Skoleveien til Simons to døtre går blant annet gjennom T-baneundergangen ved Tåsen senter. Her er det grått og kjedelig, mener han. Foreløpig har ikke kunstneren fått tillatelse til å gi den et løft, men gjennom et samarbeid med bydelen, skal flere vegger få farge.

Et løft til nabolaget


– Det er nok grå og kjedelige vegger i byen vår, så kan man ikke gi de noe varme og skape noen reaksjoner? Jeg tror gatekunst kan gi et nabolag identitet. Det kan differensiere en blokk fra en annen, sier Simon, som også har kunder som NRK, Alan Walker og Feelgood.

Tidligere har Simon laget kunst på en rekke forskjellige lerret, deriblant Empet Dyreklinikk på Storo, og nå er han blitt inspirert til å fortsette arbeidet i Nordre Aker. Det hele startet da han fikk lyst til å sprite opp skoleveien til døtrene, men dialogen mellom han og eier av undergangen, Sporveien, har ikke ført til noe enda.

Derfor tok han kontakt med bydelen:

– Jeg visste at Sagene bydel driver med en del graffitirelaterte aktiviteter, så da lurte jeg på om det var noe tilsvarende i Nordre Aker. Jeg spurte om de var interesserte i å støtte prosjektet på Tåsen, og det var de.

– Det er veldig kult at de er så positive. De er dødskule.

Men så skjønte de at mulighetene er mange, forteller Simon. Det er slett ikke mangel på blanke vegger i bydelen, og nå har de fått støtte av Sparebankstiftelsen til å fargelegge flere steder.

– Jeg tok en dag i vinter, hvor jeg bare syklet gjennom hele bydelen og tok bilder av alt jeg fant av skoler og blanke vegger, og det ble mange steder. Særlig skoler, barnehager og skoleveier.

Nå kan du, frem til 25. mai, sende søknad om å få gatekunst i ditt nærområde. Det kan være vegger i borettslag, møteplasser eller andre egnede steder, og spesielt steder der barn og unge oppholder seg, skriver bydelen. Både arbeidet og malingen dekkes av prosjektet, men grunning må man ordne selv.

Mangler møteplasser

Bydel Nordre Aker er geografisk stor, sier Simon, men den mangler møteplasser. Han håper at gatekunsten både kan gi identitet til og skape flere av dem.

– Det har nok mye å gjøre med at det er mange ene- og tomannsboliger. Det er ikke så mange knutepunkter, så da trenger man kanskje i større grad noen kunstscener, skateparker, og ting, rett og slett.

Allerede har flere meldt interesse for prosjektet, og Simon håper å få laget noen motiver man kan være stolt av. Han skal i hvert fall ikke bestemme alene hva som skal på veggene.

– Vi skal nok ha en dialog med borettslaget, for eksempel, hvor vi finner ut hva som kan skape et triveligere miljø her. Det er ikke sånn at vi kommer med noe ferdiglaget.

Aller helst vil han kunne formidle en historie gjennom kunsten. Kanskje det bodde en fyr i blokka en gang som hadde luftballong? Simon forteller at man kan lage historier av det meste, og gjerne på barnas premisser.

– Det er ofte en sikker vinner. Når man først skal ha kunst på veggen, så vil man jo at det skal være noe man er stolt av. Noe man viser frem til besøkende. Det må gi noe mer.

I skrivende stund har prosjektet fått et budsjett for i år, men dersom det blir mye interesse, så kan Simon godt tenke seg å fortsette.

– Det er bare å si ifra at «hallo, jeg finnes», så kanskje vi kan søke med flere konkrete prosjekter neste år.

– Jeg håper at man kanskje kan sette i gang noen tanker om hvor mye kult man egentlig kan gjøre. Også er det lov å sladre litt. Vet du om en kjedelig vegg, så kan du tipse.

Bildeserie

God stemning på Damplass – disse feiret i drømmeværet

Bildeserie

Se bildene: God nasjonaldagsstemning på Grefsen skole

Bildeserie

Ser du noen kjente fjes på Fernanda Nissen?

Bildeserie

Morellene marsjerte gjennom Storokrysset