SOGNSVANN: Søndag ble Friluftslivets uke sparket i gang med stor markering på Sognsvann. Kultur- og «friluftsminister» Trine Skei Grande (V) sto for åpningen, av en uke som er fylt med over 1100 aktivitetstlbud på landsbasis, omlag 100 av dem i Oslo-området.

En uke med over 1000 friluftsaktiviteter

Det er Norsk Friluftsliv og deres medlemsorganisasjoner som står bak Friluftslivets uke, som har vært en tradisjon hver høst siden 1993.


3000 elever

En nyere tradisjon er Flerkulturell Friluftsfest, som i år ble arrangert for tredje gang. Mandag morgen møtte 3000 elever ved mottaksklasser og voksenopplæringsklasser i Oslo og Akershus opp til aktiviteter og friluftsfest ved, i og rundt Sognsvann.

Elevene fikk prøve friluftsaktiviteter som å padle kano, grille fisk, gå natursti, lage smoothie på sykkel og å bygge hytte – i godt selskap med mange andre.

For mottaksklassen fra Gamlebyen skole, som består av både elever som har kommet til Norge nylig, og andre som har bodd her litt lenger. Felles for dem alle var at dette var deres første besøk ved Sognsvann. Klassen startet dagen med å gå en tur rundt, vannet, før det ventet andre, spennende aktiviteter ved vannet.

– Kort vei til naturopplevelser


Flerkulturell Friluftsfest ble åpnet av «friluftsbyråd» Lan Marie Berg (MDG).

– Vi har innmari mange gode naturkvaliteter her i området vårt, og det er bra at naturorganisasjonene hjelper folk til å komme seg ut i naturen og lærer å bruke den, sa Berg i sin åpningstale.

Flerkulturell Friluftsfest arrangeres av Oslo og Omland Friluftsråd i samarbeid med en rekke foreninger og kommununale aktører.

– I Oslo er det det bare en kort t-banetur ut i marka, eller en båttur til øyene. Det er enkelt å få gode oppleveler i naturen, og det krever ikke mye utstyr, sa byråden, som kunne fortelle at Sognsvann var området der hun selv fikk sine første naturopplevelser som barn.

– Det var blant annet her jeg læte å gå på ski, kunne hun fortelle.

Faktaboks

Flerkulturell Friluftsfest arrangeres av Oslo og Omland Friluftsråd i samarbeid med Skiforeningen, DNT Oslo og Omegn, Friluftsliv i Gamle Oslo (FRIGO), Norsk Ornitologisk Forening, Besøkssenter våtmark Oslo, Det norske Skogselskap, Oslofjorden Friluftsråd, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, FNF Oslo, FNF Akershus, Bymiljøetaten i Oslo kommune og elever fra Natur videregående skole.


Første tur i kano

Jaina og Supat, som er elever ved norskopplæringen ved Miljøhuset Gnist i Hakadal, fikk prøve seg i kano for aller første gang på Sognsvann. Med i kanoen fikk de byråd Berg.

– Hun viste hvordan vi skulle bruke årene og hjalp til å holde kanoen stabil, forteller damene.

– Jeg har ingen erfaring med å padle, sier Jaina, som har bodd i Norge i omtrent ett år.

Noen turer i skogen har det blitt i løpet av sommeren, men ellers har de to lite kjennskap til norsk friluftsliv.

– Men det gir mersmak etter en dag som dette. Jeg skal helt klart oppsøke naturen mer fremover, sier Jaina.


Tilgjengelig friluftsliv

Organisasjonene som arrangerer Friluftsfesten er opptatt av at friluftslivet skal være med å bidra til at man blir inkludert i det norske samfunnet. Da Flerkulturell Friluftsfest ble arrangert første gang i 2016 var det 1000 deltakere. I år er tallet tre ganger så mange.

– Friluftslivet er en viktig del av den norske identiteten, en møteplass og en viktig kilde til god folkehelse. Flerkulturell Friluftsfest bidrar til at deltakerne opplever friluftslivet som både morsomt og spennende, i tillegg til at de blir kjent med de ulike friluftslivsorganisasjonene i Osloområdet, skriver Oslo og Omland Friluftsråd.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke