KJELSÅS/TRONDHEIM: Runa Nykkelmo Ulvang (20) er godt i gang med sin første sesong som senior. Men ikke alt har gått etter planen.

– Jeg var syk fem ganger før jul, som gjorde at sesongoppkjøring ble redusert. Målet var å kvalifisere meg til U23-VM, men det gikk ikke. Så nå satser jeg på gode resultat i NM!

5 Mil?

Runas favorittdistanser er de lengre distansene som 10 kilometer og 30 kilometer. Men hun skulle gjerne gått enda lengre.

– Jeg synes kvinner skal få gå 5 mila. De profesjonelle utøverne vi har i Norge i dag har helt klart kapasitet til å gå 5 mil. Det ligger i tillegg en symbolsk bakgrunn i det.

Klassisk er foreløpig den stilen Runa er best i, men hun prøver å bli bedre i skøyting.

– Det lønner seg å være god i alt, men det er ikke så lett, sier hun med et glimt i øyet.


Maridalen

Oppveksten i Maridalen har vært en stor fordel for Runas utvikling i barndommen.

– Det var veldig fint å kunne gå på ski rett utafor døra. I tillegg så var det et lite, men kjempegodt skimiljø.

– Jeg var også mye ute i barnehagen og lekte på ski i skolen. Det at Maridalen er midt i naturen var en stor fordel.

Hun skryter også mye av Kjelsås som idrettslag og miljøet det var i idrettsgruppa.

– Kjelsås IL har vært viktig for meg med en stor skigruppe og ressursterke trenere.


Støttespillere

Du kjenner kanskje igjen etternavnet Ulvang. Runa er nemlig datteren til verdensmester og olympisk mester i langrenn, Vegard Ulvang, og verdensmester både i langrenn og skiskyting, Grete Ingeborg Nykkelmo. Men 20-åringen sier at hun ikke føler særlig stort forventningspress.

– Det er litt hva man gjør det til. Jeg prøver å bruke det til min fordel, men samtidig er det ikke alltid lett når alle kjenner igjen navnet mitt på resultatlista.

Hun legger til at familien har vært gode støttespillere gjennom oppveksten og hele veien støttet hennes valg om å gå på ski.

Kinesisk OL-oppkjøring på Kjelsås

I forbindelse med OL så kom det unge og håpefulle kinesere til Norge og Kjelsås for å lære seg langrenn. Runa mener det var et morsomt opplegg.

– Det var en språkbarriere i starten, men det var veldig interessant og morsomt å se hvor gode de ble både i engelsk og skiferdighetene.

– De gikk fra å ikke kunne gå på ski til å bli likeverdige treningspartnere.