GREFSENKOLLEN:OverOslo-Thorkild Gundersen kan mer enn musikk. Han er også journalist, og går veldig mye på ski. Blant annet har han også for to år siden startet eget renn, Nordmarka Rundt, 100 kilometer langt og med over 600 påmeldte til neste renn i februar.
Men ikke minst, tirsdag utgis den nye boka til Thorkild. "Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn". Om nettopp det å gå på ski, eller snarere om hvorfor nordmenn elsker å gå på ski. Hva folk tenker om langrenn, mens de går langrenn?
Kanskje skal vi andre vanlige dødelige hvermansen hverdagsmosjonistene nå endelig få vite hva som foregår oppe i hodet på disse milslukerne, som feier fryktelig fort avgårde i løypa?
– Jeg elsker langrenn
Jeg elsker langrenn. Jeg mener, virkelig elsker langrenn. Jeg går så mye, så ofte, og så langt jeg kan.
Sånn begynner boka til Thorkild.
– Folk skriver vel også bøker fordi de brenner for noe de gjerne vil fortelle om. I mitt tilfelle lidenskapen for langrenn. Boken handler egentlig om min egen jakt på langrennslykken, om å fange en definisjon av hva den lykken består. For meg, og for hundretusener av nordmenn, enten de er turgåere i marka, eller racere i Birken, sier forfatteren.
Dette er altså ingen typisk skibok, om hvordan få bedre glid, bedre teknikk, eller bedre sluttid på Birken. Men en skibok som skal kalle frem de følelsene du får når du er ute og går på ski.
Åtte med på tur
Thorkild fortsetter.
– Det er noe med oss nordmenn og langrenn. Vi får liksom aldri nok av det. Hvorfor er vi så stup forelsket i dette med å gli på snø?
...jeg må prioritere knallhardt når det endelig er føre...Den korte sesongen kan medføre at jeg plutselig blir borte fra jobben en dag...at jeg ikke dukker opp på tribunen når min datter vokter buret for Kjelsås håndball J13...at det ryker et familieselskap eller to. Eller at jeg dropper den festen med gutta lørdag, fordi jeg skal gå seks mil på ski søndag...
I boka har Thorkild med åtte ulike personer på tur, for nettopp å snakke langrennslykken. Men også om stakerevolusjonen, Norges dominans, verdenscup vs langløp, snøfattige vintre, og mye annet. Også oppturer og nedturer, de euforiske høydepunktene når alt klaffer med vær, før og form, VM i Falun, Holmenkollmarsjen, Birken med mer.
De åtte som får være med Thorkild på tur, er ifølge forfatteren forskjellige personligheter. Som Vegard Ulvang, Tom "Milslukern" Stensaker, Thor Gotaas, Kjetil Rolness, Ragnhild Amlie, Anders Aukland, Øystein Greni og ikke minst Petter Northug jr.
– Ikke alle disse er skiløpere i utgangspunktet. Men de elsker langrenn. På sin måte!
Jeg kjenner lykkefølelsen bre seg, som en kraftig vibrasjon i hele kroppen. Jeg tar to saftige dobbelttak over kanten på utforkjøringen fra Appelsinhaugen, og setter meg i hockey ned bakken mot Kobberhaugen. Med sola skrått inn fra venstre, og en glid på Madshus-skiene som nesten vil føre meg helt bort til den lille fiskebeinsmota opp mot Kobberhaugsmyra.
Bokbader i baren
Onsdag skal Thorkild snakke mer om boka og langrenn, i bokbad i baren på [url=http://www.grefsenkollen.no]Grefsenkollen. [/url]Men han kommer ikke alene som forfatter, en av Thorkilds turkamerater i boka, Thor Gotaas, fra Korsvoll, har også skrevet bok. Den også om ski og langrenn, men Gotaas' bok er om Birkebeinerrennets historie.
– Thor er en fantastisk morsom fyr, som alltid leverer. Den timen vi skal snakke om ski, kommer til å gå fort, tror Thorkild.
3,3 kilometer ny turvei fra Grinda til Sognsvann
...Hva er det med langrenn som kan løfte mitt 47-årige sinn til slike vanvittige høyder? Hvilke elementer er det som utløser denne voldsomme lykkeopplevelsen? ...Det er mulig vi må grave dypere enn natur, fysikk, konkurranse og estetikk. Kanskje ligger min fascinasjon for langrenn langs andre parametere. Den ensomme, lange skituren dypt inn i marka er i bunn og grunn en rundreise inn i vårt eget hode, til et sted vi sjeldnere og sjeldnere besøker - stedet der den indre samtalen oppstår...
Lansering torsdag
Torsdag 5. november lanserer Gyldendal boka til Thorkild. I den anledning har forfatteren trommet sammen det han selv kaller et superpanel til debatt om langrennssportens utfordringer, med blant annet Anders Aukland, Åge Skinstad, Vegard Ulvang, Odd-Bjørn Hjelmeset og Vidar Løfshus.
LES OGSÅ:
* Kommentar: Linderudkollen - et miljø- og klimavennlig næranlegg
* Kommentar: Om vold i nære relasjoner: – Unnskyld. Tårevåte øyne. Det kommer aldri til å skje igjen!
* Kommentar: Det viktigste man kan lære barna sine er å ta vare på seg selv
Nye Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!