OSLO: Hvorfor er det helt greit å ikke bruke sykkelhjelm, når man låner bysykler? Sammenlignet med å bruke egen sykkel.

– Jeg har ingen sykkelhjelm, derfor sykler jeg uten. Men jeg sykler ikke så ofte da, sier Hanna Nymoen Lund (21) som her om dagen leide en Oslo Bysykkel.

Som legger til at hun ikke er spesielt redd for å sykle uten hjelm heller, før hun tråkker avgårde.


Kroken på døren

Vi spurte Oslo Bysykkel hvorfor det ikke er et krav om bruk av hjelm, når man låner en bysykkel.

Det er enighet om at det kan gå riktig ille for den som sykler, hvis man ikke har hjelm - en hjelm beskytter og begrenser i hvert fall mange potensielle skader.

MEN:

– For at et bysykkelsystem, som i sin natur er mer spontane turer og nettopp skal representere en transportmetode uten behov for eget utstyr, så vil et hjelmpåbud etter all sannsynlighet være kroken på døren, og uansett representere en vesentlig nedgang i bruk, mener Liisa Anderson fra Oslo Bysykkel.

Og mener videre at Oslo bysykkel og bysykling er en annen form for sykling, fordi man sykler i lav hastighet og forflytter seg annerledes enn om man benytter en avansert sport-, fritids- eller terrengsykkel.

– Året 2014 er sist det ble gjort en omfattende, offentlig undersøkelse. Da fant man at 2,6% av 55 stk små og store av registrerte sykkelulykker i byen, skjedde på en bysykkel hvorav ett skadetilfelle var klassifisert som alvorlig. Det gjaldt ankelbrudd, sier Anderson.

Byråden er enig

Hva mener byråden for miljø- og samferdsel. Bør det være et krav om at de som låner bysykler, og som er et kommunalt tilbud, må bruke hjelm?

– Bysykkelordningen i Oslo er blant verdens mest populære bysykkelordninger, som vi kan være stolte av. I Norge er det ikke noe generelt påbud om at man må bruke sykkelhjelm for å sykle, og da mener jeg det heller ikke er naturlig å stille et slikt krav for bysykkelordningen, sier Berg.

Som videre mener at mye av årsaken til suksessen med bysyklene, er at de er enkle å ta i bruk og at det er god tilgjengelighet på sykler.

I tillegg til at siden mange av sykkelturene er korte, vil være lite praktisk å kreve at folk alltid må ha med seg en hjelm i veska.

– Men min generelle oppfordring til syklister er at man bør bruke hjelm, og dette er også et klart budskap blant annet i sykkelkampanjer som gjennomføres i skolene, avslutter Berg.

Oslo bysykkel

Rundt 50.000 mennesker i Oslo bruker bysyklene og i 2016 ble det syklet over 2,1 millioner bysykkelturer i Oslo, ifølge Oslo Bysykkels hjemmeside.

Bysykkelordningen i Oslo er et samarbeid mellom Oslo kommune og Clear Channel Norway AS, der kommunen stiller offentlig reklameplass til rådighet og får et bysykkeltilbud tilbake. Tilbudet finansieres av abonnementer, reklame på stativene og sponsorat.

LES OGSÅ:

Oslo Kulturnatt, ikke bare for voksne: – Dette var kjempegøy!

Ber om bedre mattilsyn i Oslos barnehager etter avsløring

Oslo får dobbelt så mange bomstasjoner. Se hvor de kan bli plassert