SOGNSVANN: Ingrid Amundsen bedyrer at hun aldri tidligere har fått fisk. Kanskje ikke så rart, for hun har egentlig aldri fisket noe særlig, forteller hun.

Derimot er samboeren ivrig fisker. Ifølge Ingrid var han ofte og fisket i Sognsvann, da paret var studenter og bodde i Kringsjå studentby, fem minutter unna.

Det er en stund siden nå, og Ingrid er nå ferdig utdannet lektor og jobber ved Nittedal ungdomsskole.

Skikkelig napp

Men tilbake til fiskehistorien. Det var nemlig slik at Ingrids bestevenninne denne uka - mandag kveld - dro med Ingrid på fiskekurs, i regi av «Fiskejenter i Marka».

– Dette var et nybegynner-fiskekurs. Vi hadde vel fiska en stund, da jeg kjente at det nappa litt. Så glapp det litt. Jeg bare fortsatte å kaste. Så noen få kast senere nappa det til skikkelig! Venninna mi stod ved siden av. Vi ble litt sånn: Hva gjør vi nå? Jeg har jo aldri fått fisk før, forteller Ingrid til avisa.

– Stanga bøyde seg bra. Og det ble mye armer og bein, ler Ingrid.

Men jentene klarte å få inn fisken.

– Så lå stakkar'n der på land da. Men vi hadde jo ikke kommet så langt i kurset Hvordan ta livet av fisken! Det hadde vi ikke lært ennå. Men jeg hadde jo en kniv med meg, så før vi rakk å tenke bilde av den fine fisken, som viste seg å være en ørret, så kutta vi hodet av den!

– Dette var så utrolig gøy! Vi hadde den som en god middag i går. Da jeg hadde fått fisken, sendte jeg en melding til samboeren min, om vekta på den, 915 gram. Ikke hva slags fisk det var. Han svarte: Å, har du fått en gjedde! Jeg sa ikke noe da, det morsomme er jo at han kun har fått abborer og gjedder i Sognsvann. Da jeg kom hjem å viste frem ørreten, så ble han ganske sjokka!

Nå kan du bli abonnent på Nordre Aker Budstikke og få full tilgang til alt innholdet vårt!

Kickstart!

Ingrid forteller at hun leste seg opp på Sognsvann, i fiskebok fra Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA), og der skal det stå at noen uker etter at isen har gått, så er det sjanse for å få ørret der.

– Du har vel fått sansen for fisking nå?

– For å si det sånn, så kickstarta jo dette fiskekarrieren min, ler Ingrid.

– Men helt klart, det blir vel noen flere fisketurer nå.

Hun forteller at ørreten ble tatt "sånn midt på vannet":

– Den ble tatt på en spinertype. Litt rødlig type, med litt gull og kobber. Ekspertene omtalte det som "en klassiker".

Det ble ikke noen mer fangst på Ingrid denne mandagskvelden.

Eller jo forresten:

– Ørreten hadde en liten abbor i seg, så man kan jo godt si at jeg fikk to fisk!

«Fiskejenter i Marka» forteller til avisa at de holder flere kurs og turer utover våren, alle kurs er gratis. Det handler om frivillig arbeid og støtte fra Oslo og Viken kommune, og Solemskogen Jeger og Fiskeforening. Vi har vært en uavhengig forening siden 2021 og har holdt over 30 kurs for noen hundre kvinner allerede.

Jentene er også på instagram:

View this profile on Instagram

@fiskejenterimarka • Instagram photos and videos

Sognsvann

Og der vannstanden er lav i andre vann, er det ikke synlig i Sognsvann at det ikke har vært mye nedbør på lenge. Sognsvann er heller ikke et vannforsyningsvann.

Petter Morstad, funksjonsleder vannmiljø i Vann- og avløpsetaten, sier følgende:

– Sognsvann fungerer som et naturlig vassdrag der det kun går vann i overløp. Dersom det er lite nedbør, går det mindre vann i overløpet. Dette er en av grunnene til at Sognsvann stort sett er full. Hovedgrunnen, sammenlignet med mange andre vann i Nordmarka, er at det ikke tas ut vann til drikkevannsformål. Sognsvann var en del av drikkevannsforsyningen før 1967.

Overløp er en åpning i vannet/dammen hvor vannet renner over når høyeste regulerte vannstand er nådd.