Jacob Hanstad er, etter det Nordre Aker Budstikke har klart å regne seg frem til, den eneste i troppene til Lyn og Kjelsås som har spilt A-lagsfotball for begge:

  • 2002-modellen fikk fire innhopp for Lyn i 2019, da klubben var i 3. divisjon.
  • I 2021 og 2022 spilte han 47 kamper for Kjelsås i 2. divisjon og cup.
  • Og nå er han tilbake i klubben i sitt hjerte, som han selv sier det, Lyn.

– Det er nok rimelig tilfeldig at jeg er den eneste, tror jeg. Men det er ganske moro, da, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Debut i 2019

2002-modellen startet med å spille fotball i Koll, før det ble Lyn i ung alder. Han ble tatt opp på A-laget til Lyn høsten 2019, men debuterte faktisk på våren samme året, som 16-åring. Debuten kom borte mot Eik Tønsberg, da han kom inn kvarteret før full tid.

– Jeg og et par andre fra juniorlaget ble tatt med litt tilfeldig. Vi hadde ikke trent så mye med A-laget og kjente ikke gutta der så godt, men det var gøy med debut. Jeg var ekstremt nervøs og tror jeg var borti ballen én gang mens jeg var på banen. Det var en fin erfaring, sier han nå.

På høsten ble det ytterligere tre innhopp, men ingen kamper fra start.

– Jeg følte meg mer klar på høsten, etter å ha vært god for juniorlaget. Det var moro, men jeg fikk ikke så mye spilletid som jeg hadde ønsket.

Maks uflaks og ny klubb

Etter en god pre-season vinteren 2020 røk han korsbåndet i det ene kneet i den første treningskampen.

– Det var blytungt. Samtidig kom koronaviruset like etter, så jeg fikk trent meg opp i ro og fred. Da regjeringen ikke åpnet for spill på lavere nivå enn 2. divisjon, måtte jeg finne meg en ny klubb. Og da ble det Kjelsås.

Unggutten var stort sett en fast brikke sentralt på midten på et Kjelsås-lag som ble nummer ni i 2021 og fire i 2022.

– Jeg vokste mye som spiller i Kjelsås-årene og lærte veldig mye, både disiplin i forsvarsspill og generell lagstruktur som jeg kommer til å ta med meg videre. I klubben var det trenere med mye kunnskap, både taktisk og teknisk. Jørgen Bjørn, Eivind Kampen og mange flere, sier han.

Debuterte for Norge

Litt ut av det blå fikk Hanstad en e-post en dag.

– Det var veldig overraskende. Der sto det at jeg var aktuell for G19-landslaget. Jeg ble veldig glad og holdt fokus etter at jeg fikk den e-posten, og noen uker senere fikk jeg en ny e-post der det sto at jeg var med på landslaget. Det var helt sykt! Jeg ringte kompiser og pappa og alt da den beskjeden kom, sier han og ler.

6. september 2021 er en merkedag i Hanstad sin unge karriere. Da startet han og spilte en time mot Frankrike U19, med spillere som Theo Zidane (Real Madrid Castilla, sønn av Zinedine), Tanguy Nianzou (tidligere PSG og Bayern München, nå Sevilla), Timothée Pembélé (PSG) og Chrislain Matsima (Monaco).

– Jeg markerte Zidane, liksom. Det var helt rått! Jeg var involvert i vårt første mål, men hadde trent og spilt mye den høsten, så til slutt hadde jeg ikke mer å gi og jeg ba faktisk om å bli bytta ut!

Se alle Lyns og Kjelsås' kamper på nab.no i 2023

I 2023 har Amedia visningsrettigheter på alle kampene fra OBOS-, PostNord- og Norsk Tipping-ligaen, samt 4. divisjon for herrer. Det samme gjelder for Norgesmesterskapet for herrer (cupen) og aldersbestemte landslag.

Det betyr at du ser alle Lyns og Kjelsås' kamper neste sesong i Direktesport via Nordre Aker Budstikke. Du får tilgang til kampene med et +Alt-abonnement på Nordre Aker Budstikke. Oppgrader til +Alt her.

– Litt kjipt

Det har bare blitt med den ene kampen med flagget på brystet for Hanstad. Litt skuffet, sier han selv.

– Først og fremst var det jo veldig morsomt å være med. Jeg spilte med mange gode spillere og, som Joel Mvuka. Det er litt forskjell - jeg er i Lyn og han har blitt solgt for 70 millioner kroner, liksom.

– Jeg skal ikke si at det er surt at jeg bare har fått en landskamp, for det er stor konkurranse, men det er klart at det er litt kjipt. Jeg hadde håpet å bli tatt ut med U20 mot Italia, men ikke forventet det. Da var det ingen andre fra 2. divisjon som var med, så det kom ikke som et sjokk at jeg ikke ble tatt med.

Tilbake til Lyn

Også 27. august 2022 har blitt en merkedag i hans unge, men innholdsrike karriere. 23 minutter ut i borteoppgjøret mot Gjøvik-Lyn gjorde Hanstad en retningsforandring i høy fart. Da røk korsbåndet i det andre kneet.

– Det var blytungt selvfølgelig. Jeg er fortsatt skadet og blir ikke spilleklar før i september, men Lyn var interesserte selv om jeg er skadet og det er jo klubben i mitt hjerte. Det er også enklere å være hos dem med tanke på underlaget. Glenn (Hartmann, sportssjef) kjenner jeg godt fra tiden min på juniorlaget. Jeg tenkte mye på valget og hvor jeg skulle fortsette, men jeg er fornøyd med valget jeg tok om Lyn.

– Hva tror du om helgens kamp og hvem håper du finner?

– Jeg tror det blir en bra, jevn og tett kamp. Jeg kjenner Kjelsås-gutta godt og vet at de er i form. Men jeg tror og håper på Lyn, sier han.

– Utrolig trist

Kjelsås-assistent Jørgen Bjørn er full av lovord om sin tidligere disippel.

– Jeg så Jacob mye som ungdomsspiller og jeg var veldig glad da vi fikk dratt på han kongeblå drakt vinteren 2021. Han hadde ferdigheter veldig få spillere besitter - en eksplosivitet og en mentalitet få forunt. Det overraska oss veldig at han ikke fikk flere minutter for Lyn i 2019, men det passet oss veldig godt. Vi visste hva vi kunne få til med Jacob, sier Bjørn.

– Han var veldig god allerede i sin første kamp borte mot Vard Haugesund i 2021, han leverte gode, men litt ujevne prestasjoner noe som er helt naturlig for en ung gutt som han var da. Prestasjonene ble kronet med landslagsuttak senhøsten 2021. Det var enormt både for oss og gutten selv, sier han videre.

– Det var utrolig trist for alle oss som kjenner Jacob og historikken hans godt da han røk korsbåndet på nytt. Gikk tilbake til Lyn nå i vinter for å trene seg opp igjen etter korsbåndskade. Fornuftig med tanke på kort vei til Olympiatoppen og Kringsjå, men jeg er veldig sikker på at Jacob fortsatt hadde vært kongeblå om det var hjertet hans som skulle valgt på egenhånd. Jeg ønsker uansett Jacob alt godt i fremtiden og han er alltid velkommen innom Oslos Tak, sier Bjørn.