Ivar Christiansen var en bauta i politikken, frivilligheten, idretts- og kulturlivet i Nordre Aker – og Grefsen/Kjelsås spesielt.

Han bodde hele livet på Kjelsås, i huset bestefaren kjøpte i 1905, og som faren overtok på 50-tallet. Da han giftet seg med Tove i 1972, ble det deres hjem.

Ivar Christiansen døde torsdag, etter to års sykdom, rolig hjemme med den nærmeste familien rundt seg, opplyser kona Tove S. Christiansen til Nordre Aker Budstikke.

Ikke gitt at det skulle bli Ap

Ivar Christiansens politiske karriere startet i 1977, da han meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Bakgrunnen var mangelen på et fortau.

— Jeg ønsket at jentene mine (Christiansens døtre, journ.anm.), Lene og Hanne, skulle få en trygg skolevei, og arbeidet hardt for å etablere fortau i Glads vei, mellom Grefsenveien og Gamle Kjelsåsvei. Det tok over tjue år før det var på plass. Nå har andre barn glede av det. Ting tar tid vet du, sa han i et intervju med Nordre Aker Budstikke i anledning 60-årsdagen i 2009.

Christiansen var aktiv i politikken sammenhengende i over 34 år; han møtte i bystyret som vara, var gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nordre Aker, nestleder og styremedlem i Oslo Arbeiderparti, og han ledet bydelsutvalget i tidligere Bydel Grefsen-Kjelsås, før bydelsreformen i 2004.

Men at det var Arbeiderpartiet som skulle stå hans hjerte nærmest var ingen selvfølge.

– Jeg kommer fra en borgerlig familie, hvor vi sjelden diskuterte politikk. Men da jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet i 1977, ble begge mine foreldre opptatt av mitt engasjement og stemte nok høyst sannsynlig «riktig» i de siste valgene de fikk delta i, sa Christiansen til Nordre Aker Budstikke i 2009.

Frivillighet, idrett og kultur

Men det var langt fra bare politikk han beskjeftiget seg med. Etter at han gikk ut av lokalpolitikken i 2011, var Christiansen styreleder for Kjelsås IL fra 2015 og president i Lions Club Oslo/Grefsen frem til det siste.

Christiansen var også skuespiller, blant annet tilknyttet Akerselva kultur- og teaterlag, sammen med sin kone Tove, noe de to fikk Historielagets Kulturvernpris for i 2018.

Mange vil nok huske ham for engasjementet og fra rollene i Maridalsspillet gjennom en årrekke.

De siste par årene har han i rollen som Lions-president kjempet for dagtilbudet til personer med demens på Skjerven gård. Lions samlet inn nok penger til å finansiere to plasser i fjor, etter at bydelen sa opp sin Inn på Tunet-avtale.

En tydelig stemme

Den tidligere politikeren har ikke vært redd for å rette pekefingeren mot de sittende politikerne om han opplevde at de ikke spilte på lag med innbyggerne. I kampen for å redde Inn på Tunet-tilbudet i Maridalen uttalte han:

– Den eneste sjansen dere har for å få det inn til bystyret, er at dere fatter et budsjettvedtak som legger Skjerven inn i fullt monn. Da får vi en sak og får mobilisert mye mer. Min bønn til dere er at dere skal benytte dere av den anledningen. Dere må være til for beboerne, ikke for byråkratiet, sa han i bydelsutvalgsmøtet i september i fjor.

Som styreleder i Kjelsås IL, ett av byens største idrettslag, var han også tydelig mot gamle partifeller da planene om utvidelse av Oslo skisenter i Grefsenkleiva, en viktig arena for idrettslaget sto i fare:

– Nå må fornuftige politikere skjære gjennom og finne frem til et kompromiss som bevarer Eventyrskogen, sørger for en forlengelse av bakken helt ned, får på plass ny stolheis og etablerer en bro over bakken som ivaretar skiløperes behov for å krysse bakken farefritt, uttalte han i november 2020.

Møtte Diana

Christiansen jobbet også mange år i Norsk Folkehjelp, og i 1997 møtte han prinsesse Diana i Bosnia, bare måneder før hun døde i en bilulykke i Paris. Den opplevelsen har han tidligere fortalt om til Nordre Aker Budstikke:

Skriv din siste hilsen til Ivar Christiansen: