NORDRE AKER: Vi har bladd i partienes valglister til bystyret, og der finner vi flere kjente navn. Ulrik Imtiaz Rolfsen, Tommy Tee, Erlend Loe, Thomas Hylland Eriksen og Bård Folke Fredriksen er noen av dem du kan stemme på 14. september.

Se listen over alle de lokale representantene fra samtlige partier lenger nede i saken!

Nordre Aker er underrepresentert

I det sittende bystyret er det nemlig ikke en eneste representant som har adresse i bydelen her «øverst i Oslo».

Bare Kristoffer (24) representerer Nordre Aker i bystyret

– Det gjør at det ikke er så mye lokalkunnskap om bydelen i Rådhuset, sa Gustavsen, som opprinnelig er fra Grefsen, og har en fortid som leder i ungdomsrådet i bydelen, men som i løpet av siste fireårsperiode har flyttet ut av bydelen. Han har nå bostedsadresse på Frogner.

Høyres Bård Folke Fredriksen, som bor på Kjelsås, ble riktignok valgt inn i bystyret for fire år siden. Men siden han innehar vervet som byutviklingsbyråd, sitter han i byrådet, og er ikke blant de 59 ordinære bystyrerepresentantene.

Viktig med en hånd på rattet

Flere har påpekt at de som velges inn i bystyret fra de ulike partiene er valgt inn for å representere hele byen, ikke bare sin egen bydel.

– Som bystyrerepresentant representerer jeg og er ombudsmann for hele byen! skrev Hermann Kopp (H) i en kommentar til vår oppfølging av saken om få lokale bystyrerepresentanter.

Det er riktig, samtidig tror vi at Nordre Aker tjener på å ha representanter med lokalkunnskap om bydelen i bystyret. Selv om bydelsutvalgets representanter uttaler seg om saker som skal behandles av bystyret, og bydelslagene kan påvirke sitt moderpartis bystyregruppe, er det av stor betydning å ha lokale representanter også der avgjørelsene tas.

Oslo er en by i vekst, og viktige byutviklingsspørsmål, samferdselsutfordringer og skole- og utdanningsprosjekter påvirker vår bydel. Da er det viktig å være med å ha en hånd på rattet, mener vi.

– Den som bor i et område har kanskje større forutsetninger for å bedømme betydningen av grøntområder, trafikk-forurensning, lekeplasser og så videre, sa bystyrerepresentant for SV, Ivar Johansen, til Nordre Aker Budstikke tidligere i år.

– Det er ønskelig at bystyret er representativt, også geografisk. Sammensetningen blir avgjort av partienes lister, men selvsagt også av i hvilken grad beboerne gir ekstra støtte til egne kandidater. Vi vet det har vært kampanjer med kumuleringer i alle fall lengre vest i byen, og selv om man heller bør sørge for dyktige enn kun lokale kandidater, er det nok en fordel om Nordre Aker blir bedre representert enn nå etter neste valg, har Erik Borge Skei (V), sittende BU-medlem og en av Nordre Aker-representantene til bystyret i kommende periode, tidligere uttalt.

Før opp lokale kandidater

Nordre Aker Budstikke oppfordrer deg derfor til å gi personstemmer til bydelens egne representanter til bystyret. Uansett hvilket parti du stemmer på, kan du gi personstemmer til kandidater fra dette eller andre partier. Det gjør du ved å føre opp navnet deres på stemmeseddelen.

Hvert parti har forhåndskumulert de øverste navnene på sine lister. Kandidatene under disse konkurrerer om de øvrige setene partiet får i bystyret. Dermed kan en kandidat på 40. plass likevel få representere sitt parti, dersom mange velgere har gitt vedkommende personstemmer gjennom valget.

Her presenterer vi de lokal kandidatene fra alle partiene som stiller til bystyret:

Arbeiderpartiet


Arbeiderpartiet har 20 representanter i det sittende bystyret. På partiets liste finner vi Bente M. Larsen (f. 1964), på 28. plass. Larsen er også Nordre Aker Aps 1. kandidat til bydelsutvalget (BU) og partiets BU-lederkandidat.

Øvrige kandidater med adresse i Nordre Aker er regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (f. 1972) på 41. plass, og tidligere Ungdomsrådsleder Maika Godal Dam (f. 1997) på 54. plass.

I tillegg står Jørgen Foss (f. 1989) på 35. plass oppført som Nordre Aker-representant. Foss har imidlertid kunngjort at han er i ferd med å flytte tilbake til Bydel Sagene.

LES OGSÅ: Raymond Johansen: De fleste vil merke svært lite til eiendomsskatten

Høyre


Høyre har i dag 22 representanter i bystyret. I 2015 er det partiet med flest Nordre Aker-kandidater på sin bystyreliste, og også det eneste partiet som har Nordre Aker-beboere på forhåndskumulert plass. Dette er sittende byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (f. 1967) helt oppe på 4. plass, og Øystein Sundelin (f. 1985) på 8. plass.

Øvrige kandidater er Kristin Vik (f. 1970) på 50. plass. (Vik sitter i bydelsutvalget i inneværende periode, men stiller ikke til gjenvalg i BU). Leder av Nordre Aker Høyre, Øyvind A. Tandberg (f. 1967) på 52. plass, Henning Stene (f. 1944) på 53. plass og Sidsel Kjeldaas Salte (f. 1943) på 65. plass.

