Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
KJELSÅS: Hvert år er det biler som sklir ned Lachmannsvei mot Langsetløkka. Jeg mener det kun må være flaks at det ikke har skjedd noen alvorlige ulykker på denne strekningen til og fra Langsetløkka, så langt.
Jeg har en god bil med firehjulstrekk, og trodde ikke jeg ville oppleve noe spesielt store vansker med denne bakken fra Lachmannsvei, da jeg flyttet til Langsetløkka for litt over et halvt år siden. Alternativ ankomst er opp via Osebakken og Midtoddveien, men denne veien er enda brattere og verre. Jeg bruker derfor alltid å kjøre via Lachmannsvei.
Men det er faktisk så ille trafikale kjøreforhold i området noen dager, at man nesten må oppfordre folk som bor ved Langsetløkka til å la bilen stå!
Dette er historien om en dag fra forrige uke:
Den 16. januar kl. 07.40 kjører jeg fra Langsetløkka på vei mot jobb. Det er mørkt, og jeg legger ikke merke til at det er så glatt som det viser seg å være. Regnet gjør at det ser mer ut som «sørpe», og været har vært mildt den siste tiden.
Jeg starter på bakken opp fra Langsetløkka (Lachmannsvei), og jeg kommer midtveis da
bilen gir tydelige tegn på at det er glatt. Det går saktere og saktere, og jeg ankommer nesten toppen av bakken – i svingen - da bilen står stille.
Følelsen da bilen ukontrollert sklir baklengs nedover bakken igjen er ikke spesielt god. Bilen sklir ca. 10 meter før den vrir seg 90 grader og stopper midt i bakken. Heldigvis er det ingen mennesker i bakken da dette skjer. Det ville ha fått fatale konsekvenser!
En annen bil kommer ovenfra og legger merket til situasjonen akkurat for sent, og bil nummer to er ute på glattisen og våger ikke å kjøre lenger. Vi får begge to hjelp av Falck til å komme oss løs.
En nabo er i gang med å fordele litt grus utover de verste partiene, mens en annen nabo ringer kommunen for å få hjelp til å strø.
Bare få minutter etter at vi har fått trukket opp bilene kommer det en ny bil som prøver å kjøre opp, men som sklir ned bakken igjen. I telefon med kommunen, fraskriver de seg ansvaret for å strø denne veien da deler av den er privateid.
Naboen ringer til politiet og oppfordrer dem til å stenge veien inntil det er sikkert å kjøre der igjen. Politiet sørger senere for å beordre en traktor til bakken for å strø. Traktoren velger å rygge opp bakken for at strømaskinen som sitter bak skal få mulighet til å legge grus før traktordekkene inntar bakken.
Poenget mitt er: Jeg gjorde en feil vurdering ved å kjøre denne bakken denne dagen. Jeg var ikke alene om det, og jeg er helt sikker på at det er flere andre bilister som vil gjøre samme feilen ved andre tilsvarende anledninger.Dette er i utgangspunktet en ekstremt smal og farlig vei uten fortau. Det er masse barn, voksne, hunder og turentusiaster som benytter veien.
Utbyggingen av Rønningen vil medføre over 100 biler til i døgnet på denne veien i henhold til trafikkanalysen som er utarbeidet av Sweco Norge AS. Om utbyggingen av Rønningen finnes det en ankomst som er 800m kortere. Denne er i sør-enden av Rønningen via Myrerskogveien der det er fortau og direkte innkjørsel. Hvorfor har ikke dette ankomstalternativet blitt utredet bedre?
Jeg håper uansett utfall av denne saken at denne historien kan medvirke til at involverte etater gjør en vurdering om hva som skal til for å sikre at det ikke skjer fatale ulykker i denne bakken i fremtiden!
Morten Bakke, beboer ved Langsetløkka.
«Nye» Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!