peiling. Joda, noen er mer ekspert enn andre, og de gamle og vise vet mer enn meg som ikke enda er ferdig på videregående, men de kan ikke være helt sikre på at de har kontroll de heller.

Vet de egentlig hva de snakker om? Kan fortellingen om at «de voksne vet alt» være kun en myte?

Tannhjulene i mitt unge hode fortsatte å spinne, og jeg glemte kakerestene mine: Hvordan holder det? Burde ikke noen ha kontroll, kunnskap og oversikt? Gjelder dette topp-politikere og verdensledere også? Hvordan i alle dager er det forsvarlig? Jeg har hatt politikk og menneskerettigheter på skolen, og skjønner jo teorien i det, men etter et år med store begreper og problemstillinger sitter jeg igjen med flere spørsmål enn da jeg begynte. De gamle og vise kunne heller ikke svare på spørsmålene mine. Det virket nesten som de lurte på det samme som meg.

Eller er det kanskje dette som er å bli voksen? Å la den barnslige fantasien om at voksne er en egen type overnaturlige mennesker som bare vet alt gå? Kanskje er voksne hoder også fulle av spørsmål, og voksenlivet egentlig bare søken etter svar vi ikke kan være helt trygge på. Jeg spiste resten av kakestykket mitt i stillhet.

Jeg skjønte jo at jeg ikke automatisk ville føle meg voksen den dagen jeg fylte 18. Dere andre har helt sikkert hatt denne åpenbaringen allerede, men nå begynner det sakte, men sikkert å gå opp for meg også. Man blir aldri helt voksen. Det er en skummel tanke for et lite menneske med livet foran henne.