(Avisa Oslo)

– Vi får inn mange telefoner, det har vært en travel natt og morgen for oss, sier vaktkommandør i 110-sentral i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), Hans Erik Tysdal.

Henvendelsene til brannvesenet går på vann i og utenfor bygg, tette sluk.

Også lyn- og tordenværet har gitt dem jobb å gjøre:

– Det er felte trær, og vi har også fått inn ganske mange automatiske brannalarmer som antakelig skyldes feilmeldinger etter lynnedslag.

Vaktkommandøren sier at de har «veldig mange biler ute på ulike adresser» som er på oppdrag grunnet været. Han henstiller også at man tar kontakt med eget forsikringsselskap, i tillegg til brannvesenet.

Oversvømte kjellere

Simen Strand Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten i kommunen, forteller at de har fått inn et par meldinger om kjelleroversvømmelser – blant annet på Nordberg.

– Det kan godt hende at vi får inn et par flere, kommenterer han.

Utover det har ikke Vann- og avløpsetaten opplevd noen spesielle utfordringer tirsdag morgen.

– Det er normal drift og normalt antall meldinger, men vi er klare til å rykke dersom vi får meldinger fra publikum, sier Jørgensen og henviser til Bymiljøetaten for å kommentere situasjonen langs veiene i Oslo.

Styrtregnet har imidlertid ikke bare negative konsekvenser. Forhåpentligvis kan det bidra til å fylle vannmagasinene. I forrige uke var magasinfyllingen i Maridalsvannet på rekordlavt nivå.

– Samtidig trenger vi ikke regn i sentrum, men i Nordmarka. Vi får først vite i morgen hvor mye effekt det har, men jeg vil tro at vi får en liten oppsving i magasinene, sier Jørgensen.

Marie Berge, pressevakt i Bymiljøetaten i kommunen, forteller at heller ikke de har fått noen spesifikke henvendelser som følge av styrtregnet.

– Det kan oppstå utfordringer på steder der det vanligvis hoper seg opp mye overvann, sier hun.

Skapte problemer for trafikken

Trikken stod stille flere steder i byen etter styrtregn tirsdag morgen.

– Vi har en grense på syv centimeter vann vi kan passere, for ikke å ødelegge motorene på trikken, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud, til Avisa Oslo.

– Det tar litt tid før vannet renner unna, og da må vi vente før vi kan kjøre videre. Det er regnet som avgjør hvor mye vann som kommer. Vi må kjøre etter forholdene.

Asperud opplyser at Sporveien kaller ut mannskap for å prøve å avhjelpe situasjonen. Man må regne med flere avvik så lenge styrtregnet fortsetter, sier han videre.

– Dette er en helt vanlig situasjon ved mye regn. Beregn ekstra tid til jobb i dag, sa Asperud.

Les også

Slik vil regjeringen forhindre Oslo-katastrofe