Engangskoret skal etter planen synge én gang. Noe særlig sangerfaring har de ikke i ledergruppa, og det er ingen krav til hverken alder, ferdighetsnivå eller kjønn for å være med i koret som foreløpig ikke har fått noe navn.

– Dette er for å skape musikalsk glede for alle, og for å gjøre noe på tvers av aldre. Selv hadde vi ikke kommet inn på opptaksprøve til noe annet kor, sier korleder Cecilie Bjørnstad Engblad.

Et kor for alle

Når journalisten dukker opp i korlederens hage, viser det seg at dette egentlig er korets første offisielle møte. Men det gjør ingenting, forsikrer de om.

Det hele startet som et påfunn fra nabolagsklubben Sysler og skravling. Første onsdag i måneden møtes de for å sysle og skravle, og etter å ha testet strikking, bestemte de seg for å prøve et nytt prosjekt.

– Det ble kor, da.

Det er Cecilie Bjørnstad Engblad som er blitt en slags korleder, med Anne Spangen og Helene Wisløff med på laget. Fritz Eidsvåg er blitt utnevnt som dirigent, uten at han egentlig visste det selv, og Erik Bjørnstad Engblad er blitt tildelt rollen som kontrabassist.

– Vi har en filosofi om at hvis alle synger høyt nok, så høres det bra ut uansett, sier Cecilie.

Konseptet går ut på at alle som vil, blir med i koret, uten noen videre kriterier. Noen øvinger skal de riktignok ha, med planlagt oppstart i august, og de skal spille én konsert i november. Såpass enkelt har de gjort deg, slik at flest mulig kan bli med.

– Vi tror at det er mange som har mye å gjøre, og kanskje ikke har lyst til å forplikte seg så lenge. Jeg tror det er mye lettere å bli med om det bare er et prosjekt fra august til november.

Likevel kan de ikke garantere at det blir et engangskor, for hvis det fungerer veldig bra, skal de ikke utelukke noe som helst.

Slipp til kreativiteten

Selv om gjengen ikke forsøker å skryte på seg noen sangferdigheter, er de ikke helt umusikalske. Dirigent Fritz jobber nemlig i musikklærerutdanningen på Oslomet. Han har aldri dirigert et kor, men litt peiling har han:

– Jeg har gått kordirigering på NTNU, røper han til forsamlingens sjokk og glede.

– Men læreren var forferdelig. Det var aldri en time uten at noen begynte å skrike, og læreren var en knallhard type som sa «Du kan vel ikke bedre, gå og sett deg.»

Fritz lover heldigvis at det skal bli mye bedre stemning i engangskoret, og han er optimistisk for konserten. Til tross for en bratt læringskurve, tror han det kan bli både bra og morsomt for alle involvert.

– Det er mange som slutter å synge når de slutter på skolen, og det samme med tegning. Du har ikke noe grunn til å starte, men gjennom koret kan man få veldig lavterskel musikkglede igjen. Slipp deg løs og syng med stemmen du har. Jeg tror det blir veldig bra.

Kontrabassist Erik, som beskriver seg selv som rockefyr, er enig med Fritz. Han mener vi mennesker har to stemmer – den kritiske og den kreative. Det er nok mange som kan ha godt av å leke seg litt mer, tenker han.

– Som voksenpersoner tror jeg vi overregulerer den kritiske, særlig når det kommer til litt lekne ting. Mange tenker kanskje at de ikke er kreative, men alle mennesker er kreative. Med et sånt engangskor, så kan du slippe til den kreative stemmen. Det tror jeg er bra.

Bildeserie

Stormende jubel til a-ha: – Vi har ventet på dette!

– Dette får vi til

Allerede har det vært veldig god respons for koret. Cecilie la nemlig ut innlegg i de lokale facebookgruppene, med oppfordring om å bli med. Etter et par uker har de mellom 30 og 40 interesserte.

– Et annet mål for oss at hele nabolaget skal være med i koret, så blir det ikke noen i publikum.

Bygda Sørbråten er nemlig veldig unik, forteller de. Gjennom koret håper de at enda flere kan bli kjent med hverandre.

– Vi vil gjerne gjøre noe sammen, så vi kan bli kjent, uformelt, på tvers av generasjoner.

I utgangspunktet er koret for og av gjengen på Sørbråten, men de skal ikke utelukke noen som virkelig vil være med.

– Det er ikke sånn at hele bydelen er invitert, men hvis noen på Kjelsås føler seg kallet, så er det bare å komme.

Repertoaret har de foreløpig ikke klart, men de forteller at det blir rom for ønsker og forslag fra alle koristene. Også burde du absolutt melde deg på. Hvis Fritz har tid til å være dirigent, så kan hvem som helst bli korist, sier en lattermild Cecilie.

– Fritz har fire barn, hvorav tre av dem er trillinger. Dette får vi til. Det blir kjempehyggelig.

Bildeserie

6000 fikk endelig dratt på festival! Ser du noen kjente fjes?