Helt siden Seniorhusets oppstart for fem år siden har de samarbeidet med det ideelle selskapet Generasjon M. Hver tirsdag møtes de unge og de evigunge på tvers av generasjoner, og denne tirsdagen ble det fest.
Relasjoner som betyr noe
Daglig leder og gründer av Generasjon M, Kjelsås-jenta Anne Stine Hole, startet selskapet som en ungdomsbedrift da hun gikk på videregående.
– Det var mange unge som hadde lyst på en meningsfylt deltidsjobb, samtidig som vi på videregående så rett over veien på det lokale sykehjemmet. Her bor det mange mennesker som har levd lange liv, tenkte vi. De har danset, reist, stiftet familie og erfart masse. Men så sitter vi her på hver vår side av veien.
Siden selskapets begynnelse som ungdomsbedrift i 2011, har ballen rullet langt:
– I dag er vi 160 stykker som besøker sykehjem og omsorgsboliger i Oslo, Asker, Våler, Moss, Indre Østfold og Aurskog-Høland. Også er det sånn at Seniorhuset ligger mitt hjerte veldig nært.
Generasjon M skal sørge for arbeidsplasser til unge, aktivisering av både eldre og yngre, og å legge til rette for møter på tvers av generasjoner. På Seniorhuset skjer det i form av de ukentlige tirsdagsmøtene, hvor beboerne og de såkalte M-vennene treffes over et måltid og gjennomfører aktiviteter sammen. Og det har de gjort siden stiftelsen av Seniorhuset i 2017.
– Vi har fulgt Seniorhuset tett omtrent siden dette ble min fulltidsjobb. Vi er med på det som skjer her, og vi synes det er utrolig kult å kunne samarbeide med Seniorhuset og de som jobber her.
På Seniorhuset føler Hole at Generasjon M blir ekstra godt ivaretatt og at takhøyden er god. Det er en god følelse at samarbeidet har fylt fem år.
– Det er stas. Det er veldig fint å se at noe man har satt i gang fremdeles holder den fasongen og intensjonen som var tenkt. Også er det veldig gøy å kunne ha holdt på så lenge at mange av M-vennene som var med i begynnelsen fremdeles sjekker inn for å høre hvordan det går med den ene eller andre beboeren. Det er relasjoner som betyr noe.
En annen dimensjon
Det er mange som gjør en forskjell på Seniorhuset, forteller seksjonssjef Heidi Karsrud Nordal. Det sosiale som foregår i regi av frivillige og andre utenfra, det er en dimensjon utover det de ansatte kan gjøre, sier hun.
– Det er vel ikke én plan eller strategi hvor det ikke står noe om samskaping, men hvordan gjøres det? Da tror jeg det er klokt å bare prøve. Se hvordan det går. Det er kanskje det dette huset er best på å vise fram.
Og prøvd har de med Generasjon M. Etter hvert landet de på de faste tirsdagene, og det ser ut til å fungere godt.
– Noen av beboerne begynner allerede klokka ti på tirsdagene å spørre etter ungdommene. De gleder seg jo.
Noen av beboerne ser frem til treffene hver uke, mens andre heller vil gjøre andre ting. Det er greit, sier Karsrud Nordal. Det vil alltid være forskjellige krav, behov og forventninger.
– Men vi har fått til det å treffes litt uforpliktende på tvers av generasjoner. Det gjør at det blir hyggelig. Jeg tror det er en del beboere som setter pris på det, også er det noen som også har måttet trene litt på det å være sammen med ungdom. Men så har det ofte blitt hyggelig etter hvert.
Hærverket fortsetter på seniorsentret: – Vi selger grytekluter for at det skal gå rundt
Viktig
Hedda (17) er en av Generasjon M sine M-venner, og har vært det i omtrent ett år. Annenhver tirsdag er hun innom Seniorhuset.
– Jeg synes at Generasjon M er en utrolig fin bedrift, og jeg er veldig glad i å prate! Det virket så fint da jeg leste om det, at jeg bare måtte søke.
Jobben til Hedda er å skape generasjonsmøter. Det hun gjør aller mest av er enkelt og greit å prate med beboerne. I tillegg organiserer hun og de andre M-vennene aktiviteter, og tilrettelegger for at beboerne skal sosialisere med hverandre.
– Vi prøver å samle flere beboere på en gang, prater og utveksler erfaringer. Vi har det egentlig bare veldig koselig.
Generasjon M gjør en viktig jobb, mener hun. Hedda føler at både de ansatte og brukerne lærer av besøkene.
– Jeg hadde ikke pratet med så mange på eldrehjem før dette, bortsett fra besteforeldre. Og jeg synes det er utrolig interessant å høre om deres liv. De har jo hatt en helt annen oppvekst enn oss.
– Jeg føler de eldre drar nytte av det også. Vi får tilbakemeldinger fra sykepleierne på forskjellige hjem om at vi gjør en god jobb. Jeg tror kanskje ikke det er så mange ungdommer innom hos eldrehjem.

Ny nabolagsfestival: Inviterer til «Over Lofthus» for å kunne oppgradere turveien
– Holder oss i live
Kari (93) og Berit (98) har vært med på de fleste tirsdagsmøtene siden 2017, og de er enige med Hedda.
– Det er veldig hyggelig med ungdommene, at de er der. Da jeg var i gymnasalder, så gikk vi på gamlehjem og sang for de eldre. Jeg tror ikke de var så glade for det, som vi er for at disse ungdommene kommer og lager mat, sier Berit.
Tirsdagsmøtene er meningsfylte, forteller damene. Det er ikke hver dag at de får sosialisert med noen på den alderen, og det er positivt å møtes på tvers av generasjonene. For Berit, som er pensjonert lærer, er det kanskje ekstra hyggelig å få tilbrakt tid med ungdom.
– Vi får sett ungdommer, og blir ikke så eldgamle. Jeg tror det er fint for de unge å se at det går an å bli gammel også.
– Det er godt å se unge mennesker blant oss. Det er stor variasjon på menneskene som kommer utenfra her, og de holder oss i live, får jeg si. Vi får kanskje litt mer anledning til å følge med i samfunnet, mener Kari.
