Disen: Haraldsheimveien ligger mellom Disens villabebyggelse og Skeidbanen. I nummer 4 finner vi Haraldsheim Vandrerhjem.

- Haraldsheim er Oslos eneste permanente vandrerhjem og tar i mot 60.000 gjester i året, sier sekretær Kari Hoksvold.

Om sommeren har de en avtale med Rønningen Folkehøgskole på Grefsen, som tar i mot besøkende som trenger tak over hodet.

Hoksvold forteller at det kommer reisende fra hele verden, men at Norge og de nordiske landene for øvrig ligger på toppen av statistikken. Hakk i hæl følger Tyskland.

Barnefamilier

- Jeg er veldig fornøyd med oppholdet her, forteller Lilit Melkumyan fra Armenia.

Hun skal være i Norge i ni måneder som ungdomsdelegat fra Røde Kors. I to uker kurses deltakerne på Haraldsheim før de reiser videre til Halden.

Haraldsheim Vandrerhjem het tidligere Ungdomsherberge, men da besøksmassen endret seg fra backpackere til hovedsakelig barnefamilier ble det navneskifte.

Som medlem i foreningen Norske Vandrerhjem kan Haraldsheim tilby gunstige rabattordninger for familier på ferietur. De backpackerene som fortsatt kommer til vandrerhjemmet er stort sett øst-europeere og asiater.

Kanskje kommer kongen...

At det er vandrerhjemmet som er årsaken til navnet på veien, som ble omdøpt fra Kringsjåveien i 1968, er ingen overraskelse. Men at det er selveste kong Harald som er kilden bak navnet, er muligens en bedre bevart hemmelighet.

I 1953 åpnet den da 17 år gamle prins Harald vandrerhjemmet under sitt første offisielle oppdrag som prins. Å oppkalle også veien etter vår nåværende konge, som i 1968 hadde rukket å bli kronprins, var en hyggelig gest det samme året han giftet seg med den i dag ikke ukjente Sonja Haraldsen.

Kongen ble invitert til Haraldsheims 50-årsjubileum i 2003, og til Norske Vandrerhjems 75 års jubileum to år senere. Han takket ja begge gangene, men måtte melde avbud på grunn av alvorlig sykdom.

- Vi håper vi kan få besøk av han ved en senere anledning. Kongen skal vite at han er hjertelig velkommen hit! sier Hoksvold.