(Avisa Oslo) Bildet under viser det meste.

Etter at tappingen fra Akerselva har ligget på 1.600 liter i sekundet, har den i tre raske byks over fire dager steget helt opp til 13.000 liter hvert eneste sekund.

Derfor åpnes slusene

Etter en sommer og høst med vannsparing og kniping av utslippet fra Maridalsvannet, kunne Oslo kommune på onsdag avblåse vannkrisen som har hengt over byen i flere måneder.

Torsdag var fyllingsgraden i Maridalsvassdraget på 86,6 prosent, litt over normalen.

– Som følge av svært høyt tilsig, er magasinene nå så fulle at Vann- og avløpsetaten har vært nødt til øke vannføringen i Akerselva, svarer kommunikasjonssjef Jean-Yves Gallardo i etaten.

Flommer over gangvei

Avisa Oslo observerte at gangveien under Vøyenbrua på Sagene var oversvømt med vann torsdag kveld.

– Det som er flomvannføring i Akerselva er på 20 kubikk i sekundet (20.000 liter, red.anm.) og det er et godt stykke igjen før vi er der oppe, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Hun klarer heller ikke å finne noen meldinger i sitt system som tilsier at det skal være noen andre problemer eller hindringer som kan bidra til at vannet går over sine bredder akkurat her.

I tillegg er ikke vannføringen ved Vøyenbrua så høy at den stiger over forbygningen mellom gangveien og elva.

Dro ut og sjekket

Vann- og avløpsetaten har ikke funnet at det skal være noe galt med rør eller andre forhold som tilhører dem på stedet.

I en oppdatering torsdag kveld skriver kommunikasjonssjef Jean-Yves Gallardo i en SMS.

– Våre folk har sjekket gangveien ved Vøyenbrua, det er Akerselva som går så høyt at den går inn på gangveien. Det kommer kanskje av at vannføringen i elva har blitt hevet.