ULLEVÅLSETER: Innspillingen skjer på Ullevålseter sportsstue allerede tirsdag 8. oktober, fra klokken 18.30. Programmet sendes på radio 10. oktober, som er Verdensdagen for psykisk helse.

– Bakgrunnen for at vi gjør dette er at jeg elsker å være ute i skogen. Vi har tidligere hatt sending på Kobberhaughytta og fra Rustadsaga, sier programleder Christine Dancke til Nordre Aker Budstikke.

Åpen om egne utfordringer

I 2016 fortalte den profilerte P3-programlederen om sin egen panikkangst på Facebook. Åpenhenten hennes skapte mye oppmerksomhet, og hun fikk massiv støtte og tilbakemeldinger om at andre ble inspiret av hennes historie.

– Jeg har selv hatt mine utfordringer, og opplevd hva natur og fysisk aktivitet betyr både for den fysiske og psykiske helsen. Med dette vil jeg prøve å få folk til å oppleve noe av det samme, og få en god opplevelse av å være ute.

Dancke får flere gjester til sendingen på Ullevålseter. Artistene Fay Wildhagen og Bendik skal spille live, og det kommer også en psykolog og en turekspert fra DNT.

– Og så får vi besøk av legen Wasim Zahid, kjent blant annet fra NRK-programmet Hva feiler det deg?. Tanken er å gi lytterne noen verktøy for stressmesting, og styre oppmerksomheten på en mer hensiktsmessig måte, sier Dancke.


«Gi tid»

Verdensdagens tema i år er «gi tid».

– Det handler om å være tilstede i øyeblikket og ikke stresse seg ihjel, sier Dancke.

– Så hva med å gi deg selv og dine tid til en tur i skogen etterfulgt av nydelig livemusikk? står det på sendingens Facebook-arrangement.

Dancke mener åpenheten har hjulpet henne, og vært en nøkkel til å håndtere egne utfordringer.

– Men alle må ikke være så åpne som meg. Man bør finne den ene, eller de som man kan snakke med.

Og hun vil virkelig slå et slag for verdien av å være ute.

– Mange har kanskje den samme tanken som jeg hadde; «gå ut, hvorfor det? Hva gjør de der ute i skogen?». For meg var det en skitur i Nordmarka som var utløsende. Den følelsen jeg fikk da er noe jeg synes det er vanskelig å sette ord på. Nå har jeg blitt et semiaktivt friluftsmenneske, og jeg tror det er viktig å komme tilbake til basic: sove i telt, hogge ved, generelt ta tempoet ned, sier hun.

Ta med en venn

Det er omlag 6 kilometer å gå fra Sognsvann til Ullevålseter. Hvor mange kan hun få med seg på tur i mørket i Nordmarka en tirsdag kveld i oktober?

– Jeg har ikke peiling. Men det er stort engasjement på Facebook. Jeg er litt sånn, bare det kommer noen, så får jo flere høre om det på radio. Kommer det 100 er jeg superhappy. Da vi lagde programmet fra Kobberhaughytta gikk vi fra Frognerseteren på ski og sendte direkte underveis. Da var det 50 mennesker med, og det var midt på dagen.

Dancke oppfordrer alle som vil til å være med. Og dersom man ikke har noen å gå med, kan du kanskje finne noen på Facebook-eventet? Hun oppfordrer også folk til melde seg som turvenn for de som eventuelt er redde for å bli alene denne kvelden. Og kanskje kan man gjennom det til og med bli turvenner for fremtiden?

Dørene åpner på Ullevålseter klokken 18.30, og sendingen starter klokka 19. P3 oppfordrer publikum til å være ute i god tid. Årsaken til at programmet ikke sendes direkte, men går i opptak først på torsdag, er på grunn av dekningen på 4G-nettet.

– Slik sørger vi for at alle får høre alt, og at vi ikke blir brudt underveis, forklarer programlederen.

Du kommer deg til Ullevålseter fra Sognsvann t-banestasjon (ca. 6 km), eventuelt fra Frognerseteren t-bane (ca. 5 km), eller fra bussholdeplassen Hammeren i Maridalen (ca. 3,5 km).

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke