KORSVOLL: 22. og 23. april er det loppemarkeder på Korsvoll, Grefsen og Tåsen. (Se oversikt i faktaboksen til saken!).

Korsvoll skolekorps' loppemarked er byens beste, står det på plakatene.

– Vi ser nå at det er mange som bruker den samme beskrivelsen, sier loppesjef Susanne Grenan.

– Hvorfor er det akkurat dere her på Korsvoll som har rett i den beskrivelsen?

– Det er kundene våre som sier det. Oppkjøperne, de som reiser fra loppemarked til loppemarked i byen. Ikke folk i nabolaget, sier Grenan.

Oppkjøperne er de proffe loppejegerne. De som står først i køen når korpselevene holder igjen inngangen mens en mamma eller pappa teller ned til åpning. De som vet hva de er på jakt etter, som spurter til utvalgt avdeling, har spissest albuer og roper ut sitt eierskap til den gjenstanden de skal ha tak i.

– De er klin gærne, ler loppesejefen på Korsvoll.

– Og så har vi god sortering. Både mellom avdelingene og innad i avdelingene, legger Hilde Fjeld til. Hun er loppemarkedets egen PR-ansvarlige.


Hva er riktig pris?

– En gang fikk jeg kjeft for å ha priset et bord for dyrt. 500 kroner hadde jeg satt. Men kjøperen syntes han hadde gjort et godt kjøp. Samme kveld fant jeg det samme bordet på Finn til 1500. Og det ble solgt.

Svein Eide er en veteran på Korsvoll. I 25 år har han jobbet frivillig på loppemarkedet.

– Men det er jo sånn det skal være på loppemarked. Det skal være mulig å gjøre noen skikkelig gode kjøp, sier han.

Helgen 22. og 23. april blir en skikkelig loppehelg i vårt område. Tre skolekorps og en frivilligsentral arrangerer marked, i tillegg til en rekke skoler i nabobydelen Sagene.

– Er det konkurranse mellom korpsene for å trekke kunder?

– Vi har aldri hatt noe telling, men det hadde vært interessant å se om folk heller kommer i ordentlig loppemodus og reiser fra loppemarked til loppemarked. At alle tjener på at vi har samme helg, sier loppegeneral Susanne.

Loppekjelleren

Det som er ekstra spesielt med loppemarkedet på Korsvoll er at de tar imot lopper hele året, selv om det intensiveres nå i ukene før loppemarkedet. Siste mulighet for å levere lopper før det hele braker løs, er 19. og 20. april.

Årsaken til at loppemottaket er åpent hele året, er loppekjelleren. Skolekorpset disponerer en fullpakket kjeller pluss to store containere. Sistnevnte til møbler.

– Dermed kan vi lagre lopper og ha ekstra stort utvalg, sier Hilde.

Det gjør det også mulig å sesongjustere utvalget. Med et idrettsglad nabolag er tilfanget av sportsutstyr enormt. Men skiene, skøytene og øvrig vinterutstyr blir liggende i kjelleren til høstens loppemarked.

– En av foreldrene har brukt ordet «leasingprosjekt» som beskrivelse av loppemarked: Man kjøper en barnesykkel et år, leverer den inn og kjøper en ny, litt større året etter. Det synes vi høres ut som en god beskrivelse, både på hvordan vi ønsker at det skal være, og hvordan vi opplever at nærmiljøet støtter opp om loppemarkedet. Det er vi veldig takknemlige for! sier Hilde.


Tar hele skolen i bruk

Lørdag 22. april blir skolen full. Da er samtlige klasserom, minus to til kafeteria, fylt med lopper. Gymsal og filmsalen også.

Alt sirlig sortert i avdlinger for klær, bøker, elektrisk, sport, møbler, leker, kjøkken og krimskrams. Og så er det auksjonen. Til den spares alle de fineste loppene.


Bunad

– Nei, se, en bunad! Loppegeneral Grenan sperrer opp øynene.

– Det var veldig flott. Tenk å gi bort en bunad til loppemarkedet!

En mørkeblå bunad med vakre broderier har funnet veien til loppemottaket. Men hvor i landet hører den til?

– Kanskje Nordre Aker Budstikkes lesere kan hjelpe oss med hva slags bunad dette er? undrer Susanne.

Millionbedrift

Det koster å drive skolekorps. På Korsvoll er det som regel 70-90 musikanter. Innleie av instruktører og lærere koster.

– Vi vil ikke spare inn på kvaliteten på undervisningen, sier Grenan.

Koste gjør også innkjøp av instrumenter og uniformer. Og turene. Til sommeren skal kopset på korpsfestival i Spania.

– Hva betyr loppemarkedet, økonomisk sett?

– Det er alfa og omega. Uten det hadde det ikke vært grunnlag for å drive, sier Fjeld.

To millioner kroner er korpsets årlige budsjett. Av dette er kommer cirka 1/8 gjennom støtteordninger, resten dekkes av kontingent, egenandeler, parkeringsvakter på Ullevaal stadion, og to årlige loppemarkeder.

Frivillige


Men driften, og loppemarkedet, er det foreldrene som står for på frivillig basis. Under loppemarkedet må alle foreldre bidra, og ta loppevakter i forkant og under loppemarkedet.

– Det er langt mindre dugnadsarbeid å stille opp på i skolekorps enn det er i idretten. Det er overdrevet at det er så mye jobb med korps, sier Susanne, og legger til:

– Jeg synes det er kjempegøy med loppemarked. Vi er et stort fellesskap som drar dette sammen. Og få gjerne med at dersom noen vil være med og ta en loppevakt i løpet av helgen, og kjenne på pulsen av loppemarkedet, så er det bare å ta kontakt med oss!

PS! I løpet av loppemarkedshelgen på Korsvoll sier ryktene at det går med 140 liter vaffelrøre, noe som tilsvarer omlag 7000 vaffelhjerter. Det er med andre ord mange gode grunner til å dra på loppemarked i helgen!


Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Fakta: Loppemarkeder

22.-23. april

Nordre Aker:

  • Korsvoll skole: Lørdag 10-16 og søndag 12-16
  • Grefsen skole: Lørdag 10-16 og søndag 12-16
  • Tåsen skole: Lørdag 10-16 og søndag 11-16
  • Grefsen-Kjelsås Frivillighetssentral (Glads vei 47): Lørdag 10-16 og søndag 13-17

I nærheten:

  • Lilleborg skole: Lørdag 11-16 og søndag 12-16
  • Nordpolen skole: Lørdag 11-15 og søndag 11-15
  • Bjølsen skole: Lørdag 11-16 og søndag 11-16
  • Marienlyst skole: Lørdag 10-16 og søndag 12-16

6.-7. mai

Nordre Aker:

  • Ullevål skole: Lørdag 10-16 og søndag 12-16
  • Kjelsås skole: Lørdag 11-16 og søndag 12-16