Lørdag 7. mai blir det en litt annerledes kunstutstilling på Eckers kafé på John Colletts plass. I tillegg til et musikalsk innslag, og muligheten til å vinne et maleri av William Lunden, hvor loddpengene går til ukrainske flyktninger, vil også tigerstadens siste bohem kåsere om sitt unike liv og virke.

Flaksende og impulsiv type

Maurice Budini var en av Oslos store kjendiser på både 1960-, 70-, 80- og 90-tallet, forteller kunstformidler Marit Bakke. Oppvokst i Roma og Paris, kom han som tiåring til Norge sammen med sin mor.

De katolske internatskolene hatet han, og Budini fant sin plass i Trysil på 1950-tallet, til tross for sløyfe i håret. Med operasang sjarmerte han bygda.

– De elsket meg og gråt da jeg dro til hovedstaden.

Som osloborger ble han aktmodell, og stod ofte for både Akademiet og Kunst og håndverksskolen i over 35 år. Per Palle Storm, Per Ung, Marit Wiklund og en ung Odd Nerdrum er blant kunstnerne som har skildret ham, og man skal ikke lengre enn til Theatercaféens kjeller for å møte en statue av Budini.

Men kunstner er han ikke selv:

– Min tragedie, kan du si, er at jeg er så glad i kunst, men jeg har ikke fått den gave det er å kunne male eller tegne. Andre kan kanskje være veldig flinke til å tegne eller male, men bryr seg ikke om kunst i det hele tatt! Så det er litt urettferdig, sier han til Magasinet Kunst.

Budini, som beskriver seg selv som en impulsiv og flaksende type, og derfor er det litt merkelig at han skulle bli aktmodell. Men karriereveien fungerte godt likevel.

– Jeg klarte meg bra, ble akseptert for den jeg var og endte opp i et miljø som passet min personlighet. Det roet meg ned og jeg fikk mange gode relasjoner og tilbrakte tiden min med mennesker jeg ble glad i.

Som et kjent fjes i utelivet, frekventerte han steder som Club 7, Kunstnernes hus, Krølle og selvfølgelig Lorry, hvor han har sitt eget bord, komplett med et portrett.

– Her er han fremdeles å se titt og ofte og han deler gjerne sine historier fra og om sitt liv blant kjente kunstnere, sier Bakke.

Budini, med den uoffisielle tittelen «Tigerstadens siste bohem», blir ikke å se på noen av stamstedene denne lørdagen. Klokka 14 blir det kåseri og utstilling på Eckers kafé.

– Jeg tror dette kan bli et veldig spennende og unikt innslag, avslutter Bakke.