NYDALEN: Det heter seg at man sitter i regjering, men mannen som leder rundt 400 ansatte i Justis- og beredskapsdepartementets kontorer på Gullhaug Torg i Nydalen har vært nødt til å stå i stormen ved flere enn én anledning.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Under press

Mange var spente på hvordan Fremskrittspartiet ville håndtere regjeringsmakt. Ny blåblå politikk skulle settes ut i livet og nye mennesker plasseres på taburettene rundt Kongens bord. Juristen og hobbygitaristen Anders Anundsen (39) ble en av dem.

Snart to år har gått. Det er for tidlig å avsi en dom, men det har utvilsomt blåst mest rundt ørene på justis- og beredskapsministeren. Asylbarna, mobilspionasje, beredskap, tiggeforbud, fengselsplasser i Nederland og Mulla Krekar er bare noen av utfordringene.

– Du tror du kan forberede deg på denne jobben, men det er egentlig ikke mulig. Overgangen er for stor, sier Anundsen når vi møter ham på kontoret i Nydalen.

– Jeg svømte på dypt vann de første ukene, det skal jeg innrømme. En blir revet ut av det livet man har og satt inn i en rolle der en skal ha kontroll på alt, sier han.

Til tross for stort ansvarsområde og høyt press, er det en blid mann med tilsynelatende lave skuldre som kommer oss i møte i de lite prangende lokalene i Statsrådseksjonen.

– Velkommen. Det er så fint vær, skal vi sette oss ute? foreslår Anundsen.

Jeg svømte på dypt vann de første ukene, det skal jeg innrømme

Ved elvens bredder

Justis- og beredskapsdepartementet har hatt lokaler i Nydalen siden høsten 2011. Det beste med beliggenheten synes ministeren er nærheten til Akerselva.

– Vi er i et veldig moderne og fint område. Det er ekstra fascinerende med bruset fra elva. Man kjenner på naturen rett utenfor døra. Største utfordringen er avstanden ned til Stortinget og andre departementer, sier vestfoldingen med regjeringsleilighet på Skillebekk og familie i Stavern.

Mer rekker vi ikke å snakke om før en medarbeider bryter inn med en lavmælt beskjed om at statsministeren må ha en prat med ham, «på TOPSEC- linjen om få minutter». Justisministeren får en konsentrert rynke i pannen.

Da han ti minutter senere kommer tilbake, sitter en spent politisk rådgiver og en nysgjerrig journalist og venter.

Anundsen slår avvæpnende ut med armene.

– Slapp av gutter, vi er ikke i krig, sier han, smiler bredt og setter seg.

Hva de to snakket om, får vi ikke vite. Ikke overraskende.

Gutteaktig sjarm og sprek galgenhumor fra en mann med en alvorlig jobb får vi derimot. Det kan være gode ventiler i et ellers høyst seriøst embete med ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, kriminalitetsbekjempelse og kriminalomsorg, innvandring, domstoler, lovarbeid og polarområdene – blant annet.

Jeg savner å benytte byens kulturtilbud og steder som Sognsvann og Nordmarka

For få kalde øl

Jobben som statsråd er altoppslukende. Som stortingsrepresentant og leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen var Anders Anundsen travel. Nå er fritid nærmest ikke-eksisterende.

– Jeg får brukt Oslo alt for lite, og savner å benytte byens kulturtilbud og steder som Sognsvann og Nordmarka. Jeg skulle gjerne sittet mer ved bryggekanten og nytt en kald øl, sier 39-åringen.

Flere politiske motstandere og aviskommentatorer har gitt uttrykk for at Anders Anundsen ikke burde inneha den travle statsrådposten i det hele tatt. Men til tross for kjøret, høringene og kritikken, står han relativt støtt.

Sjefen, Erna Solberg (H), er fornøyd med sin våpendrager i Justis- og beredskapsdepartementet.

«Jeg vil gjerne få rose justisminister Anders Anundsen, som har stått som en bauta i stormen, og kommet med konstruktive forslag til politiske løsninger», sa Erna til VG i kjølvannet av høringen om asylbarna.

