TÅSEN: Det er ikke noe annet fagfelt som interesserer psykolog Egil Arne Skaun Knutsen mer enn mestring av press og stress. Det er heller ikke noe annet fagfelt han ifølge seg selv kan mer om.

– Totalt motstander av stressmestring

– Jeg er totalt motstander av alt som har med stressmestring å gjøre! Stressmestring kjøres fram som en av bærebjelkene i god mentalhygiene, og prestasjon i arbeidsliv og skole. Ideen om stressmestring mener jeg må være en av de største kostnadsdriverne og helseproblemene i vårt moderne samfunn, ifølge psykologen.

Som ikke har tro på at veien til glede nødvendigvis må gå gjennom smerte eller mestring av smerte – altså stressmestring. Men at veien til glede går gjennom glede.

Stress?

Hva er egentlig stress?

– En kroppslig mobilisering på bakgrunn av individuell opplevelse av press, sier Skaun Kutsen.

Eller hjertebank, angst, depresjon, tankekjør, bekymring, anspente muskler, søvnløshet, behov for rus for å få slappe av, irritabilitet, impotens, utslett, kvalme, magesår, og kanskje enkelte typer kreft.

– Ikke minst opplevelsen av at du stanger fordi køen for faen i helvete ikke går fort nok fremover. Altså stress. Stress er ikke noe som skal mestres. Stress er absolutt ikke noe som skal tåles. Stress er noe som skal fjernes, ifølge Skaun Knutsen.

Pressmestring

Derimot snakker psykologen varmt om pressmestring. Mestring av press uten aktivering av stress.

– Det er en mye smartere tilnærming. Det er en profesjonell tilnærming, og en «vi er mennesker»-tilnærming. En mobilisering ikke for å mestre stresset, men for å fjerne presset som utløser mobiliseringen, forklarer han.

Stress er ikke noe som skal mestres. Stress er absolutt ikke noe som skal tåles. Stress er noe som skal fjernes

LES OGSÅ: Kjelsås-gutt gjør suksess med «nye» Snapchat. Vil lansere i USA

Prioritering

Hva er forskjellen, pressmestring eller stressmestring?

Det handler mye om prioritering, mener psykologen.

– Mestre press uten aktivering av stress handler om å organisere presset slik at det ikke aktiverer stress. For eksempel ved å jobbe smartere eller ved å redusere presset ved å prioritere noe vekk, sier Skaun Knutsen, og fortsetter:

– Jeg snakket med en person her om dagen som hadde flyttet for å skape ro i livet sitt. På grunn av lange avstander til steder han måtte være, strevet han tidligere med stress og mange timer i bilkø hver dag. Når han nå har flyttet har han en rolig hverdag med mindre press og mindre stress.

Primærbehovene

I tillegg handler forebygging av pressmestring om å ivareta primærbehovene som søvn, vann, næring, hvile, ute i dagslys, trygghet og gode relasjoner.

– Faktorer som er med på å gjøre at press oppleves på en annen måte og ikke som press som aktiverer stress. Pressmestring kan også trenes opp ved å jobbe med perspektiver, holdninger og avstand til det man driver med slik at opplevelsen av press og dermed stress endres, ifølge psykologen.

LES OGSÅ: I hvilken valgkrets får Høyre over 40 prosent av stemmene? Hvilken krets mister Arbeiderpartiet? Hvor er Frp tredje største parti? Og hvor får Miljøpartiet De Grønne over 12 prosent oppslutning?

Viljestyrken

Han legger til:

– Det handler om evnen til å kjenne seg selv og ta vare på seg selv på en god måte, å bruke viljestyrken til å leve slik at du har det godt. I motsetning til slik veldig mange av bruker viljestyrken; til å stå ut presset utenfra. Stress, mas og jag som vi tror vi må tåle.

LES OGSÅ: Fraråder høyhus på Tåsen

Foredrar på Tåsen

Torsdag 17. september holder Egil Arne Skaun Knutsen foredrag om «Jeg-styrke» hos Medisinsk Yoga Øst på Tåsen, i anledning Verdensdagen for psykisk helse 2015.

– Sammen med Egil Arne vil Pernille Wesmann, coach og mindfulness-instruktør, og jeg, Anne Siri Langelandsvik, mediyogalærer og terapeut, by på en morsom, innholdsrik og lærerik kveld, der vi skal få høre om og kjenne på Jeg-styrke, sier Langelandsvik, som også er daglig leder av Medisinsk Yoga Øst.

«Jeg-styrke» handler om evnen til å kjenne seg selv og ta vare på seg selv på en god måte, å bruke viljestyrken til å leve slik at du har det godt, forklarer Langelandsvik.

– I motsetning til slik veldig mange av oss bruker viljestyrken; til å stå ut presset utenfra, stress, mas og jag som vi tror vi må tåle. Egenverdi og psykisk helse er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2015. Årets kampanjenavn er «Se hverandre - kast maska!» sier hun.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:
* Se hvilke partier som vant overlegent da elevene på Grefsen Aktivitetsskole fikk stemme
* Du gjetter ikke hvem som bodde i dette huset!
* – Herregud for et følsomt skudd! Klasse!

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!