Små barn går alene til skolen, uten refleks. Små barn går gjerne også sammen med en voksen til skolen, begge uten refleks. Voksne må være gode rollemodeller bla, bla - hørt det før? Poenget er jo at det er sant. Hvordan skal du forvente at barnet ditt husker å minne om refleksvesten når du aldri har den på selv?

I følge Trygg Trafikk er en person uten refleks først synlig på 25-30 meters hold, mens den med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere. Det kan være forskjellen på liv og død.

Det er fascinerende at antatt samtlige lesere av denne teksten har opplevd å være fører av bil når du sjokkartet plutselig oppdager en person langs veien foran deg, uten refleks. Sorry å si det, men det er stor sjans for at det er ungen din på vei til skolen en onsdagsmorgen.

Det kom mail fra FAU Trafikkgruppa ved Kjelsås skole i november i fjor, som en påminner om refleksbruk. Det er bra! Men i mailen stod det også at «Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna har refleks i mørket». Det er en påstand jeg tør bestride. Det er rett og slett ikke tilfelle.

Vær smart – ta reflekser på ungen din og deg selv. Å bruke refleks er det beste du kan kan gjøre for å holde deg og dine trygge i mørket. Det er fortsatt flere måneder igjen med mørke morgener og kvelder.

PS – en refleksdetalj på jakka teller ikke.....