Jeg skal innrømme det at jeg sverger til vanlig tråsykkel. Skikkelig bra trim – tråkke på oppover Akerselva på litt tunge gir. For eksempel.

I høst kom det en ny doning inn i familien. Min mann – ikke akkurat en ihuga tidligere syklist, derimot fotballspiller – bar stolt inn en flunkende ny, og dyr, el-sykkel.

Egentlig så ble jeg litt forskrekka: Så mye for en sykkel? Som du ikke engang blir svett av?

Men min mann elsker sin nye sykkel. Han sykler avgårde på lange turer, på ettermiddager, kvelder, og i helger. Når vær, vind og tid tillater det. Forresten, han sykler gjerne i øs pøs regn også, så moro er det med el-sykkel.

Jeg har jo undret meg underveis. Blir han svett og sliten av syklingen. Er det virkelig trening? Jeg har spurt og gravd om hvor mye motstand man kan justere - eller snarere hvor mye motor bruker han på turene?

Han påstår hardnakket at jo, han får bra trening av el-sykkelen. (Til litt sånn dårlig skjult latter fra flere enn meg i familien.)

Men han kan ha helt rett. For nå er det bevist, i hvert fall forsket på.

Det er forskning.no, som kan fortelle noe som kanskje flere enn meg blir overrasket over. Nemlig at el-sykler gir god trening.

Professor i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Agder, Elling Bere, forteller til forskning.no, at el-sykling viste seg nemlig å være bedre mosjon enn han hadde trodd.

Det ble testet ut seks menn og to kvinner, på to typisk vei-til-jobben-strekninger.

– Det viste seg at alle sammen var godt over moderat aktivitet det meste av tiden. Når personene syklet på el-sykkelen var de i gjennomsnitt 8,5 ganger mer aktive enn ved hvile, mens på vanlig sykkel var de 10,9 ganger mer aktive.

I tillegg var oksygenopptaket 51 prosent av lungekapasiteten, mens på vanlig sykkel var den 58 prosent.

– Konklusjonen er at el-sykling gir god fysisk aktivitet, og det tror jeg overrasker mange. Det overrasket i alle fall meg. Jeg hadde forventet at det skulle være mye større forskjell mellom vanlig sykling og el-sykling, sier professoren til forskning.no.

Kanskje blir det flere el-sykler i familien.

Kristin Tufte Haga
journalist i Nordre Aker Budstikke

LES OGSÅ:

* Med denne sykkelen blir jeg beskyldt for å jukse
* Flest fikk støtte til ny el-sykkel i Nordre Aker
* Sjekk den bydelssykkelen!
*Tar selvkritikk på dårlig brøytede sykkelveier
* Rykket ut til brann i sykkelbatteri
* El-sykler enstemmig vedtatt