Som Nordre Aker Budstikke tidligere har omtalt, så bygges Maridalen kirke ut, med rundt 100 kvadratmeter. Bygget vil komme på baksiden av dagens kirke. I tillegg skal det nåværende uthuset rives. Planene er for lengst satt ut i livet. Ifølge leder av Maridalen menighet, Gunstein Hansen, er nå status at gravearbeid og sprenging ferdig, og det er klart for støping. Det er planen at nybygget er klart for bruk på nyåret.

Menighetsrådet i Maridalen finansierer selv prosjektet. Nå snur menighetsrådet seg rundt for å tjene inn mer penger til prosjektet, og inviterer til guidet tur til flyvraket i Hansakollen, eller Hansekollen, som turleder Fred Borg påpeker:

– Det var nemlig en Hansen som eide kollen i gamle dager, derav Hansekollen. Men så har det blitt Hansakollen over tid, ifølge Fred.

Styrtet i 1942

I omtalen av turplanene viser de til Sheldon Reinholdt, som forteller historien i årsskriftet til Maridalens Venner 1986. Han intervjuet Olaf Lørenskogen fra Lørenskogen gård ved Movatn i Lillomarka:

Olaf var 30 år i 1942. Han holdt på i åker’n da han hørte duren av et tysk fly etterfulgt av et kraftig smell fra kollen.

– Vi (med kona Ruth og en onkel) var de første som kom der, og det var under 1 time etter at flyet hadde kræsja. Det hadde vært brann rundt der flyet hadde gått inn rett over toppen av en bratt fjellvegg. Det hadde feid med seg alt som het grantrær rundt, og deler av flyet lå spredt utover et stort område som var avsvidd. Men heldigvis var det så rått og vått i skauen at skaubrannen hadde slokka av seg sjøl.

Vi så tre mann som lå spredt bortover i skauen mellom flydelene. Vi var ikke stad og så på dem, for det var stor varmeutstråling derfra.

Det var et to-motors fly, og motorene hadde fortsatt oppover den bratte lia og lå øverst. Etter å ha sett at det ikke var liv i mennene, syklet Olaf til nærmeste telefon, på Sandermosen stasjon, og ringte Nydalen politikammer. Da tyskerne kom i løpet av ettermiddagen, måtte Olaf følge dem opp og vise dem stedet.

– Etter at jeg hadde vist stedet til tyskera, hadde jeg ikke noe mer med det å gjøre. Hvorfor jeg ringte var i tilfelle noen skulle sett oss oppover der, og da kunne vi fått ubehageligheter.

Her kan du lese hele saken på maridalensvenner.no.

Guidede turer

Lørdagene 3. og 10. september er satt av til de guidede turene opp til flyvraket. Planen er å møte opp på Sørbråten velhus, som er ikke langt unna Movatn stasjon Oppmøte ved velhuset er klokken 12.15, og interesserte kan inntil videre sende mail, oppfordrer Fred.

– Det er rundt to kilometer å gå fra velhuset og opp til flyvraket, forteller Fred.

Men det er ikke alle som finner frem til der flyet styrtet.

– Det har vært mye omtalt, flyvraket og hendelsen. Vi tror dette er interessant for folk å bli med på. Er turgåerne spreke nok, så kan vi også legge turen oppom minnesmerket for hendelsen, som ligger litt ovenfor der vrakrestene ligger. Hele turen tar to - tre timer, mener Borg.

100 kroner koster det å bli med - for hele familier er prisen 200 kroner.

– Vi trenger blant annet inventar og møbler i det nye menighetshuset i Maridalen kirke, forklarer Borg, og håper på at mange vil bli med på disse to turene.

Kjentmannsmerket.org har også omtalt hendelsen, og nevner også radiostasjonen Corona:

Bare et steinkast unna fant et annet drama sted helt mot slutten av krigen. Her ble radiostasjonen Corona: overrasket og nedkjempet av tyske styrker 18. mars 1945. Beste adkomst til dette området er opp stien fra enden av Rundmyrveien, og ta til høyre opp en tydelig sti. Man kan også gå fra Mobekken og via en umerket sti som stikker inn bak informasjonstavlen på toppen. Mange mennesker mistet livet i dette området, som i dag er stemningsfullt med tunge graner og tykk mose. Vi ber om at du ferdes her i stillhet og respekt og ikke tar med deg noe.