Kjelsås-bosatte Golberg var overlegen på oppløpet og spurtet inn til seier foran Klæbo. William Poromaa ble nummer tre.

I den siste bakken før oppløpet parkerte 32-åringen de andre konkurrentene og satte en vill inn på oppløpet.

– Jeg måtte sette meg i en posisjon hvor jeg hadde mulighet. Jeg var ikke sliten, selv om det er flaut å si det. Det er helt utrolig, sa Golberg til Viaplay.

– Det er noen sånne dager der alt går veldig lett, fortsatte han.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var imponert over avslutningen.

– Han kan vinne sprintrenn med den spurten der, sa en rørt Nossum til NRK etter rennet.

– Det er helt rått. Det er fantastisk godt løst. Det er stort. Det betyr vanvittig mye. Det sitter folk på hotellet som kunne stilt til start. Det blir mye følelser av det, fortsatte han

VM-kongen

Golberg endte mesterskapet med tre gull og ett sølv, men Klæbo ble VM-kongen med en sølvmedalje mer.

– Jeg er godt fornøyd. Jeg prøvde å gjøre så godt jeg kunne, men Golberg hadde et ekstra gir jeg ikke hadde, sa Klæbo til NRK.

Dermed står trønderen fortsatt uten mesterskapsgull på distanserenn.

– Det er ikke så irriterende, spesielt ikke på en dag som i dag. Jeg var ikke bedre, sa Klæbo.

Martin Løwstrøm Nyenget endte på 5.-plass, mens Didrik Tønseth kom på 7.-plass. Emil Iversen endte som dårligste norske på 13.-plass.

Stort felt

Det var 34 løpere som var i tetgruppe etter to gjennomførte runder, men flere løpere måtte etter hvert gi slipp. Emil Iversen var en av dem som begynte å slite med tempoet og mistet tetgruppa på den fjerde runden.

Eter 32,7 kilometer var frontgruppa krympet ned til 11 løpere. Fire av dem var norske, mens medaljekonkurrentene Iivo Niskanen og Porommaa også hang fint med.

Høyt tempo

Med to runder igjen valgte samtlige i frontgruppa å gjøre skibytte. Det var Calle Halfvarsson som gikk ut først med nye ski. Jens Burman krasjet i Niskanen rett før han skulle inn for å bytte ski.

– Skal de slå Klæbo bør de gjøre det nå eller i den neste bakken, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland da det gjensto ti kilometer.

Med tre kilometer igjen satte Niskanen opp farten, men de norske holdt følge.

Emil Iversen var regjerende mester på distansen fra Oberstdorf-VM i 2021. Johannes Høsflot Klæbo var først over målstreken, men ble disket som følge av en kollisjon med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet som medførte at russeren brakk staven.

(©NTB)