NORDRE AKER: Oslo er den eneste av de større byene i Norge som så langt ikke skattlegger bolig.

Arbeiderpartiet foreslår eiendomsskatt for boliger med en antatt markedsverdi over fem millioner kroner. Dette omfatter 57.000 osloboliger, én av fem boliger totalt, skriver Dagens Næringsliv. I Nordre Aker, og de øvrige bydelene vest i Oslo, er regnestykket imidlertid et annet.

LES OGSÅ: Hett boligmarked i Nordre Aker: Trenger ikke annonere en gang

Halvparten må betale


– Vanlige folk taper aller mest på eiendomsskatten til Arbeiderpartiet. Det er ikke alle som har masse til overs for å betale eiendomsskatt til Raymond Johansen. Én av fem vil få eiendomsskatt med Arbeiderpartiets løsning, men i Nordre Aker må 50 prosent betale, sier Kristoffer Gustavsen, bystyrerepresentant og nestleder i Nordre Aker Høyre.

LES OGSÅ: Bare Kristoffer (24) representerer Nordre Aker i bystyret

Nordre Aker har 17.199 boliger. Halvparten av disse, som må betale eiendomsskatt etter Arbeiderpartiets forslag, vil i snitt måtte ut med 6900 kroner i året, viser beregninger foretatt av Dagens Næringsliv.

Høye boligpriser i Nordre Aker gjør at mange flere må betale eiendomsskatt her enn øst i Oslo. Bare i bydelene Vestre Aker (60 prosent) og Ullern (53 prosent) vil flere få skatt på boligene sine enn i Nordre Aker. Til sammenlikning vil bare tre prosent av boligene i Bydel Sagene bli ilagt eiendomsskatt. Eiendomsskatten vil tilføre kommunen 330 millioner kroner ekstra i året.

– Men tror du ikke de som har boliger til 6-10 millioner har råd til å betale 500-1000 kroner mer i måneden i eiendomsskatt?

– Jeg er sikker på at mange klarer noen tusen ekstra i året, men noen tusen i året er for mange ganske mye. Det er snakk om folks trygge hjem, og for en familie kan dette bety at ferie-budsjettet krymper, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Boligprisene øker mer i Nordre Aker enn i Holmenkollen

– Ap fører velgerne bak lyset

Både SV og Rødt ønsker en mer omfattende modell enn Arbeiderpartiet. For mens Ap vil skattlegge bolig med to promille av antatt verdi i 2016, og øke dette til tre promille fra 2017, går SV inn for dobbelt så høye satser.

– Johansen fører velgerne bak lyset, og er arrogant nok til å si at eiendomsskatten utgjør det samme som SATS-medlemskapet hans. Sannheten er at vi ikke aner hvor mye vanlige folk skal betale. Når Johansen skal samarbeide med Rødt og et SV som kjemper mot sperregrensen kommer de garantert til å kreve enda mer, sier Gustavsen, som oppfordrer partiene på venstresiden til å bli enige om eiendomsskatten før valget.

LES OGSÅ: Dette er en historisk Høyre-delegasjon

Til Osloby sier Johansen at «Ap er størst», og at «kjøttvekten rår».

– Her er det avgjørende hvem som er størst. Vi har tro på å få gjennom vår politikk. Å legge skatten på vårt nivå vil være viktig for oss, sier byrådslederkandidaten.

– Et typisk «Raymond Johansen-svar». Men alle vet at rundt forhandlingsbordet, så kan det skje veldig mye. Vi aner fortsatt ikke hvor mye vi skal betale, og vet ikke hvilke boliger som blir skatteobjektene til Raymond Johansen. Det eneste vi vet er at Nordre Aker rammes hardt, sier Gustavsen.

Skattelgger bankens penger

– Arbeiderpartiet tror at alle utfordringer kan løses med høyere skatt. Men for familier som allerede har problemer med å få endene til å møtes, er ikke mer skatt løsningen. Vanlige folk trenger mer makt over sin egen økonomi, sier Gustavsen.

Og siden de aller fleste har boliglån, vil eiendomsskatten ramme helt feil, mener han.

– Lånet er jo banken sine penger som du betaler tilbake. Og da er det en skatt som privatpersoner må betale på bankens penger. Studentene taper, enslige taper, og de som har en bolig de kjøpte for lenge siden taper på Arbeiderpartiets eiendomsskatt.

I en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Aftenposten i sommer, sier 33 prosent av innbyggerne i Oslo at de er positive, og 38 prosent negative til å betale eiendomsskatt.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* Denne gjengen har satt seg et hårete mål, og varsler grønt inntog i Nordre Aker
* Fiendtlig arkitektur: – Treningsapparater eller t-banebenker?
* Nesten halvparten av 10. klassingene fikk bare 1 eller 2 i matte. Det vil kunnskapsministeren gjøre noe med

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Påmeldingsfrist er 6. september.