Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hans Nielsen Hauge slo seg ned i Nordre Aker for mer enn 200 år siden. Fortsatt er hans liv og virke en inspirasjon for mange.
Haugianerne
Hans Nilsen Hauge startet i 1897 den første store folkebevegelsen i nyere norsk tid. Folkebevegelsen ble kalt «Haugianere».
I tillegg til det religiøse aspektet vekket bevegelsen slumrende krefter på en rekke praktiske områder fra Kristiansand i sør til Malangen i nord.
Idégrunnlag
Bevegelsens varemerke var inderlighet og nøysomhet kombinert med forretningsutvikling. Dette fikk stor betydning for det sosiale og økonomisk liv i Norge.
Haugianerne ga verdighet til mange marginaliserte grupper ved å skaffe noe å leve av og peke på noe å leve for.
Hauge og myndighetene
Hauge ble uglesett av de geistlige fordi han utfordret prestenes monopol til å forkynne, men han fikk også mange fiender som merket konkurransen fra de mange blomstrende økonomiske virksomhetene som Haugianerne startet.
Han ble til slutt dømt og satt fengslet under elendige forhold fra 1804 til 1811. Først i 1842 ble Konventikkelplakaten opphevet og det ble allmenn forsamlingsfrihet i Norge.
LES OGSÅ: Slik er partileder Knut-Arild Hareie påhjemmebane i Nordre Aker
Hauge og Nordre Aker
Da Hauge ble satt fri i 1811 slo han seg ned i det som i dag er Nordre Aker bydel. Han hadde bopel ved Akerselva. Her bodde han til 1817. Han fikk straks bygget en demning og kornmølle der bydelsadministrasjonen i dag holder til.
Hauge ble allerede i 1811 utnevnt til fattigforstander i området. På denne tiden var det engelsk handelsblokade av Norge og sult var et kjent fenomen.
I 1812 var det så mange fattigfolk å ta seg av i Aker at Hauge måtte ansette en medhjelper på fulltid til å dele ut gryn og mel. I 1817 flyttet Hauge til Bredtvet der han bodde fram til sin død i 1824.
Hauge som inspirator
Det er mange som blir inspirert av Hauges liv og virke også i dag. I Nordre Aker KRF er vi spesielt stolte av Hans Nielsen Hauge og deler mange av verdiene han stod for; gi alle mulighet til å bidra med sin skaperkraft i et blomstrende næringsliv kombinert med et varmt hjerte for marginaliserte grupper.
Eivind Fremstad
Leder, Nordre Aker KRF
LES OGSÅ:
* Varsler kraftig grønt inntog i Nordre Aker
* Jørgen Foss flytter fra Nordre Aker: – Jeg måtte ut for å tenke
* Justisministeren (Frp) i Nydalen: – Jeg er bare Anders
«Nye» Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!