Gjennom et samarbeid mellom Nordberg skole og Nordberg menighet, kunne elevene i valgfaget Innsats for andre mandag ettermiddag avduke fem ferske biografier. I grupper på to og tre, har elevene skrevet bøker med både foto og tekst om seniorer mellom 80 og 90.


Skal holde kontakten

– Det har vært så koselig å få dem på besøk, og vi har blitt så fine venner. Vi fikk så god kontakt med en gang. De har kommet med spørreskjemaer og jeg har svart så godt jeg kan. Jeg håper vi kan fortsette å holde kontakten, for jeg har blitt så glad i dem, sier Tove-Lill Annweiler.

Det er Julie og Mathilde som har skrevet boken om Tove-Lill, og Julie bekrefter at de definitivt kommer til å holde kontakten. De har nemlig blitt gode venner, og Julie forteller at det har vært veldig gøy å jobbe med boka.

– Det har vært veldig koselig og minnerikt, også gleder jeg meg masse til å lese boka, sier Julie.

Men for jentene har prosjektet gått lengre enn det faglige. I fjor lagde de nemlig adventskalender til Tove-Lill, da de fikk høre at ingen hadde gjort det.

– De spurte om jeg gledet meg til jul, og jeg sa både ja og nei. Det er mange år siden jeg mistet min kjære mann, og etter det er ikke julen den samme for meg. Neste gang vi skulle møtes, så sto de to pikene der ute med en kjempepose med 24 gaver til meg. De hadde pakket nydelig inn med gullbånd og alt.

Kontakt mellom generasjoner

Det er diakon i Nordberg menighet, Lillian Dombestein, som er initiativtaker for prosjektet som for første gang ble gjennomført i 2019. Etter en lang koronapause, kunne nye elever ta pennen fatt, og Dombestein er storfornøyd med resultatene.

– Dette har vært et kontaktskapende prosjekt langt utover arbeidet med bøkene. Relasjoner på tvers av generasjoner har oppstått, og jeg tror både unge og eldre har fått mange aha-opplevelser. I tillegg til å lage bøker har det også oppstått mye god omsorg, skriver hun til lokalavisa.

Henriette Jahnsen Berg, lærer for valgfagsklassen, er også begeistret over prosjektet. Det var kanskje ikke alle elevene som synes det var virket spennende med én gang, men nå kan både elever og lærer melde om stort engasjement.

– Jeg synes dette er veldig gøy, for det første. Også berører det alle kompetansemålene, og man får kontakt mellom generasjoner, som ikke alle barn og unge opplever, og det samme gjelder kanskje noen av seniorene også.

Gjennom året har elevene blitt kjent med de eldre, lært om intervjuteknikk, og gjennomført en rekke intervjuer. Alt er blitt gjort selv av 9. klassingene, fra skriving til coverdesign og foto, og nå er det altså blitt trykket opp fem kopier av hver bok.

– Hvis jeg er på niende trinn neste år, vil jeg helt sikkert gjøre det igjen. Hvis ikke, så kommer jeg til å anbefale det videre, sier Berg.

Opplevd mye

Mandag ettermiddag var det stelt i stand til en skikkelig presentasjon av bøkene, som hverken seniorer eller elever hadde sett på forhånd. I kirkestuen på Nordberg var det dekket på med elevenes hjemmebakte boller, og lokalavisa kan melde om god stemning.

Elinor, Tale og Linnea har skrevet boken om Lars Rivø, og beskriver en spennende og lærerik periode.


– Det har vært veldig morsomt å intervjue noen som er eldre enn oss, og å høre hva de har gjort i løpet av livet.

– De hadde en veldig annerledes ungdomstid enn oss, og det er veldig kult å lære om.

Lars forteller at det var Dombestein som spurte om han og kona Ingeborg Rivø ville være med på prosjektet. Han takket ja, og tenkte ikke noe særlig mer over det, men så viste det seg å bli veldig interessant likevel.

– De har gravd og spurt, og de har fått meg til å tenke på ting jeg har glemt for lenge siden. Det er noen minner som jeg vet jeg har hatt, men jeg har glemt hvor de var. Nå vet jeg. Det har vært morsomt, og jeg er imponert over interessen de har vist.

Jentene forteller at de særlig har lært mye om å vokse opp under andre verdenskrig:

– Lars gikk jo her på Tåsen, og han måtte bytte skolelokaler og lære seg tysk. Vi fikk mye bedre innblikk i hvordan det var å leve på den tiden.

– Man blir fort overrasket når man lærer en annen persons historie. Han har opplevd mye.

Også Ingeborg Rivø, kona til Lars, har blitt skrevet om av elevene Maria og Marie. De to forteller at de også har lært om andre verdenskrig, men mest om andre deler av livet hennes.

– Datteren til Ingeborg hadde en sykdom som heter nevrofibromatose, sier Marie.

– I hvert fall Marie, har brukt en del fritid på å lære om nevrofibromatose og sette seg inn i det. Det synes jeg er veldig bra. Vi skrev kanskje ikke så mye om krigen, men samtidig er ikke krigen hele livet til Ingeborg, og det var livet vi skulle skrive om, sier Maria.

Det har vært spennende, mener både senior og elever, og de har blitt veldig glad i hverandre alle sammen.

– Det beste med denne prosessen er å ha blitt kjent med disse to, sier Ingeborg.

– Ja, definitivt, sier jentene.



LES OGSÅ: