BREKKE: Hvert år deler Folkeakademiet Region Viken ut sin hederspris til en person eller institusjon som i særlig grad har utmerket seg ved sin innsats for å spre kultur og kunnskap til folk der de bor og lever.

I en pressemelding fra Folkeakademiet står det at Nøkkelprisen for 2019 skal deles ut til lokale Leif Gjerland, som bor på Brekke.

I juryens begrunnelse står det følgende: «Leif Gjerland har i flere år bidratt til å formidle historier om Oslo gjennom bøker, foredrag, spalter i Aftenposten og populære byvandringer. Hans omfattende kunnskap og formidlingsevne har gitt tusenvis av innbyggere mulighet til å bli godt kjent med sin egen by.»

Prisen deles ut onsdag 10.juni i bydel Gamle Oslo, med tilhørende foredrag. Det er kun plass til 20 personer, og påmelding gjelder: [email protected]

Leif Gjerland har som lokalhistoriker også vært synlig i Nordre Aker Budstikke en rekke ganger de siste årene. Om «forvirringen» rundt Brekke-navnet og Frysja-navnet, sa han dette i 2015:

– Alt på andre siden av Akerselva i området her; Sagadammen, Frysjaveien og så videre, ligger på Brekke. Greit å kalle en vei for Frysjaveien. Men Frysja er ikke et sted, men betyr fra gammelt av «elv». Frysjanavnet blir jo nærmest dratt rundt i området som en pottitsekk! Derfor foreslår jeg herved å døpe den nye store utbyggingen langs Frysjaveien for Brekkebyen, i hvert fall ikke Frysjabyen!

– Men er det så nøye hva vi kaller stedet hvor vi bor?

Lokalhistorikeren nøler ikke brøkdelen av et sekund med å svare.

– Selvfølgelig! Historien må ut til folket. Historie skaper identitet. Historie er jo ikke bare nåtid, men fortiden og fremtidens mor. Vi blir rikere og mer interessante av å vite mer. Og mye mer morsomt å leve når man vet mer, sier Gjerland.

---

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke


Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!