TROLLVANN: 18. mai og mandag, men tilsynelatende ingen blåmandag. Men lyden av dekk. Vanskelig å beskrive, men altså dekklyden. Når rundt 20 damer, med noen menn innimellom, dekkrasler seg avgårde fra parkeringsplassen ved Trollvann og bort til heishuset nederst i bakken.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Bratteste

Alpinsesongen er for lengst forbi. Nå er det dekksesongen som gjelder. Fra det som begynte med Birgittes Dekkoperasjon til nå i regi av Arca Friskere Arbeidsplasser.

SE FLERE BILDER FRA DEKKTREKK I TROLLVANN HER

– Ideen om dekkturer her i Trollvann, kom etter at jeg hadde meldt meg på Oslos Bratteste. Jeg ønsket å bli sterkere og å komme i bedre form. I tillegg synes jeg det er herlig med trening som er hard, og ikke varer så lenge. Å trene med dekk, gjør Oslos Bratteste lett som bare det, ifølge Birgitte Vistung som nærmest spretter oppover den bratte alpinbakken.

Med dekket etter seg.

– Deilig å kjenne melkesyra

Beate Halvorsen får energi bare av å møte opp.

– Morsomt å trene annerledes og deilig å kjenne melkesyra. Tror jeg i hvert fall. Ikke minst også en veldig god følelse etter treningen. I tillegg er Birgitte et sprudlende råskinn, og en mester i å rekruttere, ifølge Beate.

Marianne Degraff synes bare det å få trene ute, er et stort pluss.

– Herlig å trene utendørs. I tillegg er dette morsom trening og tøff trening. En veldig fin måte å komme i bedre form på.

Og så er det hyggelig å trene med andre.

Belønningen

Første økt opp går greit. Tre - fire igjen. Men det er tungt og tøft. Belønningen på toppen er push ups eller sit ups.

Så er det ned og opp igjen.

Sterke

Fortsatt trendy og flott å være slank og holde vekta på plass, men muskler er også viktig ifølge sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

– Dagens kvinner vil ikke bare holde seg slanke eller holde vekta, men de vil også være sterke. Treningstrenden fra typisk Jane Fonda-trenden for flere tiår tilbake, og til dagens kvinner som trekker dekk oppover alpinbakken, tror jeg har veldig mye med å gjøre at kvinner ønsker å både forbrenne og å bli sterkere, sier antropologen.

For de var vel mest veldig tynne, Jane Fonda og likesinnede som herjet på hopp- og sprett treningsvideoene for flere tiår tilbake.

Øye tror ikke at kvinner som kaster seg over mer røffe og tøffe treningsformer, har noe med et ønske om å "gjøre som gutta", eller at det er noen form for likestillingstanker bak det hele.

– Nei, jeg tror det rett og slett handler om seg selv, og de verdiene disse kvinnene verdsetter.

Like jålete?

Men at det generelt har blitt mer ujålete i treningsverden rundt omkring, sammenlignet med Jane Fonda og likesinnedes stylede hår, fancy minimale badedrakter over tighstene, og glitrende små belter - det er antropologen ikke helt med på.

– Det ser på alle måter røft ut å trekke dekk oppover alpinbakken. Men for eksempel rundt omrking på de forskjellige treningssentrene, så ser jeg jo ut fra egen erfaring at det ganske sikkert er veldig mange som både bruker mye penger på treningstøy og mye tid foran speilet, før de skal inn i studioene, ler Øye.

Hun fortsetter.

– Jeg gikk jo selv nylig en runde rundt Sognsvann. Der var det treningsuniform, blant annet alle i fancy tights og kule joggesko. På samme måte som det på turisthyttene er riktige og trendy vindbukser og jakker, men kanskje med noe mindre sminke?

Hipt og hot

I tillegg påvirkes treningstrendene til enhver tid den kunnskapen vi har om trening, koblet til kosthold og relasjoner. Venninneskap i forbindelse med trening er veldig viktig.

– Enhver treningsform speiler den tiden vi er i, og hvilke verdier og livsformer som gjelder i samfunnet. I tillegg til hvilken betydning treningsformen har i de ulike sosiale gruppene. I tillegg er nok folk generelt veldig bevisste på å være en del av det som er hipt og hot!

Hvorfor treningstrender kommer og går.

Må virke

– Det kan jo være flere grunner til det. Men skal en treningstrend leve lenge, må nok folk erfare at den funker, at den gir et bra treningsutbytte. I tillegg må folk føle at det følger med status med treningsformen. Treningsformen bør også passe inn i norske verdier for å leve lenge. Blir det for eksmpel for "eksotisk", så kan det fort bli for spesielt for det norske folk, mener Øye.

Men selv "aktiviteter" av treningsformer innenfor de typiske norske verdiene endrer seg.

For eksempel ser vi jo nå at interessen for Birken daler. Rittet har blitt for hvermansen, og noe man har snakket om i lunchen i 10 år allerede. Det som før hadde en wow-verdi er borte, og Birken er normalisert. De som gikk foran, finner kanskje andre innovative måter å trene på. Så følger kanskje de store massene etter, sier Øye.

Men når det er skrevet, at mange kvinner generelt ikke bare er opptatt av å holde selv slanke, så er det kanskje ikke så veldig nytt.

– Nei, jeg har faktisk sett tegninger av kvinner helt tilbake til antikken, som trener styrke og løfter vekter! avslutter Øye.

Positive og blide

Hilde Rørvik Nordstrand fra Arca leder kveldens dekkøkt i Trollvann, en av åtte.

– På det meste har vi vært nesten 40 på øktene. Til høsten har vi nye runder der vi trener frem til deltagelse til Oslos Bratteste, for de som har det som mål. Det er moro å trene med så mange forskjellige folk, og i tillegg å trene ute. Og så mye positive og blide folk, legger treneren til.

Det kan underskrives. Mange smil og mye latter, selv på det aller bratteste opp alpinbakken.

Polfarere

Dekktrekking - den nye trenings-hiten?

– Dekktrekking har vært benyttet i mange år av polfarere som fysisk forberedelse til ekspedisjoner. De har hevdet at dekktrekking gir styrke i de musklene de skal benytte når de skal trekke pulk og samtidig en god utholdenhetseffekt, sa professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole til avisen denganen.

Noen måneder senere, da undersøkelsene var ferdige, uttalte Per Morten Fredriksen blant annet dette til DN.no

Styrke og aerob trening

– Man får seig utholdenhet om man trener med jevn fart over lengre tid. Men dekktrening passer også for andre, det vil blant annet kunne anbefales for overvektige som ikke klarer å løpe, sa Fredriksen.

I tillegg er dekktrekking både styrke- og aerob trening, og ikke mye belastning på ledd.

Videre viste undersøkelsene skolen gjorde.

– Trekker du to dekk på flatt underlag i en hastighet på 4-5 kilometer i timen, så har det den samme effekten som om du løper i 10 kilometer i timen på tredemølla med 5 prosent stigning, sa Fredriksen - les hele saken her.

LES OGSÅ:
* Obos kjøper tomt – Vil bygge 1000 nye boliger her
* Brandsdal er ute etter Anders Gløersen
* Her gjør de noe for å sikre skoleveiene som aldri har blitt gjort før

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

[/url]