KORSVOLL: I november 2020 omtalte Nordre Aker Budstikke tilstrømmingen av jentespillere til Korsvoll IL og fotballgruppa.

– På fire år har jentespillerne i Korsvoll Fotball økt fra 90 til 140 spillere - i ungdomsfotballen, kunne ansvarlig for jentefotballen og sportslig utvalg i Korsvoll IL, Aslak Sira Myhre, fortelle til avisa.

– Et godt miljø og hvor alle er velkommen, sa også Myhre, og mener at det er én av grunnene til hvorfor så mange jenter vil spille fotball i Korsvoll.

Flere enn 100 jentespillere

Og oppslutningen til årets Dana Cup tyder på at det fortsatt blomstrer i jentefotballen i Korsvoll - fotballturneringen starter mandag:

– Til tross for pandemien har antall jentespillere i ungdomsfotballen holdt seg stabilt i Korsvoll. I disse dager reiser flere enn hundre jenter fra Korsvoll IL til Dana Cup. Med tilsammen åtte jentelag er klubben fra Nordre Aker den største av alle på jentesida i denne turneringen, som er en av de største i verden. Korsvoll har de siste årene hatt en bevisst satsning på å styrke jentefotballen, ifølge nå styreleder i Korsvoll Fotball, Aslak Sira Myhre til Nordre Aker Budstikke, denne uka.

Dana Cup kan være et høydepunkt fra satsingen de siste årene, sier Sira Myhre videre:

– I 2016 var det ett lag som deltok, siden har det bare vokst, og sist turneringa ble arrangert var vi også den største jenteklubben utenom arrangørklubben Fortuna Hjørring. Vi reiser ned for å gi jentene en felles opplevelse for livet. Det å gå rundt på de store slettene i og rundt Hjørring og treffe tusenvis av fotballspillere fra hele verden er en noe man tar med seg for alltid. Og så vil vi at de skal få den intenst spennende opplevelsen av å delta i en turnering av denne størrelsen.

Regn med Korsvoll

Og Sira Myhre understreker også at Korsvoll er i ferd med å bli en klubb å regne med på jentesida på Østlandet:

– I år kjemper jenter 15-laget i toppen av den regionale serien for hele Østlandet, og jenter 17 laget har ligget i toppen av førstedivisjon i flere år. I fjor ble også et A-lag for damer etablert, også det basert på utvikling av egne spillere i ungdomsavdelingen. For oss er det ekstremt viktig å lage et like godt tilbud til jenter som gutter, og at det tilbudet tar på alvor at målet er å få med flest mulig lengst mulig, samtidig som de kan bli best mulig. Vi vet at om du gjør ting riktig så er det ingen motsetning mellom å det å utvikle sterke lag og det å ta vare på bredden. Tvert om er det en gjensidig avhengighet her, sier Sira Myhre videre.

Oppskriften?

Om selve oppskriften for hvordan ta vare på - og beholde både bredde og tilrettelegge for best mulig, svarer han at det blant annet gjelder å bruke like mye ressurser på alle lag og alle spillere når de blir ungdommer, men å bruke ressursene litt ulikt. Noen vil ha fire treninger i uka og strenge trenere som følger dem tett opp. Andre vil gjerne ha slakkere line og mer plass til lek og sosialt samhold på treninga:

– Begge deler er bra, og begge deler skal klubben legge til rette for, i stedet for å prøve å lage en form som alle skal passe inn i. For de aller fleste er det sosiale samholdet det aller viktigste med fotballen, og det går på tvers av både ferdigheter og treningsmotivasjon. Det å lese en spillergruppe, og forstå hva de trenger og tilby akkurat det, er vanskelig. Men helt nødvendig, tror jeg.

Men han understreker at det er umulig å lykkes helt - alltid, men at klubben har erfart de siste åra at det nytter å justere kursen etterhvert som gruppa endrer seg. Etablering av A-lag og det å sikre at det finnes nok sterke treningsgrupper for de som vil ha mest trening og utvikling har også vært sentralt.

– For barn og de yngste tror jeg det aller viktigste er å lære at man må starte på nytt hvert eneste år med å rekruttere, motivere og skape gode grupper. Her har vi fortsatt mye å gå på som klubb. Vårt største problem er mangelen på baneplass. Oslo kommune har på ingen måte tatt inn over seg at fotballen er blitt en jentesport. Mens klubber som Korsvoll med ei skikkelig satsning på jentefotball får dobbelt så mange lag, har vi fortsatt bare en 11-bane på deling. Vi har akutt mangel på baneplass, noe som er det største hinderet for å gi et bedre tilbud til spillerne våre.

Men nå er det Dana Cup i Danmark og Hjørring som gjelder:

– Vi gleder oss enormt til å komme tilbake til Hjørring og Dana Cup etter pandemien, og vi gleder oss til å farge banene Korsvoll-blå!

Lagene Korsvoll stiller med på jentesida i år er som følger: Jenter 17 - to lag, Jenter 15 - to lag, Jenter 14 - ett lag, Jenter 13 - ett lag og Jenter 12 - to lag.

Sira Myhre legger til at det også er flere lillesøstre som får sjansen til å være med hos de yngste, og at Korsvoll har fått låne tre spillere og en trener fra Lommedalen til de eldste.

Her kan du følge Dana Cup.

Korsvoll har også med ett Gutter-13 lag i Dana Cup i år, fra andre lokale klubber har Lyn med ett lag i Gutter-16, Kjelsås IL har med ett lag Jenter-13 og ett lag Jenter-14.