26. november til 4. desember skal Glassets år markeres, også i glasshytta ved Akerselva. Men det er en markering med bismak - høye energipriser går hardt utover glassblåserne.

– Ta vare på glassblåsing i Norge. Glassblåsing i Norge er truet av de høye energiprisene. Det er et tradisjonshåndverk som må tas vare på. For å markere betydningen av glasskunst i Norge, feirer vi Glassets år 2022. Over hele Norge skjer arrangementer; Barneworkshop, demoer, åpne verksteder og julekuleblåsing, står det i pressemelding fra Norske Glasskunstnere.

Tidligere i høst fortalte den lokale glasskunstneren Pål Roland Janssen, som holder til ved Frysja Kunstsenter ved Akerselva, at han var dypt bekymret for fremtiden. Han deler lokalet med en annet glasskunstner.

Kort oppsummert så bruker ovnen som brukes til å smelte glasset, gass. Og gass er det så langt ikke støtte for i regjeringens budsjettforslag:

Glassblåsing er også vernet gjennom Unesco som immateriell kulturarv.

– Tøff høst

– Det har vært en tøff høst. Vi valgte å skru på ovnene, for å jobbe fram mot jul. Vi har bestillingslister og arbeid å gjøre. Vi har fremdeles håp om støtteordninger. Bransjeorganisasjonen Norske glasskunstnere, som jeg er nestleder i, har jobbet for å løfte dette gjennom høsten - med uvurderlig støtte fra interesseorganisasjonen Norske kunsthåndverkere.

SV har lagt inn forslag om mer støtte til kunsthåndverkerne, som Pål Roland Janssen, i sitt alternative budsjettforslag. Men fortsatt er gassutgiftene - fossil energi - ikke noe som er foreslått å støtte - stortingsrepresentant Kathy Lie fra SV forklarer:

– I alle forhandlingene om strømstøtte er det akkurat det vi har gitt støtte til – strøm. Vi har ikke foreslått å gi støtte til de som bruker fossile energikilder. Hverken til idrettshaller, drivhus eller kunsthåndverkere. Det er bare Fremskrittspartiet har foreslått at støtten skal gjelde alle energikilder. I vårt alternative budsjett for 2023 har vi foreslått 50 millioner til strømstøtte for kunsthåndverkere og billedkunstnere. Glass og keramikk alene beløper seg til 17 millioner. Men vi har ikke foreslått å dekke gass, sier Lie, og legger til:

– Når det gjelder støtte til omlegging fra gass til strøm så gis det støtte til klimatiltak gjennom Enova. Vi vil styrke Enova slik at flere kan få støtte til energieffektivisering, men har ikke sett på noen spesifikke ordninger for galsskunstnere. Jeg er klar over at det er en stor utfordring for de det gjelder, men det er dessverre ikke flertall for å støtte bruk av fossil energi.

– Vi i glasshytta på Frysja har ikke inntekter som kan svare ut de store svingningene vi har sett i år. Det er utrolig krevende å jobbe uten å vite om arbeidet vi gjør kan dekke regningene. Vårt kunsthåndverk er energikrevende; vi kan ikke smeltet glasset litt mindre, da er det ikke mykt nok til å kunne forme. Vi kan ikke avspenne glasset litt kortere - da knuser det før det kommer ut av ovnen., sier Roland Janssen videre.

Julemarked

Men nå er det snart jul, og ikke minst julemarked i regi av Frysja kunstnersenter, 3. og 4. desember.

Glassblåser Pål Roland Janssen inviterer også til barneworkshop i glasshytta ved Akerselva, nedenfor Teknisk museum, påmeldingenble raskt full:

– Barna skal få lære hvordan mykt går til hardt, og få prøve seg som glassblåser. Alle får også prøve å lage en lysfanger - en kule aller en skulpturert glassbit.

Arrangementet er også støttet av Bydel Nordre Aker.

– Arbeidet med glass som kunstnerisk materiale er naturlig, rått og ærlig; Gjennom tusenvis av repetisjoner, temmer vi den glødende glassmassen til de vakre arbeidene du finner til salgs i gallerier, verksteder og glasshytter.. I Norge jobber glasskunstnere ut av studioglasshytter, der kunstneren er både håndverker og designer. Studioglasset i Norge vokste fram fra midten av 70-tallet. I dag er det trettien glasshytter i Norge, i tillegg til et tyvetalls freelance profesjonelle glasskunstnere, spredt utover fra Karasjok i Nord til Kristiansand i sør, står det videre i pressemeldingen fra Norske Glasskunstnere.

Les også

Ville være et alternativ til «senternissen»: Nå er julemarkedet på Skjerven historie