(Avisa Oslo) Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg erklærte valgseier like etter at de siste tallene kom inn natt til tirsdag:

– Det er nå klart at borgerlig side har vunnet valget. Vi vil i morgen starte diskusjonen med de andre borgerlige partiene for å diskutere grunnlaget for et nytt byråd, uttalte Lae Solberg (H) til Aftenposten.

I Oslo får Høyre en oppslutning på 32,6 prosent, noe som innebærer en økning på 7,2 prosent fra valget i 2019. Det gir partiet 20 mandater i bystyret.

Frp får med seks prosent av stemmene inn fire mandater i bystyret, mens Venstre får seks mandater. Venstres førstekandidat Hallstein Bjercke fortalte natt til tirsdag at Lae Solberg hadde tatt kontakt, og at Venstre har takket ja til å starte samtalene om å gå sammen om en koalisjon i Oslo allerede tirsdag.

Med MDG og Venstre på laget vil Lae Solberg kunne sikre flertall uten Frp, med hele 32 mandater.

– Eirik Lae Solberg har invitert til samtaler om grunnlaget for å danne nytt byråd, når det rødgrønne flertallet etter alle solemerker er borte, og de samtalene har jeg takket ja til, sa Bjercke til Avisa Oslo natt til tirsdag.

– Hvor realistisk er det med et byråd med MDG, H og V?

– Vi har strukket ut en hånd til MDG lenge. Vi mener et blågrønt byråd med bredt flertall bak seg vil være det beste styringsalternativet for denne byen. Det er det mandatet vi har fått fra Oslo Venstre, og det er det vi skal jobbe for å prøve å få til. Sånn det ser ut nå, vil det være et veldig styringsdyktig alternativ med flertall bak seg.

Eirik Lae Solberg har derimot uttalt ved flere anledninger til Avisa Oslo at avstanden mellom MDG og Høyre er for stor. Det gjorde han også mandag kveld:

– Høyres ønske er å danne byråd bestående av Venstre, KrF, Fremskrittspartiet og Høyre, og så må vi se hvordan det ser ut om noen timer, fortsetter han, og sier at kvelden vil vise om de får til å danne byråd, sa han da.

– Er MDG en mulighet?

– Det er for stor avstand mellom Høyre og MDG. Det mener jeg er uaktuelt.