MARIDALEN: Publikum som de neste dagene skal ta turen til kirkeruinene, anbefales å ta seg god tid når de går stien fra Maridalen kirke. Den byr på møter med ulike mennesker og skjebner fra tiden rundt 1300-tallet.

En annen tid. En brytningstid mellom åsatro og kristendom. En tid for lidelse og død. En tid for opprør. En tid for kjærlighet, hverdag og håp.

Kjærlighet, historie og drittsekker vi blir glade i

Alvorlige undertoner


Starten der på stien er en sterk del av totalopplevelsen i Maridalspillets univers. Gode skuespillere, kostymer, sminke og den tidløse naturen skaper en virkningsfull stemning med alvorlige og mytiske undertoner.

En lokal konflikt rundt byggingen av en ny kirke i et lite bondesamfunn er rammen for selve forestillingen. En sleip prest, bønder og konger, kvinnerollen og gudfryktighet er andre sentrale tema.

Alt spunnet rundt en kjærlighetshistorie mellom den vakre bondejenta Ragnhild (Madeleine F. Røseth) og en hjemkommet byggherre fra Kongens stab, Halvard (Jonas Nerland).

SE STOR BILDESERIE FRA PREMIEREN HER!

Stort persongalleri

I innledningen fylles torgplassen foran kirken opp av landsbyens folk, og som kjær følgesvenn gjennom stykket får vi velklingende og tidsmessig musikk med autentiske blåse- og strengeinstrumenter, glitrende utført av Ingeborg Christophersen og Sverre Jensen.

Handlingen og persongalleriet kan være litt vrien å få tak i, en følelse som varer en stund inn i forestillingen. Det er mange navn, mennesker, relasjoner og roller. Dessuten hersker en rekke hemmeligheter og underhistorier som en må være våken på å få med seg.

Tempoet er høyt, men ikke heseblesende. Det store ensemblet – inkludert mange herlige barn og unge – har en flott innlevelse og tilstedværelse.

Samtidig kunne det vært en god ide å ha en fortellerstemme? Det kunne kledd forestillingen i en enda mer lettfattelig drakt.

Av hovedrollene vil vi framheve Ronny Fagereng som spiller Bjørn Halvardssønn. Han har en fin og tydelig tilstedværelse og framfører en naturlig og kvikk rolle.

Madeleine F. Røseth er også både fager og ekte i sitt spill som ung kvinne med store følelser og liten valgfrihet.

LES OGSÅ: Hvem var St. Margaretha? Les mer om historien til kirkeruinen i Maridalen her

Morderisk sluhet

Anne Marthe Lund Engnes (Halldis Sveinsdatter) viser energisk spill i sin bærende rolle som bondekone med livserfaring og sterke meninger.

Markus Tønseth (Sira Viljam) leverer bra som kirkens grusomt sleipe representant i Maridalen. Han får fram sine ambisjoner med morderisk sluhet. Han kan til og med sette enda større kraft til sin ondskap i de kommende forestillingene.

De naturlige kulissene med Maridalsvannet, frodige åkre og landeveier er ubetalelig flott. I tillegg er kostymene meget bra, kledelig enkle og autentiske.

Dramatisk slutt

Imponerende og virkningsfullt er også hestene og ridningen. Med lyden av snøft og hover fra de vakre dyrene samt lukten av hestemøkk, vafler og kaffe kilende i neseboret, kommer fornemmelsen av 1300-tallet tettere på.

Forestillingen varer kun i en drøy time. Det er akkurat passe og et godt, stramt grep. Vi anbefaler publikum å møte opp i god tid for å kunne suge inn inntrykkene det er lagt opp til i området.

En stor og gledelig innsats er lagt for dagen av mange mennesker. Og samholdet og spillegleden er høyst tilstede i enhver krik og krok av årets oppsetning.

Maridalspillet løfter fram en annen tid, og omhandler samtidig dilemmaer rundt religionsstrid, kjærlighet og valgfrihet som har klangbunn til mye vår verden fortsatt brytes med i dag.

Og kampen mellom det gode og det onde ser ikke ut til å ha noen ende. Den dramatiske slutten på Maridalsspillet er en god operaforestilling verdig.

SE STOR BILDESERIE FRA PREMIEREN HER!

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden din! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* Nyskrevet Maridalsspill: Kjærlighet, historie og drittsekker vi blir glade i
* Hvis Lyn berger plassen får du se denne mannen med Beatles-lugg
* Trodde du arkivarer var kjedelige og pregløse? Se hvordan disse kule ansatte på Riksarkivet kler seg!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Faktaboks Maridalsspillet 2015

Maridalsspillet 2015

  • Spilles 11.-15. august i Margaretakirkeruinene i Maridalen
  • Innslipp fra Hønefoten P-plass, med tablåer fram til kirkeruinene
  • Manus og regi: Mads H. Jørgensen. Tablåer regi: Jan Egil Engnes. Co-regi: Sandra Pape
  • I hovedrollene: Anne-Marthe L. Engnes, Madeleine F. Røseth, Markus Tønseth, Jonas Nerland, Ronny Fagereng og Ivar Christiansen
  • Kapellmester: Ingeborg Christophersen
  • Koreograf: Henriette Blakstad