LES OGSÅ: Kristoffer Gustavsen: – Eiendomsskatten skaper utrygghet. Halvparten av boligene i Nordre Aker blir rammet

Kristelig Folkeparti

KrF har i dag én representant i bystyret, og har Gunnar Prestegård (f. 1935) på en 8. plass, Sverre Vatnar (f. 1975) på 20. plass, Emil André Erstad (f. 1991) på 28. plass, Morten Magelssen (f. 1978) på 40. plass og Magne Storebø (f. 1975) på en 52. plass.

LES OGSÅ: Med Hans Nielsen Hauge som inspirator i Nordre Aker

Miljøpartiet De Grønne


MDG har én representant i det sittende bystyret, men har opplevd mye medvind på meningsmålingene før valget. De har også en målsetning om å komme mannsterke inn i bydelsutvalget.

Til bystyret stiller de med Ida Beth Hald (f. 1958) på en 27. plass, Kristine Schøyen Berdal (f. 1985) på 29. plass, Mattis Ulvang (f. 1990) på 34. plass, sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen (f. 1962) på 60. plass og forfatter Erlend Loe (f. 1969) på 64. plass.

LES OGSÅ: MDG om fiendtlig arkitektur: T-banenbenker eller treningsapparater i Nydalen?

Rødt

Rødt har i dag to representanter i bystyret. På sin liste har de Marielle Leraand (f. 1974) på 28. plass, norsk raps «gudfar» Tommy «Tommy Tee» Flåten (f. 1971) på 62. plass og tidligere RV-leder, nå sjef for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre (f. 1973) på 63. plass.

Sosialistisk Venstreparti


SV har i dag fire representanter i bystyret, og er det partiet som har en Nordre Aker-representant lengst oppe på sin liste. Nordre Aker SV-leder Siavash Sangtarash (f. 1982) er partiets 2. kandidat. Han videoblogger seg for øvrig gjennom valgkampen.

Øvrige Nordre Aker-beboere finnes imidlertid ikke på partiets bystyreliste.

LES OGSÅ: Nordre Aker SV: Byrådet vil gnage seg inn i marka med forlsaget til aktivitetssoner

Venstre


Venstre fikk etter valget i 2011 fem representanter inn i bystyret. I 2015 er det den profilerte bydelspolitikeren Erik Borge Skei (f. 1975) som er lengst oppe av Nordre Aker-kandidatene på partiets liste på en 8. plass. Skei er leder av Miljø-, plan og samferdselskomiteen i bydelen, men tar ikke gjenvalg til BU.

Øvrige Nordre Aker-kandidter på Venstres liste er Naomi Ichihara Røkkum (f. 1987) på 11. plass, Else Leona McClimans (f. 1964) på 45. plass og Andreas Skjæret (f. 1990) på 51. plass. Skjæret er også Nordre Aker Venstres førstekandidat til bydelsutvalget.

LES OGSÅ: Nå blir det lys rundt Sognsvann!

Andre partier

Fremskrittspartiet, som i dag har fire representanter i bystyret, er det eneste partiet som ikke har en eneste Nordre Aker-representant på sin liste.

Av partier som de siste fire årene ikke har hatt representanter i bystyret, men som stiller med lister i kommunevalget, har disse Nordre Aker-representanter på sine lister:

 • Demokratene (7. Lillian Oulie, f. 1939 og 8. Per Erik Johansen, f. 1931)
 • Feministisk Initiativ (27. Tuva Syvertsen, f. 1983)
 • Kystpartiet (4. Per Arne Flæsen, f. 1975)
 • Norges Kommunistiske parti (6. Fredrik Røe Brevig, f. 1991)
 • Pensjonistpartiet (8. Ellen-Elisabeth Akre-Aas, f. 1942)
 • Piratpartiet (15. Øystein Røysland Sørlie, f. 1985 og 16. Heidi Hovind, f. 1970)
 • Senterpartiet (8. Morten Lundstein, f. 1947)

NB. Denne oversikten er basert på Oslo kommunes offisielle valgliste. Den finner du her. Vi tar forbehold om feil i oversikten.

LES OGSÅ:
* Boliger eller skole på Voldsløkka?
* Fraråder høyhus på Tåsen
* Sier opp avtale med umiddelabr virkning: Først etter politirazzia oppdaget Bydel Nordre Aker hvor lite de betalte for bilvasken

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Faktaboks Oslo bystyre

Representanter fordelt på bydel i perioden 2011-2015:

 • Frogner 8
 • Vestre Aker 6
 • St. Hanshaugen 6
 • Nordstrand 5
 • Gamle Oslo 5
 • Grünerløkka 5
 • Søndre Nordstrand 4
 • Østensjø 4
 • Alna 3
 • Sagene 3
 • Grorud 3
 • Ullern 3
 • Stovner 2
 • Bjerke 1
 • Nordre Aker 0

Valgresultat (prosent) og mandatfordeling etter valget i 2011:

 • Ap (33,1) 20
 • SV (6,28) 4
 • Rødt (3,63) 2
 • KrF (2,44) 1
 • Venstre (8,17) 5
 • Høyre (35,7) 22
 • Frp (7,04) 4
 • MDG (2,47) 1
 • Andre (1,19) 0

Kilder: Oslo kommune