KJELSÅS: To millioner kilometer, det er omlag 50 ganger rundt ekvator, eller 50.000 ganger gjennom Oslos trikkenett.
– Denne er still going strong! sier Birte Sjule, konserndirektør for trikk i Sporveien.
Satt i trafikk i 1982
Mandag 20. februar passerte den første trikken i SL79-serien to millioner kjørte kilometer, og det fikk ikke gå upåaktet hen fra Sporveiens side.
Pyntet med flagg og spesiallagde plakater, og med kaffe og boller til alle passasjerene på morgenavgangen fra Kjelsås mot Majorstuen, ble vogn 108 behørlig feiret.
Vogn 108 ble satt i trafikk 20. august 1982, som den åttende i den da nye SL79-serien. På 35 år i trafikk har den fraktet et anslått passasjerantall på 2,5 millioner mennesker.
– SL79 er en trikketype som har levert. De har vært forholdsvis stabile, og denne vogna, som var den åttende som ble satt i trafikk (nummer 101 var den første, red. anm.) er den som har gått mest. Vi har undersøkt litt hvorfor det er denne, og ikke 101 som har gått lengst, og det er nok fordi det har vært færrest feil med denne trikken, sier Sjule.
Da vinteren var hvit, og trikken var hvit og lyseblå
Uheldige italiatrikker
– Hvorfor har SL79 vært en trikketype som har fungert bra i Oslo?
– Vi liker å si at det er fordi de har blitt godt vedlikeholdt, smiler Sjule.
Like driftssikre har ikke de nyere og større italienske trikkene, som ble satt i trafikk rundt årtusenskiftet, vært.
– Nei, vi har ikke vært like heldige med dem. Det har vært færre feil med disse sier, Sjule, og viser til SL79.
Hvorfor ble det sånn?
– Italiatrikkene var førstegenerasjon lavgulvtrikk. SL79 var «tried and trusted», og hadde gått i mange europeiske byer tidligere, sier Jan Rustad, tidligere trikkefører som nå jobber med kommunikasjon i Sporveien.
Nye trikker i en ekstrem trikkeby
SL79 skal fortsatt trafikkere hovedstaden i noen år til. I 2019/2020 starter imidlertid testkjøring av nye trikker, og dagens trikkepark skal etterhvert skiftes ut. Når de nye trikkene er i drift kommer an på hvilken leverandør som velges, og når de kan stå ferdige.
– Oslo er en ektrem trikkeby, med bakkene opp til Kjelsås og Ekeberg. Det er en utfordring for leverandørene, sier Rustad.
Konserndirektør Sjule sier Sporveien ser frem til det nye trikkeprogrammet.
– Vi gleder oss til nye trikkker og til all satsingen på trikk i Oslo i årene fremover. Det er en fin reise vi starter på nå. Med nye trikker og ny infrastruktur tilpasset dem, kommer trikkebyen Oslo til å se annerledes ut om seks-syv år, sier hun.
LES OGSÅ: Se denne Høka-skjønneheten: Her er trikken tilbake i Oslo etter to tiår som svensk
Viktigst: I rute
Nye trikker vil også gi økt passasjerkapasitet, legger hun til. I tillegg vil de ha lavere gulv slik at de lettere kan benyttes av rullestolbrukere og dem med barnevogn. For disse gruppene er ikke SL79-trikkene så godt egnet.
Og hva er viktig for passasjerene når neste generasjon trikker skal velges til Oslo?
Bendik Landmark kommer på jubileumsavgangen øverst på Grünerløkka, og blir positivt overrasket av boller og kaffe.
– Så lenge trikkene er i rute, og går når de skal, trenger de ikke være så veldig fancy, sier han.
LES OGSÅ: I april utvides trikketilbudet til Kjelsås. Se de nye avgangene her!
Meld deg på vårt nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!