NYDALEN: Tidligere i år startet Sagene eldreråd et samarbeid med Fernanda Nissen skole, et pilotprosjekt med navnet «Lyttevenn».
Formålet med prosjektet er å bygge bro mellom generasjonene. Det hele startet i Vest-Agder i 2010, med mål om å stimulere og motivere leseferdighet og leselyst hos barn i alderen 7 til 9 år.
– Vi ønsker å utvikle en modell for eldres aktive deltakelse i skolen, samt stimulere og motivere leseferdighet og leselyst hos barn, forklarte eldrerådsleder Reidun E. Staalesen i tidligere sak i lokalavisa - les mer her.
Koble skole og nærmiljø
Initiativet ble tatt av rektor Elisabeth Rudi Lund på Fernanda Nissen skole på Storo i høst, og er et samarbeid mellom skolen, eldrerådet og Bydel Sagene.
– Bakgrunnen for prosjektet er skolens ønske om å gjøre Fernanda Nissen til en betydningsfull del av nærmiljøet, og skape relasjoner som vil ha betydning for elevene våre både på skolen og utenfor, sa Lund i den tidligere saken i lokalavisa.
– Vi har stor tro på effekten av at flere voksne ser og engasjerer seg i barna i nærmiljøet. Å bygge bro mellom generasjonene er god læring for alle parter. Det å møtes gjennom en lesestund vil både kunne stimulere og motivere barna til videre leselyst og forhåpentligvis føre til mange gode samtaler.
En lyttevenn er en pensjonist eller annen eldre person, som kommer på besøk til skolen og leser sammen med en elev på 2.-4. trinn. Arbeidet ledes av skolens pedagogiske personale. Lyttevennen bruker én time på skolen hver uke.
Tålmodige
Det er rolig og god stemning i klasserommet torsdag ettermiddag. Hanna og Maya er nettopp ferdige med en lytte- og lesestund med Inger
– Det er så fint at de er her – de har så god tid og er så tålmodige, er jentene enige om.
Men det er ikke bare høytlesing og vanlig lesing dette handler om. Neida, det er diskusjoner, spørsmål og svar om forskjellige ting, kanskje om ting de leser om sammen.
Som i dag, torsdag. De har snakket om tegneserier, men filosofen Sokrates dukket også opp i en av bøkene for dagen. Da ble det litt prat rundt ham også.
?– Jeg må si at jeg er imponert over jentene, de går i tredjeklasse, men er veldig flinke til å snakke for seg, og de har egen meninger som de ikke er redde for komme med. Det er så bra! skryter Inger av elevene.
Hun fortsetter:
– Dette er veldig hyggelig og en ny opplevelse for meg, og ikke minst blir jeg kjent med en ny generasjon og ny litteratur. Men jeg forteller også om eldre litteratur til barna. Jeg har blant annet fortalt de om Astrid Lindgren, og hva jeg leste om for mine barn i sin tid, forteller Inger, som selv har arbeidet som spesialpedagog.
Nå er det ikke det at ikke jentene har lest Lindgren-bøker, både Emil og Pippi står høyt i kurs. Ikke minst også Roald Dahl.
Jentene treffer Inger eller en annen lyttevenn, en gang i uka, i AKS-tiden (les: skolefritidsordningen). I 20-25 minutter koser de seg med bøker og prat.
?– Det kunne godt vært oftere, kanskje to ganger i uka? Eller vare lenger hver gang? Lurer jentene på.
– Det er bedre å lese høyt for Inger for eksempel, enn for foreldrene våre, fniser jentene.
Denne torsdagen da lokalavisa var innom, var også lyttevennene samlet for å gå gjennom evaluering av prosjektet, og som lokalavisa har fått tilgang til.
Fra evalueringen går det blant annet frem følgende:
- Prosjektet bidrar til leselyst
- Barna forteller og barna blir sett
- De eldre synes det er fint å være sammen med barna
- De eldre liker at det ikke er faste rammer, de kan variere litt på opplegget med barna, etter barnas ønske
- Noen av barna savner besteforeldre som bor langt unna, og synes det er fint å være med de eldre på skolen
- Prosjektet skaper nærhet mellom to generasjoner - gammel og ung.
- Barna og de eldre overfører kunnskap til hverandre
- De eldre synes det er hyggelig og motiverende å være sammen med barna, man husker hvordan det var å være barn
- Prosjektet bidrar til å gjøre barna kjent med en voksenverden utenom egne hjem.
- Ved å være lyttevenn blir de eldre kjent med barnas verden, og nysgjerrig på barnas verden
- De eldre blir kjent med en generasjon de kanskje til daglig ikke har kontakt med.