Ingen kan med sikkerhet si når bridge ble oppfunnet, men spillets forløpere, ulike varianter av whist, kan i alle fall spores tilbake til 1529 – da det nevnes i en publisert andakt holdt av biskop Latimer. En teori går ut på at spillet har sitt navn fra "biritch" – et arkaisk russisk ord for herold eller budbringer.
Fra bridgens historie på hjemmesiden til Bridge i Norge.
Stig Martinussen og Simen Gan Schweder venter på lokalavisa i sola, utenfor gamle Dampen, i Gjerdrums vei 1, onsdag formiddag. Etter at Damen ble solgt i fjor, til Norwegian Property, flyttet bridgefolket inn i det gamle bygget - fra Montebello. Og de ser ut til å trives. Inne er det smekkfullt av evigunge brigdespillere, som har tid og anledning til å spille på dagtid, midt i uka.
– Men det er også unge folk som spiller bridge her, men naturlig nok er de her på kveldstid. Bridge er for de fleste, fra tidlig tenårene og oppover. Det er også eksempelvis studentbridge-klubb på Blindern, nevner Martinussen, som blant annet også sitter i styret i Oslo Brigdekrets, er drifter av Bridgeskolen, og er iniativtager til Hjerter Konge, bridgeklubben som spiller på dagtid på Dampen.
Men mandag, tirsdag, onsdag og torsdag er det også bridge på kveldstid på Dampen - her kan du lese mer.
Bør man ikke være litt god i matte, for å spille bridge?
– Helt i starten, når man skal lære bridge, kan det kanskje oppleves som litt mye å huske på. Men det er en treningssak, bedyrer Schweder
Bridgens dag 3. september
Hovedbudskapet nå, er den store Bridgens dag, som arrangeres for første gang, forteller de.
3. september på Dampen i Nydalen, fra klokken 12.00 til 16.00.
– Vi arrangerer blant annet en simultanturnering, så spiller vi mot tilknyttede bridgeklubber over hele landet. Alle får utdelt samme kort, fra kortmaskiner, og spiller nogenlunde samtidig. Vi skal konkurrere mot hundrevis av par over hele landet, som sitter med samme kort som oss, forklarer Martinussen.
Resultatene skal sammenlignes og det kåres vinnere.
– Vi skal også ha en liten bridgekafé, eventuelt ute her hvis været er bra. Så kan folk som er nysgjerrige på bridge, eller er interessert i bridge, bare droppe innom. Eventuelt på tur - bare å stoppe innom her, oppfordrer Martinussen.
Du kan lese mer om arrangementet her.
– Hva er engasjerende og moro med bridge?
– Det er en tankesport, kombinert med det dialog og samarbeid. I tillegg er det svært sosialt. Så må man også ha litt flaks. Man vet jo ikke hva slags kort man får, sier Schweder.
Det nevnes også at Kaja Brekke og Agnethe Hansen Kjensli, som spiller regelmessig på Damen, nylig vant junior-VM for kvinner under 26 år.
Og i åpen klasse vant Norge bronse i VM, også en av disse spillerene, den legendariske Tor Hellnes, spiller regelmessig på Dampen, fortelles det.
– Skjerper hjernen
Ingeborg Molstad (82 år) fra Grefsen forteller at hun har spilt bridge siden 2004.
– Familien har alltid likt å spille ulike typer kortspill, men jeg spilte ikke bridge. Far gjorde det. Jeg ble oppfordret jeg av en god venninne som hadde spilt bridge i mange år. Etter innføringskurset prøvde jeg meg på turneringer, med litt høye skuldre i starten, forteller Ingeborg.
Hun fortsetter:
– Jeg likte miljøet og fikk etter hvert mange mange gode bridge-venner som jeg også spiller med privat av og til. Det fascinerende er menneskene og det sosiale fellesskapet, spenningen hver gang jeg tar opp nye kort, samspillet med makker, motspill og konkurranse og opplevelse av mestring. I Hjerter Konge, som jeg er medlem i. Vi har dessuten en flott klubbleder og bridgelærer i Finn Brandsnes. I løpet av årene har han også arrangert mange flotte bridgeturer til sydlige strøk.
Og ikke minst er det trim for hjernen å spille kort:
– Bridgen engasjerer, og jeg liker også å tro at bridgen bevarer og skjerper hjernen.

Sangkoret med fire medlemmer tjente millioner på eiendomssalg