Ingen dårlig attest fra Jern-Erna som på mange måter ga ham uriasposten i regjeringen; en Frp-politiker til topps i Justis- og beredskapsdepartementet i en mindretallsregjering med nye løsninger. Det var neppe noen som så for seg at det skulle gå knirkefritt.

Og for å følge Ernas ligning noe videre:

Om bautaen faller, faller også regjeringen?

Vel. Slik var det politiske bildet for noen uker siden. Nå tar politikken litt sommerferie. Et av få pusterom for en topp-politiker.

Vi spør Anundsen om han noen gang har vurdert å trekke seg.

– Jeg er statsråd til jeg ikke er det lenger, og slike ting er det statsministeren som bestemmer, svarer statsråden med et raskt smil.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide (KrF): Det har gjort noe med relasjonen mellom KrF og Frp. Den blir aldri den samme

Har stor leveringskraft

I sin nærmeste krets har han tre statssekretærer og en politisk rådgiver. Han er tydelig på at lederjobben for alle de 400 ansatte og for folk i de mange underliggende etater er viktig for ham.

– Ministerposten er også en lederjobb. Jeg er opptatt av å være synlig og tilgjengelig og liker å spasere rundt i gangene og slå av en prat. Det var flere som ikke var så vant til det, sier Anundsen.

Han beskriver Justis- og beredskapsdepartementet som en arbeidsplass breddfull av faglig tyngde, og er mest imponert over den leveringskraften departementet har i seg. Den største overraskelsen i jobben handler om maktmennesket en justisminister er:

– Jeg er bare Anders, men ministerjobben er en mektig posisjon. Det merker jeg. Det er mye kraft i rollen. Derfor prøver jeg å være en åpen fyr og by på meg selv. Jeg skal leve videre som menneske også når denne jobben går videre til en annen.

LES OGSÅ: Vilde ble mobbet og trakassert på stranda. Da hun fortalte om den ubehagelige opplevelsen var responsen overveldende

Er ikke mediesky

Flere medier har skrevet om at Anundsen er ordknapp og nærmest unngår pressen når det reises kritikk mot ham og departementet. Særlig var dette tema i de månedene asylbarnsaken sto på som verst. Det opplever statsråden som en urettferdig framstilling, men tar likevel en smule selvkritikk.

Jeg kunne vært tydeligere i media på det store bildet underveis. Det vil nok være en bedre strategi i slike saker

– Det skulle være høring i asylbarnsaken. Jeg har stor respekt for Kontroll- og konstitusjonskomiteen (KKK), og media visste at jeg ikke kom til å gå i detaljer før den var avholdt. Men jeg kunne vært tydeligere i media på det store bildet underveis. Det vil nok være en bedre strategi i slike saker.

I dag er det Martin Kolberg (Ap) som leder KKK. Anders Anundsen var også kjent som en tøff og tydelig leder av samme komité i perioden 2009-2013.

– Hva ville du gjort annerledes hvis du i den jobben hadde møtt deg selv som justisminister?

– Det er litt farlig å svare på, men i generelle vendinger kan jeg si at jeg var opptatt av en svært faktabasert framferd. KKK er en ekstremt viktig komité som jeg har stor respekt for. Den forvalter mye makt. Det må gjøres med omhu.

Statsråd Anundsen stiller i hvert fall opp for lokalavisa, og fotografering både utenfor kontoret og utendørs er en smal sak å få ham med på.

På vei ut av Gullhaug Torg 4a møter vi politidirektør Odd Reidar Humlegård og et kobbel av politiledere ved heisen. De to herrene har hatt mye å snakke om i det siste, med både varsler-saken i Bergen og ny politireform på agendaen.

Stemningen er jovial. De er på samme lag.

– Jeg håper vi ikke snakkes i sommerferien, sier Anundsen til Humlegård.

De knegger barskt og trykker hverandres hender med ønsker om en «fredelig ferie».

For bakteppet er vevet i alvor. I Justis- og beredskapsdepartementet er dette ingen spøk.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* – Kjære dere unggutter på Stilla som i dag pekte, lo og kalte meg ekkel, dritstygg og at sånne som meg ikke burde få vise seg
* Gjelder 4600 Nordre Aker-eiendommer: – Store endringer i hvordan det bygges på nabotomta
* – De nest rikeste klumper seg sammen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!