Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Mediene har den siste tiden rapportert om en bekymring for hvordan det står til med frivilligheten. At folk ikke lenger vil engasjere seg i frivillig arbeid.
Frivillighetsbarometeret for 2022 viser imidlertid at antallet frivillige er på vei opp igjen etter pandemien, og at en stor andel er positive til å bli frivillige, om de bare hadde blitt invitert inn.
Jeg er derfor grunnleggende optimist på vegne av frivilligheten i byen vår! Nylig var jeg med på åpningen av Korsvoll flerbrukshall. Der så jeg med egne øyne det store engasjementet som mange frivillige legger ned for å bygge gode lokale fellesskap og for å gi viktige tilbud til barn og unge i området. Jeg blir stolt og takknemlig for den jobben som gjøres for andre og for å lage plass til flere.
Korsvollhallen åpnet: En 60 år gammel drøm gikk i oppfyllelse i dag
Likevel må vi aldri ta frivilligheten for gitt. For selv om det kanskje ikke er så ille som mediebildet forsøker å gi inntrykk av, så er det vanskelig å få nok frivillige. Og det er alltid behov for flere.
Jeg tror vi bør bli flinkere til å vise frem gevinstene ved frivillig engasjement. Det er jo så fint å gjøre noe sammen, for andre! 60% av de som ikke er aktive som frivillige, oppgir som viktigste grunn at ingen har spurt dem ennå. Det sier mye om hvilket fantastisk potensiale som ligger i folka i byen vår, hvis de blir invitert med inn i fellesskapene i frivilligheten.
Mye kan gjøres av organisasjonene og av de frivillige selv. Samtidig må vi som kommune ta vår del av ansvaret for å legge til rette for at frivilligheten kan få flere med. Vi skal ta ansvar for strukturene som gjør det lettere å delta. Skape arenaer. Senke terskler.

Vi skal hedre noen helt spesielle mennesker og dele ut 10.000 kroner: Nå kan du nominere kandidater!
Den viktigste tilbakemeldingen vi får fra frivilligheten i Oslo, er at det er mangel på steder å være. Derfor er det også det vi satser mest på. Vi gjør kommunens lokaler lettere å bruke, og skolene mer tilgjengelige. Vi støtter utvidelse av møtelokaler og fellesrom.
Den andre er at når frivilligheten trenger kommunen, er vi for vanskelige å få tak i. Derfor oppretter vi neste år et frivillighetskontor, så det blir én vei inn til kommunen.
I tillegg styrker vi økonomien til frivilligheten med økte tilskudd.
Mister vi frivilligheten, mister vi viktige lokale fellesskap. Jeg håper vi heller får til å invitere flere inn.
Vil at gravlund, kirkeparken og klosteret skal bli mer tilgjengelig. – Få har et forhold til det

Næringsministeren kom til Grefsen for å avskaffe lov – ble satt ut av skagenrøra
