GREFSEN: Sesong fire av den populære Netflix-serien «The Crown» ble sluppet tidligere i november, og Diana har inntatt serien.

Det er Emma Corrin som spiller lady Diana Spencer, som gifter seg med prins Charles, og blir «princess of Wales».


Møtte norske mineryddere

I forbindelse med 20-årsmarkeringen av Dianas død i 2017, skrev ABC Nyheter at hun kun tre uker før ulykken som kostet henne livet i 1997, var i Bosnia. Her besøkte hun mineofre, og møtte mineryddere fra Norsk Folkehjelp i arbeid.

– Jeg fikk vite om et svært hemmelig prosjekt tidlig den sommeren. Det handlet om at en celebritet skulle komme til Bosnia, og at personen trengte hjelp til å bli fraktet rundt. Deretter fikk vi vite at det var Diana som skulle komme på besøk. Dette svarte vi selvfølgelig ja til. Vi pratet om mineproblematikken og prosessene. Hun hadde mange forslag og innspill. Hun var påslått. Hun stilte mange gode spørsmål, sier tidligere assisterende generalsekretrær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard til ABC Nyheter i den tidligere saken.

Norsk Folkehjelp skulle ha en minekonferanse i Oslo i september samme år, og dit skal også Diana ha blitt invitert, og ifølge Nergaard og Norsk Folkehjelp ha vært positiv til.

– Fredelig med Diana til stede

En annen som arbeidet i Norsk Folkehjelp på den tiden, som informasjonssjef, var tidligere Ap-politiker og nå styreleder av Kjelsås IL, Ivar Christiansen. Han var også tilstede i Bosnia og forteller fra møtet med Diana:

– Diana skulle også møte oss i forbindelse med Ottawaavtalen. Hun var en beskjeden kvinne, men veldig behagelig å være med. Det ble på en måte fredelig med Diana til stede, alle ønsket å være med henne. Hun stilte de riktige spørsmålene. Hun var veldig engasjert og ønsket å bidra.

– Jeg husker Neergaard la inn en pris (snus, journ.anm.), og da så hun på han og lo: «You naughty boy!» humrer Ivar.


– VG ringte dødsnatten

Rundt to uker senere, 31. august, ble Ivar vekket midt på natten av en telefon.

– Det var VG. Diana var død og de ville han en kommentar fra meg, som var en av de norske som hadde møtt henne for ikke lenge siden, og hun hadde jo planer om å komme til Norge kort tid senere. Det var en svært spesiell opplevelse å få den beskjeden fra VG midt på natta. Det var jo sjokk.

Diana-effekt for Jagland?


Men det er en sidehistorie ved dette møtet i Bosnia for 23 års siden, som Ivar har tenkt endel på. Samme høst var det stortingsvalg, og det valget hvor daværende statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) la som premiss at Ap måtte ha en oppslutning på 36,9 prosent, like mye som i 1993-valget, ellers ville han gå av som statsminister.

– Som kommunikasjonssjef var jeg i kontakt med Thorbjørn Jaglands pressekontakt. Vi inviterte han til å treffe Diana - Jagland skulle også til området i forbindelse med mineprogrammene til Norsk Folkehjelp. Hvis han fremskyndet reisen noe, så ville han ha mulighet til å treffe Diana. Invitasjonen ble avslått, det er ikke sikkert invitasjonen nådde Jagland selv engang, tenker jeg.

Historien om stortingsvalget dette året kjenner vi, valgresultatet for Arbeiderpartiet ble 35 prosent, og Jagland gikk av.

– Jeg har sagt det til meg selv og noen få andre etter dette valget, jeg er sikker på at hadde Jagland møtt Diana, et møte som sikkert hadde blitt behørlig dekket at norsk presse, så tror jeg historien hadde hatt et annet uttrykk i dag. Det skader vel ikke, i beste sendetid foran et valg, å bli assosiert med ett av vår tids største idoler!

Jaglands avgang etter valget resulterte i sentrumsregjeringen, bestående av KrF, Venstre og Senterpartiet, med Kjell Magne Bondevik som statsminister.

---

Nyhetsbrev:


Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!