NYDALEN: 22. juli satte 16 ivrige medisinstudenter seg på sykkelen i Tromsø og begynte å sykle i retning Oslo, med en knalloransje campingvogn på slep. Syklingen er til inntekt for Unicef-prosjektet: Din søppel, min helse, som bygger skoler av resirkulert plast i Elfenbenskysten. Alt gjennom MedHum - les mer om prosjektet her.

– Vi skal bidra til at 39.700 barn og unge på Elfenbenkysten får tilgang til rent vann, skolegang, bedre hygiene og tryggere oppvekstvilkår. På veien mot Oslo har vi fått oppleve Norge fra sykkelsetet og snakket med mange glade nordmenn og turister som viser stor interesse for saken, forteller Victoria Farfan, en av medisinstudentene på sykkelturen og talskvinne til avisa.

Ankom Nydalen på fredag

Fredag var turen over, da ankom de Oslo og Nydalen, ved kontorene til Unicef på Nydalen.

Farfan forteller om MedHum:

– Det er Norges største studentdrevne humanitæraksjon, som drives av studenter på frivillig basis, prosjektene går over to år ad gangen. Det er medisinstudentene over hele landet som stemmer fram hvilket prosjekt vi skal støtte. Hver aksjonsperiode avsluttes med en aksjonsuke der vi har arrangementer hver dag, men vi lager også mange morsomme arrangementer året rundt, gjennom hele aksjonsperioden.

I denne sykkelaksjonen fra Tromsø til Oslo deltok både medisinstudenter fra inn og utland. Noen har syklet hele veien, mens andre har syklet én eller flere etapper:

– Vi gjør jo dette for å samle inn penger til prosjektet, og for opplevelsen sin skyld. Dette gir minner og venner for livet, sier Farfan.

Men en slik tur og prosjekt krever mye planlegging. Farfan forteller om veldig mange mailer, iherdig innsats for å skaffe sponsorer til blant annet mat og overnatting:

– Vi har hatt med oss mange kilo med havregryn, leverpostei og tunfisk, mellombarer og lignende. Kiwi har også sponset med diverse matvarer underveis. I tillegg har vi fått pengestøtte av ulike aktører som gjør at det blir mulig å kjøpe mat under turen. Vi har også hatt en egen overnattingsansvarlig som har fikset gratis overnattingssteder langs hele ruta, alt fra skoler og samfunnshus til hytter og gårder!

Med følgebil

Syklistene hadde med følgebil som trekker en gammel oransje campingvogn.

– Den er pimpet opp med logoen vår, bilde av syklistene, sponsorer, informasjon om prosjektet og hvordan man kan støtte prosjektet - med Vipps 510051 bakpå! Slik får vi litt ekstra reklame på veien og bilene som kjører forbi kan se hva vi sykler for. Her laster vi også opp alles bagasje slik at vi kan sykle uten bagasje. På et tidspunkt måtte vi alle sykle med bagasjen på ryggen for å rekke en ferge, og da fikk vi kjenne på hvor takknemlige vi er for å ha med oss følgevogn som tar all bagasjen!

Hun forteller videre at de syklet i etapper på i snitt 10 mil per dag - totalt 2000 km. Det var også lagt inn to hviledager med ulike arrangementer, og det var lagt til rette for sykkelverksted hver kveld:

– Vi har en i gjengen som er veldig sykkelinteressert. Han fikser både små og store ting, både gir, bremsere og andre tekniske ting. Alt for å gjøre kjøreopplevelsen bedre.

Farfan legger til at når det gjelder arrangementene så var det blant annet en pausedag i Henningsvær, der studentene inviterte til panelsamtale og konsert på Trevarefabrikken. Det resulterte i hele 25.000 kroner til prosjektet. Det var også en pausedag i Trondheim, der legetstudentene inviterte til bamsesykehus:

– Det var det veldig koselig initiativ. Barna fikk hjelp av våre bamseleger til å utrede og behandle bamsene deres. Vi arrangerte også strandrydding langs Helgelandskysten der vi ryddet søppel langs strandlinjen.

Som en leirskole for voksne

Farfan sier at det å sykle i flokk, er en interessant øvelse:

– Folk har forskjellig tempo. Det var stor variasjon i sykkelformen - i starten. Noen sykler en gang i blant, andre har sykling som hobby. Men etterhvert har vi blitt bedre og bedre på å tilpasse oss hverandre, slik at vi kan sykle i samlet flokk. Så har vi også blitt veldig godt kjent, vi har nok blitt venner for livet! Vi har delt oppturer og nedturer. Gledet hverandre over hverandres mestring. Vi har motivert hverandre. Det har nesten vært som å være på en leirskole for voksne!

Så kan det være at noen fikk litt vondt i rumpa av å sitte på sykkelsetet i flere timer - hver dag:

– He, he, ja det var det. Vi har laget en egen sang underveis, den ligger på Spotify: Vond Rectum!

Været har variert under turen. Men ikke minst har det også vært mye flott natur å se, og Farfan sier at det var spennende å se hvordan naturen endret seg fra nord til sør:

– Da vi kom til Elverum ble vi plutselig slått over at det var så mange biler på veien!

100.000

Per nå er det samlet inn rundt 100.000 gjennom sykkelaksjonen.

Etter målgangen i Nydalen, sa blant annet leder av aksjonen, Sara S. Eriksen, leder og planlegger av turen, til en etter sigende silten og emosjonell gjeng syklister:

– Dette har vært helt fantastisk å være med på! Dette er noe man aldri glemmer.

Det fortelles også at studentene allerede snakker løst om hvor de kan sykle ved neste aksjon:

– Tro det eller ei, så frister 2000 kilometer til gjentagelse! men nå skal gjengen hjem til seg selv og dusje. Så skal vi feire det flotte eventyret før studiestart førstkommende mandag, legger Farfan til.