Etter noen litt lunkne år med Ung Kultur Møtes, både midt i, og i kjølvannet av koronapandemien, var det stor stas og strålende stemning da salen igjen fylte seg opp. Kattedøden? og rapperne i Klikk 9 var blant gruppene som lagde liv.

– Skulle ønske vi hadde flere gitarer

En projektor sørget for et digert banner på scenen med påskriften «IKKE LEGG NED UNG MEDIA OG UNGMETRO», to av ungdomstiltakene i bydel Sagene. Like under sto de 14 og 15 år gamle pønkerne i Kattedøden?.

Etter å ha levert et skjellsettende liveshow og manet opp til moshpit, hentet de frem en gammel kassegitar.

Den fikk kjenne jentenes, og guttens, sinne på kroppen, mildt sagt.

– Det er fordi bystyret vil legge ned Ung Media, hvor vi øver. Det er tre bandrom der, og de vil sette oss på et enda mindre lokale med ett bandrom. Dobbelt så mange folk på halvparten av plassen, sier bassist Saga.

Det er Bydelens planer om å samlokalisere de to ungdomstiltakene i nye Bentsebrua skole som pønkerne refererer til. Skolen er planlagt ferdigstilt i 2024.

– Men hvorfor gitar-knusing?

– Vi ville vise at vi er sinte. Det føltes bra. Det gikk egentlig for fort, jeg skulle ønske vi hadde flere gitarer.

Litt av sinnet fikk de ut gjennom gitarvolden, bekrefter jentene, men ikke alt. Fremdeles har de lite til overs for bystyret og øvrige politikere. Dessuten har Elida, Saga, Maiken og Isak en lang liste med andre ting å være sinte for.

– Umodne gutter, antifeminister, rasister, umodne jenter...

– Men hvorfor pønk, da?

– Fordi vi er dårlige til å spille. Og vi liker pønk. Og vi er sinte – på samfunnet, sier Maiken, og forteller samtidig at de kun har hatt én ordentlig øving før konserten.

Navnet er dog tilfeldig, kan de opplyse om. Nå gleder de seg til å spille mer, og informerer om at de igjen blir å se på scenen på Trikkehallen i forbindelse med et Natur og Ungdom-arrangement 14. april.

– Føkk bystyret, lyder den avsluttende kommentaren fra gruppa.

K for Kjelsås

Gutta i rapgruppen Klikk 9 sto også til ansvar for mye av stemningen tirsdag. Med låta «Mamacita» vant 17-årige Benjamin, Sjur, Mads og Jonas publikum.

– Det var veldig gøy. Jeg hadde så vondt i magen at jeg holdt på å spy, liksom, sier Jonas.

– Det ble dritmye adrenalin, og jeg anbefaler alle som har lyst til å prøve seg på musikk å starte her på UKM, forteller Mads.

Dette ble debutkonserten for Klikk 9 som gruppe, og de er fornøyde med innsatsen. Av gjengen er to av dem fra Kjelsås og to fra Bjerke. Derav navnet, faktisk:

– Forkortelsen er K9. K for Kjelsås, også står 9 for Bjerke, bydel 9. Slår du det sammen, så får du Klikk 9. Og en klikk er jo en klikk.

K9, som har holdt på siden sensommeren, benytter seg av studiotilbudet til Trikkehallen på Kjelsås. De roser ungdomshuset opp i skyene.

– Nordre Aker har jo top notch tilbud. Hvis du bor i bydel Nordre Aker og vil drive med musikk, så har du alle dører åpne. Trikkehallen driver med det meste, og bygger ut nå.

Gutta kan forteller at musikken er inspirert av grupper som Undergrunn og Karpe. Tekstene skal være fengende, og låtene skal være dansbare og ha gode vibes. De sikter seg inn mot party-musikk, men forsikrer om at det ikke skal være såpass party at det blir russemusikk.

– Hva er ambisjonene nå?

– Å ta over Norge! Første målet er å slippe noe, så er vi keene på å komme inn på liste en dag. Så å ta over Norge er sluttmålet.

– Full støtte fra Nordre Aker til Ung Media

Janko Radovanović, leder for Nordre Aker-siden av UKM, er fornøyd etter kvelden. Med nærmere 80 påmeldte fra de to bydelene Sagene og Nordre Aker, ble det i år fullt hus.

Det er han glad for, etter pandemiens herjinger.

– Det er den beste UKMen på lenge. Det har litt med korona å gjøre, selvfølgelig. I fjor var det jo vanlig, men det var ikke så mange som møtte.

I fjor hadde de under halvparten så mange påmeldte, og under online-versjonen av mønstringen i 2021, var det tre innslag fra Nordre Aker som sto på scenen.

Videre er han også fornøyd med variasjonen, men påpeker at det manglet utstillingskunst og film. Samtidig har de også klart å få fokuset vekk fra konkurranse, føler han.

– Vi ser at ungdommene støtter hverandre. De ønsker ikke hverandre vondt. Jeg merket at med en gang noen ble veldig nervøse, så klappet publikum for å støtte dem. Sang de surt, så var publikummet på igjen.

Janko forteller at han fikk spørsmål om han synes det var greit å blande UKM og politikk i forbindelse med Ung Media-protesten. Det gjør han, og bejubler engasjementet.

– Jeg synes absolutt det. Kunst handler litt om engasjement. Som voksen savner jeg litt engasjement hos ungdom generelt, så det å se at noen brenner for noe, vil knuse noen gitarer for å få frem et poeng, det er deilig. Full støtte fra Nordre Aker til Ung Media.