AKERSELVA: Denne saken ble publisert første gang i Nordre Aker Budstikke - i fjor, og var en av de aller mest leste sakene i nabobydelen.

Det skjer mye langs hele Akerselva. Også i Lilleborg-området. Teater, butikker, snart ny restaurant. Og selvfølgelig flotte Akerselva som renner forbi.

SE HER BILDER FRA AKERSELVA 8.2

Men for å begynne med begynnelsen. Tilfeldigvis dumpet en flott liten bok, eller et flott hefte, ned på redaksjonsbordet for noen uker siden.

Akerselva – 8.2 Kunst – Kultur – Forskning – Opplevelse

«Vi er 149 meter over havet. Foran oss ligger Akerselva «du gamle og grå» med sine 8.2 kilometer, 20 fosser, 45 bruer og mange minner etter Norges indsutrielle revolusjon.

Hvorfor er dette Oslos best bevarte hemmelighet?

Akerselva renner gjennom fire bydeler.»

Står det.

Den blå boka

Men hva er dette egentlig - denne blå boka? Med mange veldig flotte bilder av og langs elva. Også listet opp noen mer eller mindre kjente steder langs elva. Men ikke heller noe guide eller informasjonshefte om hvor spesifikt de forskjellige severdige stedene langs elva er.

Londoner og arkitekt Michael Marveng-Puckett kom til Norge og Oslo. Han ble nærmest forelsket i de 8,2 kilometerene fra Maridalsvannet og ned til Operaen.

– Elva som renner gjennom byen deres – det er jo helt unikt! Den er ren, den er flott og vakker. For meg som kommer fra London og er vant til Themsen, så er det helt fantastisk at en elv som Akerselva renner gjennom Oslo, fra Maridalsvannet og ender opp ved Operaen!

Og så synes han at man blir behandlet som voksne folk i hovedstaden.

– For eksempel ved Operaen. Det bratte taket uten gul fare-tape. Altså man kan gå rett fra Operaen ut i vannet. Samtidig som at Akerselva er åpen for at barn kan vasse ut i den. Ingen sperrer, ingen forbudsskilt og så videre.

Hvor ligger egentlig Frysja?

Londoneren stopper opp litt.

Og fortsetter.

– Visste du forresten at Oslo er en av få hovedsteder på jorda, som har vannforsyningen innenfor egen by?


Joining dots

Men engelskmannen savner noe med elva – og ved det som er rundt den.

– Det er ingen «joining dots». Altså jeg savner noe som binder alle stedene langs elva sammen!

– I want to unify and activate – join up the dots!

SE HER BILDER FRA AKERSELVA 8.2

– Trenger vi en skikkelig guide for elva med tilhørende steder og arrangementer?

– Ja kanskje det. Det er så mange interessante steder langs disse 8,2 kilometerene. Så mange spennende arrangementer langs elva. Hvordan får besøkende til Oslo vite om alt med og ved elva? Det virker som om noen ikke helt snakker sammen om hvordan formidle all informasjonen?

– Og så mye mer som kan skje langs elva. Vi må samle det inn i noe. Kunst, kultur, vitenskap, forskning og alt eventyret langs og ved elva, drømmer engelskmannen i Oslo.

– Det er så veldig mye der allerede, men det er ikke informert om, og det er ikke bundet sammen!

Som mye er bundet sammen ved Lilleborg. De gamle mursteinsbygningene, med kafé, butikker, utescene og ikke minst snart en helt nye restaurant.

Men tilbake til boka, som kun er trykket opp i noen få eksemplarer. Ifølge Michael privat finansiert.

– Formidle inntrykk

– Hva vil du med «Akerselva 8.2»?

– Jeg vet faktisk ikke helt selv. Men det er jo en måte å formidle det inntrykket Akerselva har gjort på meg som utlending. Jeg måtte bare lage den. Det var «my homework», en måte å få ut alle inntrykkene jeg får fra elva, sier Michael.

Han fortsetter.

– Kanskje er den en begynnelsen på noe større, som kommer senere? Kanskje er det starten på noe som kan binde alt med elva sammen, fra Maridalsvannet til Operaen? Kanskje enda større – kanskje alt i bunn og grunn handler om miljø og det viktigste av alt: Vann!

Sagene avis startet opp 1. februar, les mer om Sagene avis her.

LES OGSÅ:

* Disse fotballgutta har gjort noe ingen andre i klubben har gjort på mange, mange år.
* Mysterud åpner på fredag
* Med Torshovsoksen på platecoveret og bandplanene klekket ut i kjellern på Soria Moria - ja da blir det lokalt!
* Åpen Scene på Trikkehallen
* Oslo produserer ti tonn av "det sorte gullet"
* Den utrolige historien om nøkkelsliperiet til Mysterud